„înarmaţi” cu drapele şi cocarde tricolore, dar şi cu pancarte pe care scria „Romania, vrîncenii te iubesc!”, sute de focşăneni au participat la parada militară u politicienii vrînceni n-au ratat momentul pentru o defilare politică, PDL şi USL întrecîndu-se la număr de participanţi u în mod inexplicabil, de la manifestări a lipsit primarul Focşaniului, Decebal Bacinschi, trimis de PSD la Cluj, la evenimentul USL u prefectul Sorin Hornea şi preşedintele CJ, Marian Oprişan au stat „scai” unul de altul de teamă ca nu cumva vreunul să ia „caimacul” discursurilor u cel mai aşteptat moment a fost defilarea militară a blindatelor şi maşinilor de intervenţie, primite cu aplauze şi încîntare
Ziua Naţională a Romaniei a fost sărbătorită cu fast ieri şi la Focşani. Sute de focşăneni, de la cei mai tineri pînă la cei mai în vîrstă, au ieşit pe Bulevardul Cuza Vodă pentru a vedea manifestările organizate cu ocazia zilei de 1 Decembrie. Manifestările au fost mutate de pe b-dul Unirii pentru ca maşinile de luptă să nu „are” cu şenilele pavajul proaspăt pus cu bani europeni. „Înarmaţi” cu drapele şi cocarde tricolore, dar şi cu pancarte pe care scria „Romania, vrîncenii te iubesc!”, focşănenii au fost pentru o zi mai aproape şi de conducătorii judeţului şi de politicieni. La manifestările de ieri au participat prefectul Sorin Hornea şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Marian Oprişan, care au salutat Garda de onoare la începutul manifestărilor. De asemenea, au fost prezenţi şi deputaţii Alin Trăşculescu (PDL), Nini Săpunaru (PNL) şi Angel Tîlvăr (PSD), fiecare înconjuraţi de oameni de partid şi de primari din tot judeţul. Cei de la PNL şi PDL au împărţit celor prezenţi bucăţi de tricolor pe care le-au prins la reverul participanţilor. Marele absent de la manifestări a fost primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Decebal Bacinschi, care, împreună cu viceprimarul Bogdan Matişan s-au aflat ieri la întîlnirea USL de la Cluj. Lipsa lui Bacinschi a fost repede sancţionată de cei prezenţi, mai ales că primarul a fost aşteptat ieri şi la inaugurarea lucrărilor de la Cinematograful Balada. Dar, Bacinschi a demonstrat că partidul dictează! Iar plecarea sa la evenimentul politic într-o zi mare poate însemna şi pregătirea anunţului privind candidatura sa la un nou mandat. Coroana de flori din partea municipalităţii a fost depusă de mai mulţi consilieri locali, administraţia locală fiind reprezentată doar de viceprimarul Vasile Dobre. Printre oficialităţi a asistat stingher şi fostul prefect Ion Oprea, actual inspector guvernamental. Acesta a ales să pozeze în independent şi să stea de-o parte de PDL, partidul care l-a mătrăşit, dar şi de oficialii Prefecturii, fiind zărit în mijlocul veteranilor.
PDL şi USL şi-au măsurat forţele la depunerea coroanelor
Manifestarea a debutat cu oficierea unei slujbe religioase în faţa Monumentului Independenţei de la Tribunal, care a fost ţinută de un sobor de preoţi. Intimidaţi probabil că îi privesc mai marii judeţului, preoţii au încurcat la un moment dat rugăciunea, spre stupefacţia bătrînilor veterani care lăcrimau gîndindu-se la importanţa istorică a evenimentului. După, a urmat ceremonia depunerii de coroane de flori din partea instituţiilor judeţene şi a partidelor politice. Moment „agăţat” total de partidele politice pentru a-şi înşira pe bulevard oamenii de partid şi primarii, într-o încercare de măsurare a „muşchilor” înainte de 2012, cînd se vor bate la urne. Primii care au depus coroana de flori au fost cei de la PDL, grupul fiind condus de deputatul Alin Trăşculescu. Din rîndul portocaliilor a lipsit deputatul de Focşani Răzvan Mustea Şerban, dar şi senatorul Sorina Plăcintă. Au urmat apoi cei de la USL, cu două coroane de flori depuse de cei trei preşedinţi Marian Oprişan, de la PSD, Nini Săpunaru, de la PNL, şi Ionel Cel-Mare, de la PC. În urma lor a venit o mare de simpatizanţi „la grămadă”, consilieri locali, judeţeni sau primari. Şi pentru că grupul USL era prea numeros, majoritatea n-a ajuns în faţa Monumentului Independenţei pentru a-şi arăta omagiul faţă de înaintaşi. „Gata, la stînga împrejur”, s-a auzit la un moment dat un ordin, iar primarii PSD Nicolae Ciocănel de la Popeşti şi Vasile Vatră de la Gugeşti, care erau mai spre finalul plutonului s-au conformat. Dacă cele două forţe politice adverse s-au duelat în mărimea grupurilor, cei de la UNPR, deşi au stat lîngă PDL tot timpul, au ales să depună o coroană singuri. În comparaţie cu PDL şi USL, cei de la UNPR abia erau cinci de toţi.
