spot_img
spot_img
1.4 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

APIA așteaptă deciziile Europei pentru a plăti subvențiile fermierilor

- Advertisement -

DECIZII… Cu unele modificări, în așteptarea noilor norme europene, APIA Vaslui anunță debutul, cu întârziere, a Campaniei de primire a Cererilor de Plată. Această întârziere se datorează calendarului stabilit pentru aprobarea tuturor actelor normative impuse de către Uniunea Europeană. “Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că lansarea Campaniei de primire a Cererilor de Plată va fi realizată în aproximativ 2 săptămâni. În acest moment se modifică legislația europeană, în sensul modificării și aprobării Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil României. Totodată, se așteaptă de la Comisia Europeană (CE) derogările privind condiționalitatea pentru GAEC 7 și GAEC 8. Ulterior, legislația națională se va aproba în sensul celor stabilite în legislația europeană. Astfel, având în vedere aspectele prezentate mai sus, APIA amână termenul de depunere a cererilor de plată pentru anul 2024 în funcție de calendarul stabilit pentru aprobarea tuturor actelor normative. Chiar și așa, APIA a pus la dispoziția fermierilor români aplicația IPA ONLINE prin care aceștia pot face modificări/actualizări ale cererilor unice depuse, sector vegetal, fără a avea posibilitatea de a închide cererile și a le aproba, până la stabilirea datelor concrete de începere a Campaniei 2024”, au transmis reprezentanții APIA Vaslui.

GAEC 7 – rotația culturii

GAEC 7 reprezintă o obligație impusă fermierilor privind rotația culturilor. Regula generală la GAEC 7 este că se aplică o rotație a culturilor pe terenul arabil, cu excepția culturilor care cresc sub apă. Rotația constă în schimbarea culturilor cel puțin o dată pe an (an de cultură) la nivel de parcelă agricolă, cu excepția culturilor multianuale, a ierburilor și a altor plante furajere erbacee, a terenurilor lăsate pârloagă și a culturilor din spații protejate (sere și solarii). Prin excepție de la regula generală, una și aceeași specie de plante (cultura de bază sau principală) poate fi cultivată pe aceeași suprafață de teren arabil (parcelă agricolă), pe cel mult 50% din suprafața arabilă a exploatației.

GAEC 8 – Procentajul minim pentru suprafețe neproductive (pârloagă)

Terenul lăsat pârloagă reprezintă teren arabil necultivat pe durata unui an (an de cultură), menținut în bune condiții agricole și de mediu, pe care se efectuează activitatea minimă de întreținere. Perioada în care terenul este lăsat pârloagă este de minimum 6 luni într-un an de cultură și acoperă lunile martie-august. Pentru îmbunătățirea fertilității solului, un teren arabil declarat de fermier ca fiind neproductiv sau slab productiv poate fi lăsat în pârloagă o perioadă de cel mult 4 ani. De reținut este și faptul că, pentru GAEC 8 UE propune introducerea unei prevederi suplimentare care va da posibilitatea statelor membre ce dețin suprafețele de minim 4% cu elemente neproductive sau terenuri pârloagă la nivel național, să fie exceptate de la aplicarea GAEC 8 la nivel de fermă. În această manieră se asigură implicit atingerea obiectivului propus la nivel european prin acest standard GAEC de menținere a elementelor și zonelor neproductive în scopul îmbunătățirii biodiversității agricole.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.