spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Aproape 300 de şoferi suceveni au, în acte, boli incompatibile cu calitatea de conducător

- Advertisement -

Controlul încrucişat ordonat de prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, între Direcţia de Asistenţa Socială a judeţului Suceava şi Serviciul Permise Auto, a arătat că 283 de suceveni deţin concomitent permis de conducere şi certificat de handicap accentuat sau grav incompatibil cu calitatea de conducător auto.

Verificările au început cu persoanele care figurează cu handicapuri grave sau accentuate la ochi, numărul sucevenilor cu această categorie de dizabilităţi fiind şi mai numeros. Potrivit datelor centralizate, dintre cei cărora starea de sănătate nu le permite să conducă, şapte persoane au vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, 36 de persoane au între 30 şi 50 de ani, 166 de persoane au între 60 şi 70 de ani, iar 74 de persoane au peste 70 de ani. Unul dintre posesorii de permis şi de certificat de handicap incompatibil cu şofatul are 83 de ani.

După identificarea acestor persoane, prefectul Popescu a solicitat să fie continuate verificările pentru fiecare caz în parte pentru a vedea în ce circumstanţe o persoană cu handicap a obţinut permis de conducere sau cum de un şofer are certificat de nevăzător.

Ca ipoteze de lucru, este posibil ca afecţiunile care au dus la obţinerea certificatului de persoană cu handicap să fi survenit după obţinerea permisului de conducere şi cei în cauză să nu fi făcut demersuri de anulare a permisului.

De asemenea, în cazul afecţiunilor oculare, unele dintre acestea dau dreptul persoanei bolnave la certificat de handicap, dar pentru că pot fi corectate chirurgical situaţia este doar temporară, deci permisul de conducere a fost păstrat.

Verificările sunt continuate caz cu caz

Există însă şi varianta, luată în calcul de prefect, ca certificatul de handicap să fi fost obţinut fără ca persoana respectivă să aibă afecţiunea menţionată în documentele din dosar. Dacă vor fi găsite astfel de situaţii, cazul va lua o turnură penală, cu plângeri îndreptate împotriva tuturor persoanelor implicate. De asemenea, se vor lua măsuri de recuperare a banilor încasaţi fraudulos cu titlul de indemnizaţii pentru persoane cu handicap.

Noua serie de verificări ordonate de prefect începe cu cazurile în care data de obţinere a certificatului de handicap este anterioară celei de obţinere a permisului de conducere. În astfel de situaţii, dacă handicapul incompatibil cu calitatea de conducător auto a fost corectat şi persoana este aptă să conducă un autovehicul, trebuia anunţată Direcţia Socială pentru sistarea plăţii indemnizaţiei. Dacă o persoană cu un asemenea handicap a obţinut permis, fie este un pericol pe drumurile publice şi răspund toţi cei implicaţi în acordarea permisului, fie certificatul de handicap a fost acordat ilegal şi răspund cei care au făcut-o.

monitorulsv.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.