Fără Hora Unirii de Ziua Unirii la Focşani
Cel mai aşteptat şi mai impresionant moment al zilei a fost defilarea militară a blindatelor şi maşinilor de intervenţie ale militarilor din cadrul Garnizoanei Focşani, dar şi din dotarea Jandarmeriei, Poliţiei şi Pompierilor, toate fiind primite cu aplauze de audienţă. Manifestările s-au încheiat cu un concert de fanfară militară, la fel de apreciat de cei prezenţi. Spre deosebire de alţi ani, oficialităţile nu au mai susţinut discursuri, în schimb prefectul şi preşedintele CJ Vrancea au stat umăr la umăr aproape pe tot parcursul ceremoniei, de teama ca nu cumva unul să spună ceva fără ca celălalt să rateze discursul. Nici Hora Unirii nu s-a mai jucat, în mod curios. “1 Decembrie este ziua în care toţi romanii s-au unit sub un singur nume, Romania. Sînt mîndru că sînt roman şi sînt fericit că astăzi am reuşit să ne adunăm cu toţii să serbăm Ziua Naţională a Romaniei. Le transmit vrîncenilor la mulţi ani, multă sănătate şi să îşi îndeplinească toate dorinţele”, a spus prefectul Sorin Hornea. Şi preşedintele CJ şi-a arătat spiritul patriotic de Ziua Naţională. “Pentru mine 1 Decembrie reprezintă momentul în care cetăţenii, bărbaţi, femei, copii, politicieni, şeful statului, Guvernul, Parlamentul, trebuie să îşi aducă aminte de fiecare dată de sacrificiile pe care le-au făcut înaintaşii noştri ca să avem o ţară întreagă, liberă”, a declarat Oprişan ziariştilor.
Oprişan a refuzat să vorbească de referendum
După ce a spus că romanii sînt un popor tolerant, Oprişan a avut o ieşire nervoasă la adresa reporterului Ziarului de Vrancea cînd a fost întrebat despre organizarea referendumului judeţean în care vrîncenii ar trebui să fie întrebaţi dacă vor sau nu să fie desfiinţat judeţul. “E stupid să mă întrebaţi de referendum de 1 Decembrie, de Ziua Naţională”, s-a răstit “baronul”. Mai sinceri au fost oamenii simpli care au participat la manifestări şi care au aplaudat defilarea militarilor. “Este o zi de mare sărbătoare pentru toţi cetăţenii romani, inclusiv şi pentru cetăţenii judeţului Vrancea. Am venit aici pentru a vedea încă o dată că poporul este alături de armată, care s-a sacrificat pentru ca noi să o ducem mai bine, ceea ce sperăm de acum încolo”, ne-a spus Aurică Fane, din Focşani. “Am venit aici pentru că îmi place Romania!”, ne-a spus şi Andreea, o elevă din Focşani, venită cu părinţii să vadă parada militară. De altfel, ieri pe b-dul Cuza Vodă a fost puzderie de copii, care au avut zi liberă de la grădiniţă sau şcoală, aceştia fiind impresionaţi de defilarea militarilor, cei mici nemaicontenind să facă poze maşinilor de luptă şi mascaţilor.
Militari din Vrancea, în Afganistan de Ziua Naţională
20 de militari din cadrul Brigăzii 282 Infaterie Mecanizată „Unirea Principatelor” Focşani au fost cu gîndul în Romania de departe şi asta pentru că Ziua Naţională i-a prins în misiune în Afganistan. Aceştia fac parte din cei peste 600 de militari care încadrează Elementul de Comandă şi Control Zabul şi au plecat în misiune la sfîrşitul lui noiembrie. Ieri, ministrul Apărării Naţionale Gabriel Oprea a susţinut o videoconferinţă cu militarii români din detaşamentele dislocate în teatrele de operaţii din Afganistan, Kosovo şi Bosnia-Herţegovina. „Apreciem eforturile pe care fiecare dintre dumneavoastră le face pentru Ţară, acolo unde sînteţi dislocaţi, în condiţii grele, în Afganistan şi în Balcanii de Vest”, le-a transmis ministrul militarilor dislocaţi în teatrele de operaţii.