spot_img
spot_img
2.1 C
Vaslui
18-ian.-2025

Arabii au intrat in pamant!

- Advertisement -

ANCHETÃ DIFICILÃ… De 48 de ore, politistii, procurorii DIICOT si cei din serviciile speciale încearcã sã dea de urma patronilor fabricii de tigarete din Vaslui. Ieri, spatiile de fabricatie si depozitare de la Top System Tobacco au fost controlate în amãnuntime, nefiind gãsite alte cantitãti de tigãri, în afara celor din zilele precedente. Cu toate încercãrile oamenilor legii de a-i chema la audieri pe cei implicati, nu s-a putut face nimic, întrucât actionarii de la Top System Tobacco, printre care si un arab, nu mai rãspund la telefoane. Se bãnuieste cã, imediat ce s-a declansat scandalul, actionarii si administratorul firmei ar fi plecat din tarã, însã nu este nimic clar. Dupã numai sase luni de functionare, fabrica de tigarete din Vaslui lasã un prejudiciu de ordinul milioanelor de euro, dovedindu-se a fi încã o afacere ilegalã, mascatã destul de abil de patronat. Ca si în cazul Tascochim Grup SRL, o altã afacere pãguboasã pentru statul român, persoane strãine de judet au venit pe aceste meleaguri, au dat o teapã si au dispãrut în ceatã, lãsând Politia si alte institutii sã-si batã capul în deslusirea itelor.

Firma Top System Tobacco SRL Vaslui a fost înfiintatã în 2009, cu domeniul de activitate fabricarea de tigarete. Toatã lumea s-a mirat când a auzit cã la intrarea în oras, pe locul unde odinioarã fusese o fabricã de confectii, s-a deschis ditamai fabrica de tigãri, cu mãrci destul de curioase: Army si Roxbury, la un pret de sase-sapte lei pe pachet. Din surse sigure, am aflat cã toate instalatiile cu care se lucra în fabrica de tigarete erau de origine germanã, foarte multe fiind second-hand, ceea ce însemna cã fuseserã achizitionate ieftin. Personalul era compus din muncitori adusi douã-trei zile pe sãptãmânã de la Moldova Nouã, despre care nimeni nu stia nimic. Geamurile fabricii erau vopsite, astfel cã niciun curios nu putea privi înãuntru, pentru a vedea ilegalitãtile care se fãceau cu productia de tigarete. Si, putem spune acum, când s-a aflat tot adevãrul, nu erau putine, fie si dacã ne gândim la peretii dubli din unele încãperi, în care erau depozitate cantitãti impresionante de pachete de tigãri fãrã timbru.

Totul despre actionariatul de la Top System Tobacco

Administratorul de la Top System Tobacco era un sirian, Houman Chraf, despre care se spune cã ar fi vãrul lui Ahmad Al-Deiri, patronul de la Siraj, dar si de la Avicola Vaslui. Sirianul, nãscut în 1964 în Damasc, locuia în Bucuresti, pe strada N. Caranfil, nr. 12, iar ca punct secundar de lucru trecuse o adresã din Sos. Chitilei, nr. 3, biroul nr. 2, tot în Capitalã. Firma de la Vaslui avea un capital social de doar 10.000 de lei, la pornire, deci intentiile nu erau asa de serioase, cum lãsa sã se înteleagã Chraf. Înfiintatã în 14 aprilie 2009, Top System Tobacco a fost înregistratã la Registrul Comertului din Vaslui pe 24 februarie 2010, cu o lunã si ceva înainte de deschiderea oficialã. Conform datelor de la Ministerul de Finante, Top System avea câteva contracte individuale de muncã cu persoane din Moldova Nouã, care erau aduse la Vaslui câteva zile pe sãptãmânã, dupã care patronii le duceau înapoi în Banat. Ne-a atras atentia un fapt interesant, care ar fi trebuit sã dea de bãnuit celor în drept. În cazul unui muncitor din Timis, contractul avea valabilitate de la 1 martie pânã la 1 iunie 2010, ceea ce poate însemna cã patronii arabi îsi pregãteau iesirea din scenã, într-un mod foarte elegant. Dacã mai punem în calcul si faptul cã la asociati era un off-shore imposibil de depistat, American System Tobacco LLC, firmã înfiintatã în 5 martie 2009, cu un capital social de 100.000 de lei, lucrurile devin cât se poate de clare. Nu se stie în ce conditii, în actele de la Top System Tobacco si-a fãcut aparitia si o vasluiancã, Roxana Fântânaru, cu domiciliul în strada 13 Septembrie, nr. 40, ca reprezentant legal al societãtii. Fata, nãscutã în 1984, avea rolul de a discuta cu tot ce înseamnã autoritãtile statului, desi este greu de crezut cã la 26 de ani îsi putea lua o asemenea responsabilitate, având în vedere domeniul în care lucra. Imediat ce a izbucnit scandalul, niciuna dintre pãrtile implicate nu a mai fost de gãsit.

