BINE DE STIUT! O carte detinutã de putin timp de Biblioteca huseanã, ar putea fi o „cheie a succesului” pentru politicienii locului, dacã acestia si-ar rezerva putin timp pentru o lecturã binefãcãtoare! Cel putin asa considerã bibliotecarul Constantin Donose, cel care i-a creat si o prefatã pe mãsurã lucrãrii intitulate „Arta de a fi sef”. „A fi sef este o artã si aceastã cartea poate deschide mintea oricui îsi doreste sã conducã”, spune, misterios, bibliotecarul Donose.
„Pentru mânuitorii cuvântului, în cele mai nobile ipostaze ale sale, ca si pentru cititorii pasionati, cãrtile sunt o necesitate, dar si o altã fatã a lumii! Cea adevãratã! Îmi fac datoria sã afirm, pentru a nu stiu câta oarã, cã valoarea unei biblioteci este datã de calitatea creatiilor autorilor care îi populeazã rafturile si nicidecum de numãrul volumelor înscrise în Registrul de Inventar. Biblioteca municipalã <<Mihai Ralea>> Husi, cel putin în ultimele patru decenii, de când inspir zilnic aerul dulce de bibliotecã, a adunat câteva mii de volume, unele de o incontestabilã valoare, fiind purtãtoare de informatii perene, volume oferite cu generozitatea specificã de diferiti donatori care si-au legat existenta de viata culturalã a urbei husene. Au fost ani la rând când acestia au reprezentat singurul si adevãratul suport fãrã de care o bibliotecã nu poate exista! Iar cum se cuvine a enumera mãcar câtiva dintre donatorii de frunte, nu as putea trece cu vederea pe scriitorii: Costache Olãreanu, Ioan Neamtu, Theodor Codreanu, Avram D. Tudosie, Ioan N. Oprea, Romeo Pivniceru, Valeriu Nestian, Costin Clit, sau pe medicii Georgelo Idriceanu si Cezar Strãchinaru. Medicul G. Idriceanu a înnobilat biblioteca cu editia princeps a celebrei <<Descrierea Moldovei>> (1825) de Dimitrie Cantemir, iar dr. Cezar Strãchinaru, el însusi autor de carte, cu o multime de enciclopedii foarte valoroase, cu volumul <<Boieri de sânge>>, apartinând lui Victor Stoian, care s-a stins din viatã cu 18 zile înainte de a împlini 18 ani, iar mai recent, cu volumul de fatã, <<Arta de a fi sef>>, de abatele Gaston Courtois (…)”, a scris în prefatã, bibliotecarul Donose. Acesta a primit pretioasa lucrare de la dr. Cezar Strãchinaru, care la rândul sãu a primit manuscrisul de la o rudã apropiatã.
„Cartea poate schimba politicienii”!
„Am convingerea cã sfaturile abatelui G. Courtois ar putea fi foarte utile tuturor conducãtorilor nostri, inclusiv politicienilor, care dupã studiul acestei cãrti, vor putea preschimba foarte usor o atitudine imoralã într-una moralã. Pentru cã, în definitiv, santul care le desparte poate fi sãrit de oricine si oricând; asa cum observãm cã la noi se sare foarte lesne din Opozitie direct în Guvern, chiar înainte de alegeri. Iar multe din întelesurile acestor scrieri, vor rãmâne pe seama cititorilor obisnuiti sã descopere un tâlc chiar si acolo unde nu este niciunul”, a spus Constantin Donose, lansând, totodatã, o invitatie la Biblioteca „Mihai Ralea” din Husi.