UITE ARTA, NU E ARTA… Primãria Vaslui anuntã o nouã sesiune de finantare nerambursabilã pentru domeniul Culturã, dupã ce la anterioara sesiune a respins trei proiecte din patru. Unul dintre acestea – „Renew Vaslui – un proiect de regenerarea urbanã” – îsi propunea sã facã din Vaslui un oras efervescent, plin de culoare, la propriu si la figurat, dar si de activitãti inedite. În Vaslui trebuiau sã ajungã cei mai buni artisti graffiti, care sã coloreze anumite blocuri, Skate Parkul si scãrile din zona stadionului. Membrii comisiei de evaluare nu au agreat, însã, aceastã idee si l-au respins pe motiv cã „activitãtile cuprinse în propunerea de proiect nu se regãsesc în obiectivele prevãzute la Capitolul 1 – categorii de obiective ale programului pentru domeniul Cultura”. Altfel spus, proiectul nu se încadreazã în niciuna dintre directiile prevãzute, nici mãcar la obiectivul diversificarea actului cultural. Motivul este de-a dreptul hilar: autoritãtile înteleg prin acest obiectiv doar sustinerea si organizarea spectacole în Copou, Teatrul de Varã sau pe scena Centrului Cultural. „Considerãm cã proiectul se încadreazã si în obiectivele specifice precum „diversificarea actului cultural” prin însusi scopul sãu diferit, alternativ. Arta de stradã nu e vandalism si în foarte multe orase, chiar si din România, se organizeazã festivaluri internationale cu aceastã temã (ex. SISAF Sibiu, Bacãu, Bucuresti, etc)”, au încercat sã explice initiatorii proiectului, însã în zadar.
Alãturi de proiectul „Renew Vaslui”, depus de Asociatia Grupul de Initiativã si Actiune Vaslui, au mai fost respinse alte douã proiecte: „Tineri în atmosfera Bisericii” al Asociatiei Tinerilor Ortodocsi si „Bãtãlia pentru Vaslui” al Asociatiei Uniunea Judeteanã a Proprietarilor de Imobile ECOMAR Vaslui. Singurul proiect aprobat pentru finantare nerambursabilã este „Lada cu zestre – incluziune prin valorificarea si promovarea culturii locale” al Asociatiei Ludosophia. Pentru cã nu a epuizat suma – 200 de mii lei – prevãzutã pentru finantarea nerambursabilã a proiectelor pe domeniul Culturã, primãria a anuntat o nouã sesiune de depunere a proiectelor. Termenul limitã este 28 iulie, ora 16:00, urmând ca pe data de 10 august sã fie publicate rezultatele.
Video mapping, evenimentul care trebuia sã transforme zidurile de beton în opere de artã
Pânã vom afla care vor fi câstigãtorii celei de-a doua sesiuni de finantare nerabursabilã, vã prezentãm în rândurile urmãtoare unul dintre proiectele pe care vasluienii le-au pierdut din cauza regulamentului fãcut pe genunchi si care stabileste cã doar spectacolele de muzicã, dans, teatru si creatiile literare sunt acte culturale. Renew Vaslui izvorâse tocmai din faptul cã din ce în ce mai multi tineri doresc sã se implice si sã participe la evenimente adresate în mod deosebit segmentului lor de vârstã. Concret, iatã ce activitãti erau incluse în acest proiect: Video mapping – o serie de proiectii video pe una dintre clãdirile reprezentative ale orasului, care sã „însufleteascã” zidurile de beton, transformând peretii în opere de artã. Printre invitati se numãrau artisti consacrati din tarã (câstigãtori ai Light Up Festival, Imapp). Evenimentul urma sã se încheie cu un mic concert sustinut pe scena amenajatã din Centrul Civic (dacã reglementãrile aflate în vigoare la data respectivã o permiteau).
