spot_img
spot_img
-4 C
Vaslui
15-ian.-2025

Arhiepiscopia Romanului si Bacaului a salvat “Casa Sterian”

- Advertisement -

Una dintre cele mai frumoase cladiri din Bacau, monument istoric si arhitectural, “Casa Sterian”, opera a celebrului arhitect George Sterian, construita in 1921, a fost, in sfârsit, salvata de la distrugere si degradare.

Cumparata initial de societatea Vanel Exim, in 2010, care intentiona sa amenajeze un Centru de Cultura Urbana, precum si sediul Ordinului Arhitectilor, Filiala Bacau – Piatra, pentru care obtinuse toate aprobarile, inclusiv de la Ministerul Culturii, din cauza unor motive obiective, Vanel Exim s-a vazut nevoita sa instraineze acest obiectiv.

“Casa Sterian este monument istoric, incadrat in Clasa A, de importanta nationala. Societatea noastra, având in vedere starea in care se afla, importanta lui in zestrea arhitecturala a Bacaului, s-a gândit ca il redea orasului, refacut, cu destinatie culturala, sa-i redam frumusetea de altadata.

Am finalizat si proiectul, insa unele probleme de ordin material, ne-a determinat, in 2013, sa-l vindem. Ne bucuram ca a ajuns pe mâini bune si, sunt sigur, va capata stralucirea initiala”, ne-a declarat Constantin Amâiei, presedintele Ordinului Arhitectilor, Filiala Bacau –Neamt. Salvarea “Casei Sterian” a venit de la Arhiepiscopia Romanului si Bacaului care, in 2013, a cumparat casa monument istoric.

Biroul de Presa al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului a facut, in exclusivitate, pentru ziarul DESTEPTAREA, urmatoarele precizari: “Cunoscând valoarea si importanta culturala si arhitecturala, dar si gradul avansat de degradare al acestui imobil, Arhiepiscopia Romanului si Bacaului l-a preluat în vederea înfiintarii unui Centru Regional de coordonare a multiplelor activitati pe care le desfasoara, stiut fiind faptul ca jurisdictia teritorial-canonica a eparhiei se întinde în tot tinutul judetului Bacau.

Întrucât, imobilul, proiectat de renumitul arhitect George Sterian, restauratorul mai multor lacasuri de cult, între care si biserica Precista, singura ctitorie stefaniana din urbea bacauana, este o cladire inclusa în lista Patrimoniului cultural national, se va avea în vedere, consolidarea si reabilitarea cladirii potrivit normelor impuse de exigentele legislatiei în vigoare.

Lucrarile vor fi sustinute financiar de Arhiepiscopia Romanului si Bacaului în parteneriat cu Primaria Municipiului Bacau. Totodata, Eparhia noastra aduce multumiri celor care o sustin în salvarea acestui monument istoric si de arhitectura, între putinele ramase care întregesc, definesc si înfrumuseteaza citadela bacauana.

Precizam ca Arhiepiscopia Romanului si Bacaului s-a preocupat si se preocupa de reabilitarea si pastrarea monumentelor si a valorilor aflate în patrimoniul acesteia, între care se regasesc lacasuri de cult, asezaminte, icoane, carti s.a.”.

Casa are subsol si doua niveluri, ferestrele, ornamentatiile si colonetele decorative deosebind-o de casele din jur. Lucrarile de reabilitare si consolidare trebuie sa respecte intocmai normele Ministerului Culturii, stilul cu elemente neoromânesti, specifice perioadei in care a fost construita, Casa, in final, fiind adusa la starea si arhitectura initiala.

Decizia Arhiepiscopiei este demna de lauda, in conditiile in care, in Bacau, mai sunt inca si alte cladiri, monumente istorice si arhitecturale, aflate in pericol de distrugere, cum sunt Casa Alecsandri, Hotelul Central etc., care isi asteapta un generos proprietar salvator.

George Sterian (n. 19 aprilie 1860, Iasi – d. 19 aprilie 1936, Bacau) a fost arhitect, urbanist, decorator, restaurator si publicist român.
Dupa ce a absolvit cursurile gimnaziale si liceale la Iasi, s-a înscris la Scoala de Arte Frumoase din Paris, pe care a absolvit-o în 1885.
Dupa absolvire, a calatorit mai bine de doi ani pentru specializare în Italia si Franta, cercetând în aceasta perioada monumente istorice.
În 1887 s-a întors în România, unde în calitate de arhitect a realizat releveurile unor asezaminte religioase din Bucuresti, Iasi, Piatra Neamt, Craiova, Curtea de Arges, Dorohoi si Bacau. În 1893, George Sterian a fost ales deputat de Bacau.
Dupa terminarea Primul Razboi Mondial a fost încadrat ca arhitect sef la Primaria Bacau, unde s-a implicat în eforturile de refacere a tarii dupa distrugerile produse de razboi. A ramas în aceasta functie pâna în anul 1932.

– See more at: http://www.desteptarea.ro/arhiepiscopia-romanului-si-bacaului-a-salvat-casa-sterian/#sthash.mn2zBocE.dpuf

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.