spot_img
spot_img
1.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Aproape 100 de bãtrâni din Vaslui servesc masa în centre de servicii sociale (foto)

- Advertisement -

INAUGURARE În prezenta primarului Vasile Pavãl, a celor doi viceprimari si a sefilor de servicii din primãrie, ieri, s-au inaugurat cele douã centre de servicii sociale, construite cu fonduri europene si guvernamentale. Moderne, functionale, centrele vor primi în jur de 100 de bãtrâni care vor servi, la prânz, o masã caldã. Numai cã, spre deosebire de alte institutii de ocrotire socialã, bãtrânii vor servi masa pe loc, nu vor putea pleca cu mâncarea în plasã si se vor gospodãri singuri, adicã îsi vor strânge singuri resturile, iar caserolele goale le vor arunca la tomberoane. Nu ar trebui sã fie o treabã atât de grea, câtã vreme la cele douã centre vor servi masa oameni care au crescut în spiritul ordinii socialiste, care au învãtat ce înseamnã respectul si ordinea la locul de muncã. Primarul Pavãl a explicat noilor „locatari” cã „aici (în centrele de servicii sociale, n.r.) nu este nici club de sah, nici de table, nici altfel de centru, este un loc în care veniti, vã odihniti, cereti un sfat de la asistentul medical sau cititi presa”.

La centrul de servicii sociale Sf. Nicolae din zona Gãrii, amenajat într-un fost punct termic, sunt trecuti în liste un numãr de 36 de bãtrâni, care vor veni aici pentru odihnã, kinetoterapie sau pentru a servi masa. Oameni care fie au pensii foarte mici, fie nu mai au pe nimeni prin preajmã sau care prezintã risc de excluziune socialã. Centrul a fost amenajat cu fonduri europene, în cadrul Programului Integrat de Dezvoltare Urbanã, un proiect ambitios care va transforma orasul, fie cã este vorba de strãzi asfaltate, centre sociale, linii noi de troleibuz sau sisteme de supraveghere video. „Este al doilea proiect din cadrul Programului Integrat de Dezvoltare Urbanã a orasului nostru. Acest centru din zona Gãrii va fi la dispozitia dumneavoastrã, a celor care sunteti astãzi aici, pentru diverse activitãti sociale, fie cã veti citi presa din judetul nostru, fie cã veti urmãri programe la televizor sau o sã vã luati tensiunea la asistentul medical din centru. Nu este loc de sah, de table, nu transformãm acest centru într-un fel de club, cum mai avem în oras. Aici, veniti sã stati de vorbã, sã mai discutati despre ce se petrece în Vaslui sau sã priviti la televizor”, a explicat primarul Pavãl, la inaugurarea centrului de servicii sociale „Sf. Nicolae”. Dar, cea mai importantã activitate care se va petrece în centru va fi masa de prânz pentru toti cei 36 de beneficiari. De luni pânã joi, beneficiarii vor primi mâncare caldã, în caserole. Va exista un antreu, un fel principal de mâncare si desert, dar primarul Pavãl i-a avertizat pe pensionari: „Veti merge la sala de mese, veti primi caserolele si veti lua masa, dupã care veti strânge totul si veti arunca la gunoi, o sã vã gospodãriti singuri. O sã vã autogospodãriti, nu avem cum sã angajãm alt personal care sã facã ordine si curãtenie. Toatã mâncarea o veti servi aici, nu veti pleca cu ea în plãsutã, nu e pentru domiciliu, asa au cerut normele europene”. Centrul de la garã, dar si cel din zona Buium, denumit centrul „Bunavestire”, vor fi deschise de luni pânã vineri între orele 8 si 16. „E posibil sã vinã si alti pensionari, care sã solicite serviciile asistentilor medicali, însã pentru masã numai dvs. sunteti trecuti pe proiect”, a mai adãugat primarul cãtre beneficiarii de la centrul Sf. Nicolae.

La Centrul Bunavestire, conditii de pensiune!

Centrul de servicii sociale „Bunavestire” a fost si el inaugurat ieri, în spatiul în care a functionat ani de-a rândul o centralã termicã. Ironia sortii, dupã ce Termica si-a închis portile toate punctele termice sau centralele de cartier si-au gãsit utilitate. Asa s-a întâmplat si cu centrala termicã din zona Buium, care s-a transformat într-un centru de nivel european, cu fonduri de la UE. Totul este modern, curat, frumos, o salã de mese încãpãtoare, televizoare, cabinete medicale si de kinetoterapie, plus sistem de supraveghere video propriu. Aici, 56 de pensionari, persoane defavorizate, vor servi masa de prânz, vor citi ziarele sau se vor uita la televizor. Multi se vor putea odihni, pur si simplu, si vor discuta cu vecinii si prietenii lor, care au fost trecuti pe listele de beneficiari. În total, cele douã centre au primit de la UE si Guvernul României, ca parte a Programului Integrat de Dezvoltare Urbanã, o sumã de 3,2 milioane lei. „E un început, ceea ce vedeti aici s-ar putea multiplica si în alte cartiere ale orasului, functie de succesul pe care-l vor avea cele douã centre deschise astãzi”, a completat primarul, la inaugurarea celui de-al doilea centru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.