Proiectii de film, tabãrã astronomicã, workshop de ecologizare, toate au picat
O altã activitate punea în valoare arta muralã: desenarea anumitor blocuri, Skate Parkul si scãrile din zona stadionului. „Propunerea noastrã pentru a aduce acest loc la nivelul maxim de apreciere este sã îl facem sã arate ca un skate park veritabil, si anume sã îl pictam tot în cadrul unui eveniment de street-art. Finalizarea proiectului ar putea fi încununatã de un concert de muzicã si dans urban. Cu sigurantã ar urma sã devinã un centru de atractie al orasului în urma acestei transformãri. În eventualitatea în care starea scãrilor din zona Stadion ne permite, dorim sã putem desena contra-treptele astfel încât tot ansamblul respectiv, privit de jos în sus, sã prezinte o opera de artã. Ar deveni o zonã de mare impact pentru locuitorii Vasluiului. Luãm în calcul si/sau treptele din Teatrul de Varã”, explicau initiatorii în propunerea de proiect. De asemenea, acestia au mai propus ca activitãti si proiectii de film în Teatrul de Varã, o tabãrã de observatie astronomicã, în parteneriat cu Observatorul Astronomic Bârlad – din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan”, un workshop de ecologizare si sustenabilitate, stagiu de jurnalism si un eveniment inedit – POSTER X POEM – este o initiativã care are loc în Bucuresti, o colaborare între poeti de toate vârstele si artisti vizuali. „Fiecare poem a primit o identitate vizualã, expusã ca poster pe gardul M.N.A.C. Dorim sã aducem poezia contemporanã în atentia publicului vasluian, printr-o colaborare cu fondatorii acestui proiect. Lucrãrile ar putea fi expuse la exteriorul Muzeului Judetean si al Bibliotecii”, au mai explicat initiatorii.
Primarul capitalei Albaniei s-a folosit de graffiti pentru a readuce la viatã un oras. La noi nu se poate
CULOARE… Initiatorii proiectului au contestat rezultatul selectiei de finantare nerabursabilã – „respins” si au încercat sã explice cât de bine ar fi prins orasului Vaslui o astfel initiativã de regenerare urbanã: „Poate nu am reusit sã vã convingem cã picturile de pe clãdiri, scãri sau skate park ar fi reprezentat adevãrate opere de artã si ar fi folosit si teme locale, istorice si personalitãti, pe lângã reprezentatii urbane moderne. În tot acest proiect de creatie, ar fi participat cei mai buni 20 de artisti din tarã, care au un portofoliu intern si international. Alãturi de ei, ar fi fost implicati si tineri din Vaslui si suntem convinsi cã, dacã le-am fi oferit aceste „planse” de desen, în scurt timp mâzgãliturile de pe clãdiri ar fi dispãrut. Identificarea clãdirilor spre a fi pictate urma sã fie un proces consultativ între noi si institutia Primãriei, împreunã urmând sã stabilim care sunt acele blocuri, unde este posibil. În sarcina noastrã ar fi picat obtinerea acordului asociatiei de proprietari si acordului tuturor proprietarilor din blocul respectiv. De asemenea, nu treceam la realizarea lucrãrii fãrã acordul Serviciului de Urbanism. Peste tot, aceste proiecte devin puncte de atractie atât pentru turisti, cât si pentru localnici. Blocurile colorate vesel ar fi mãrit sentimentul de apartenentã al vasluienilor, iar stirile pozitive ar fi fãcut înconjurul tãrii. Ne dorim sã puteti accesa acest clip de pe youtube, de la o celebra conferintã internationalã, în care primarul capitalei Albaniei (Tirana) povesteste cum a readus la viatã un oras distrus, gri, cu o criminalitate ridicatã. Un alt argument este si faptul cã foarte multi vasluieni s-au declarat în favoarea unui astfel de proiect, în detrimentul vandalizãrii. Am atasat si câteva capturi dintr-un grup de discutii de pe o retea de socializare. Reactiile sunt edificatoare”, au scris initiatorii proiectului în contestatie.