Politia Vrancea anuntã cã s-au gãsit peste 1,7 milioane tigarete netimbrate

Conform unui comunicat dat publicitãtii, seara trecutã, de IPJ Vrancea, “în ziua de 9 noiembrie 2010, în jurul orelor 19.00, politistii Serviciului Rutier Vrancea au oprit în trafic pentru control în Punctul de control Tisita, judetul Vrancea, o autospecializatã care transporta tigãri conform documentelor de însotire. Existând suspiciuni în legãturã cu provenienta tigãrilor, acestia au solicitat sprijin din partea ofiterilor din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor. O echipã din cadrul Serviciului, împreunã cu comisari din cadrul Gãrzii Financiare Vrancea, au efectuat verificãri si au constatat faptul cã autospecializata era condusã de cãtre C. Viorel, domiciliat în municipiul Bucuresti, iar acesta a prezentat factura fiscalã în care erau mentionate mai multe sortimente de tigãri. Tot din verificãrile efectuate a rezultat faptul cã banda metalicã de control aplicatã pe unele pachete de tigãri prezenta elemente de sigurantã estompate, acestea neavând o distributie uniformã pe toatã suprafata timbrului. Întrucât existau suspiciuni asupra autenticitãtii timbrelor de marcat aplicate pe pachetele de tigãri s-a dispus retinerea mijlocului de transport pânã la data de 10 noiembrie a.c. în vederea continuãrii verificãrilor. În data de 10.11.2010, însotiti de specialisti din cadrul Laboratorului de Expertizã si Cercetare al C.N. Imprimeria Nationalã S.A., s-a procedat la continuarea verificãrilor, ocazie cu care în mijlocul de transport au fost identificate pachete cu tigãri fãrã timbru, precum si pachete cu tigãri, având aplicat un timbru necorespunzãtor, neavând elemente de securitate si nefiind emise de cãtre C.N. Imprimeria Nationalã S.A. Procedându-se la inventarierea acestor sortimente de tigarete s-a constatat cã în mijlocul de transport se aflau un numãr de 490.000 tigarete marca E. E. (Exclusive Europa, n.r.) si 1.220.000 tigarete marca R. I. (Roxbury International, n.r.). Întreaga cantitate de marfã identificatã în mijlocul de transport a fost indisponibilizatã, iar o echipã compusã din ofiteri din cadrul I.P.J. Vrancea – S.I.F. si comisari ai Gãrzii Financiare – Sectia Vrancea s-a deplasat la sediul Fabricii de tigãri, în vederea stabilirii întregii activitãti infractionale. La aceastã datã, se continuã verificãrile la sediul societãtii mentionate, în vederea stabilirii prejudiciului produs de cãtre reprezentantii acesteia bugetului de stat. În cauzã a fost întocmit dosarul penal înregistrat la Parchetul de pe lângã Tribunalul Vrancea în care se efectueazã cercetãri, sub aspectul sãvârsirii infractiunii prev. de ped. de art. 296/1 lit.l din Legea nr. 571/2003 modificatã de O.U.G. 54/2010”.

Agentia Nationalã de Administrare Fiscalã, control amãnuntit

“Urmare a unui control efectuat în trafic de lucrãtorii politiei rutiere Vrancea, împreunã cu comisari ai Gãrzii Financiare, în seara zilei de 9 noiembrie a.c. a fost opritã pentru verificãri o autoutilitarã care transporta tigarete. Deoarece s-a constatat cã în mijlocul de transport se aflau atât 1.910.000 tigarete în pachete timbrate, cât si 1.710.000 tigarete în pachete netimbrate, controlul a fost continuat de cãtre echipe comune ale Gãrzii Financiare si I.P.J. Vaslui – Serviciul de Investigare a Fraudelor la firma producãtoare, situatã în municipiul Vaslui. Verificãrile sunt în curs de desfãsurare, în vederea stabilirii legalitãtii activitãtii de producere si comercializare a tigaretelor derulate de operatorul economic si a prejudiciului produs bugetului de stat” – comunicat oficial al ANAF.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.