spot_img
spot_img
0.3 C
Vaslui
14-ian.-2025

APOCALIPSA pensiilor vine după 2030. Cum poate fi DEZAMORSATĂ BOMBA SOCIALA produsă de Ceaușescu printr-un DECRET ORIBIL

- Advertisement -

Generațiile numeroase născute pe vremea lui Ceaușescu vor împovăra peste măsură bugetul de pensii, aflat deja pe deficit. Pentru a nu intra în colaps, sistemul ar avea nevoie de o nouă reformă a pensiilor. ,,Decrețeii” care vor să o ducă la pensie la fel cum o duc părinții lor astăzi să facă bine și să economisească bani la ciorap. Cele mai multe studii ale experților atrag atenția că la ieșirea din activitate a „decrețeilor” lui Ceaușescu (copii născuți în 1966-1967- 1968) sistemul va claca dacă nu va fi reformat pentru că generațiile care vin din urmă sunt mai firave numeric și nu vor mai fi bani de pensii.

Deja bugetul este pe deficit, iar numărul de angajați este mai mic decât cel al pensionarilor. România are circa 5 milioane de persoane care contribuie la bugetul asigurărilor sociale și 5,4 milioane care beneficiază.

Vom ajunge la aproape 7 milioane de pensionari

După anul 2030, când va fi vârful de sarcină odată cu pensionarea „decrețeilor” numărul de pensionari este posibil să urce la 6,5 milioane, în timp ce numărul ieșirilor naturale din sistem (decese) va fi de 3,5 milioane, potrivit unui studiu coordonat de prof.univ. dr Vasile Ghețău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române. Aceasta dacă nu luăm în calcul și pensiile speciale și pe cele de urmaș, caz în care numărul pensionarilor ar putea să mai crească cu câteva sute de mii de persoane.

„Vârful pensionărilor va fi atins în 2025 – 2030. Este perioada în care se vor pensiona generațiile «ba by-boom- ului» din anii ’60. Chiar dacă după 2045 se preconizează o ușoară diminuare a numărului de pensionari (datorită ratelor scăzute de natalitate din anii ’80 – ’90), în raport cu populația ocupată (sau cu numărul contribuabililor), aceștia rămân majoritari”, explică, la rândul său, Ciprian Pânzaru, conf. univ. dr. la Facultatea de Sociologie a Universității de Vest din Timișoara.

Acesta adaugă că o estimare realizată pornind de la datele actuale, și anume: cota de contribuții pentru asigurările sociale de stat de 31,3%, venitul mediu pe economie de 2.223 lei (la nivelul anului 2013) și pensia medie de 807 lei (2013), arată că, posibilitatea de susținere a pensiilor pentru pensionarii cu limită de vârstă (4 milioane în acest moment) va dispărea în 2015 (din 2020 doar 87% din pensii vor putea fi susținute).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.