spot_img
spot_img
10.9 C
Vaslui
10-ian.-2025

Arhanghelii Mihail și Gavriil, îngerii păzitori ai oamenilor

- Advertisement -
BUCURIE… Pe 8 noiembrie, Biserica cinstește Soborul Sfinților Mihail și Gavriil și a tuturor Puterilor cerești celor fără de trupuri. În România, peste 1,3 milioane de oameni își sărbătoresc ziua numelui.

SĂRBĂTOAREA ÎNGERILOR… În veacul al cincilea, în ziua de 8 noiembrie se prăznuia Sărbătoarea Îngerilor care se mai numește, în popor, „vara arhanghelilor”. În această zi, Biserica cinstește Soborul Sfinților Mihail și Gavriil și a tuturor Puterilor cerești celor fără de trupuri. În România, peste 1,3 milioane de oameni își sărbătoresc ziua numelui, existând un procent aproximativ egal de români botezați Mihai, Mihaela, Gabriel și Gabriela. La mulți ani! Arhanghelii din calendarul bisericesc sunt conducătorii cetelor de îngeri, având aripi și purtând săbii, ca simbol al biruinței, și sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre Rai, scrie crestinortodox.ro. Arhanghelul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i vestească taina cea mare a întrupării Domnului și tot el a adus drepților Ioachim și Ana vestea zămislirii Maicii Domnului. În folclorul religios românesc, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat în comparatie cu Arhanghelul Gavriil. El poartă, uneori, cheile Raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului și veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască.

O zi extrem de importantă în calendarul ortodox o reprezintă ziua de 8 noiembrie, respectiv sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril. 8 noiembrie  este o zi în care nu-i cinstim doar pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, ci pe toate cetele îngerești. Toți îngerii au fost creați de Dumnezeu buni, însă o parte dintre ei, conduși de Lucifer, s-au mândrit și s-au ridicat împotriva Ziditorului lor. „Pune-voi scaunul meu deasupra norilor și voi fi asemenea cu Cel Preaînalt” (Isaia 14, 13-14).

Sfântul Arhanghel Mihail a pus capăt revoltei îngerilor răi

Sfântul Arhanghel Mihail este cel care a pus capăt revoltei îngerilor răi. În momentul căderii îngerilor răzvrătitți, Mihail a spus: „Să luăm aminte! Să stăm bine, să stăm cu frică înaintea Celui ce ne-a făcut pe noi și să nu cugetăm cele potrivnice lui Dumnezeu. Să luăm aminte ce au pătimit cei ce erau împreună cu noi zidiți și cum se împărtășeau cu noi din dumnezeiască lumină. Să luăm aminte cum, îndată, din lumină s-au prefăcut în întuneric pentru mândria lor și din înălțime au fost aruncați jos, în adînc. Să luăm aminte, cum a căzut din cer luceafărul cel ce răsărea dimineață și s-a sfărâmat pe pământ“ (Viețile Sfinților pe luna Noiembrie). După ce a grăit aceste cuvinte, îngerii care nu au căzut au cântat împreună cântare de laudă. Această conglăsuire a sfinților îngeri s-a numit sobor îngeresc, adică luare aminte, o cugetare, o glăsuire, o unire; căci împreună și cu un glas slăvesc pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, pe Sfânta Treime“ (Viețile Sfinților pe luna Noiembrie).

Puterile cerești netrupești se împart în nouă cete: Serafimii, Heruvimii, Tronurile, Domniile, Puterile, Stăpâniile, Începătoriile, Arhanghelii și Îngerii. Iar Sfinții Arhangheli sunt în număr de șapte: Mihail, Gavriil, Rafail, Salatiil, Uriil, Gudiil și Varahil.

De ce sunt Sf. Mihail și Gavriil reprezentaţi pe uşile bisericilor?

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril sunt reprezentați pe ușile împărătești ale fiecărei biserici. Mihail este pictat cu sabia în mâna, în vreme ce Gavriil are un glob în mână. Fiecare zi de luni din săptămână este închinată Sfinților îngeri. S-a rânduit ziua a opta ca zi de cinstire, pentru că această zi exprimă veșnicia. Iar luna noiembrie este luna a noua dacă o socotim ca lună a creației. Potrivit Sfintei Scripturi a început în martie, dar și pentru că în martie este ziua Bunei Vestiri. Iar din martie până în noiembrie sunt nouă luni dedicate celor nouă cete îngerești. În calendarul popular, soborul Sfinților Mihail și Gavril se serbează trei zile, în 8, 9 și 10 noiembrie. Prima zi se numește capul Arhanghelului, a două zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului. Despre Arhanghelul Mihail se știe că este conducătorul oștilor cerești-îngerești, iar despre Arhanghelul Gavril știm că este vestitorul Fecioarei Maria că va naște pe Mântuitorul lumii, pruncul Iisus.

Se obișnuiește ca în ziua de Sfântul Mihail și Gavril, sau în ajunul sărbătorii de Sfântul Mihail și Gavril, să se împartă pomană pentru sufletele morților, aceste ofrande numindu-se popular “Moșii de Arhangheli”.

Ce trebuie să faci de Sf. Mihail şi Gavriil? Tradiţii şi obiceiuri româneşti

Totodată, un vechi obicei spune că de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril se aprind lumânări atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei trecuți în neființă fără lumânare sau dispăruți în împrejurări năprasnice. Altfel, în ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril se făcea marea pomenire pentru toți morții din familie. Prin unele zone din Tranșilvania se coace, de Sfinții Mihail și Gavril, turta areților, areții fiind numele berbecilor despărțiți de oi. În această zi areții se împreună din nou cu oile, iar turta din grâu sau din porumb , gata coaptă și rumenită, se aruncă între oi. Superstiția spune că dacă această turtă va cădea cu fața în sus, oilor le va merge bine când vor făta, dacă însă va cădea cu fața în jos, se spune că le va merge rău. Ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril se serbează fiindcă ei iau sufletele oamenilor când mor. Se spune că cel care lucrează în această zi, de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, se va chinui în ceasul morții până la ieșirea sufletului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.