AJUTOR… O fetitã de 9 ani, din Vaslui, diagnosticatã cu o boalã cruntã, are nevoie urgentã de sânge indiferent de grupã sau de RH. Aceasta se aflã internatã la Spitalul „Sf. Maria” din Iasi, însã se poate dona la orice centru de transfuzii sanguine. În judetul Vaslui, un astfel de centru se aflã doar la Bârlad. Cei care doresc sã o ajute pe fatã, pot dona fãcând urmãtoarea precizare – pentru trombocite, Spitalul Clinic de Urgentã pentru Copii „Sfânta Maria” din Iasi, pentru Baban Violeta Gabriela.
Familia fetitei a transmis un apel public, pe pagina de Facebook, cãtre toti cei care vor si pot sã o ajute: „Dragi prieteni, avem nevoie de ajutorul vostru, avem nevoie de donatori de sânge. Este vorba de nepotica mea Violeta Gabriela Baban, un mic ingeras. Poate dona oricine se încadreazã în conditiile de donator, indiferent de grupa de sânge sau RH. Aparent trebuie sã fie bãrbat întrucât numai de la ei se pot recolta trombocite. De asemenea, sã se specifice – pentru trombocite, Spitalul Clinic de Urgentã pentru Copii „Sfânta Maria” din Iasi, pentru Baban Violeta Gabriela. Vã stau la dispozitie pentru orice detalii suplimentare. Vã multumesc în numele ei si al parintilor”, a transmis familia fetei.
Cine poate dona sânge?
Atentie: nu oricine poate dona sânge. Recoltarea se face în conditii stricte, iar donatorul trebuie sã respecte câteva reguli: sã aibã vârsta cuprinsã în intervalul 18-60 ani; sã fie cetãtean român sau rezident în România; sã aibã greutatea mai mare de 50 kg; sã aibã tensiunea arterialã între 10 si 18 mmHg; sã nu fi suferit interventii chirurgicale în ultimele 6 luni; sã nu fie în evidentã cu diverse afectiuni în tratament (diabet, boli cardio-vasculare, hematologice, renale, infectioase sau parazitare, reumatologice, neurologice, alergii etc.); sã nu aibã predispozitie la sângerare prelungitã în caz de leziuni; femeile sã nu fie: însãrcinate, în perioada de lãuzie, de alãptare sau în perioada menstrualã. Recomandãri înainte de donare: sã nu se consume bãuturi alcoolice cu cel putin 72 de ore înaintea donãrii; persoanele fumãtoare sã nu consume tigãri înainte de procesul de donare; persoanele care se aflã sub tratament sã nu ia pastilele înainte de donare. Recomandãri în ziua donãrii: mic dejun bogat în vitamine (fructe, legume), fãrã grãsimi si fãrã proteine animale (unt, produse lactate, carne) si cu aport de lichide (ceai, apã, sucuri naturale de fructe, cafea); sã nu se fumeze înainte si dupã donare, timp de o orã.