spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
14-nov.-2024
spot_img

Apaterm îşi recunoaşte insolvenţa

- Advertisement -

* Apaterm a cerut Tribunalului Galaţi să declanşeze procedura insolvenţei * Directorul general speră ca instanţa să desemneze un administrator judiciar care să reorganizeze societatea * Reprezentanţii Tribunalului spun, însă, că judecătorii ar putea decide la fel de bine falimentul sau dizolvarea unităţii *

Cererea formulată de societatea de alimentare cu apă caldă şi căldură, având ca obiect general procedura insolvenţei, a fost înregistrată la Tribunalul Galaţi săptămâna trecută, pe 12 mai. Dosarul a primit numărul 4783/121/2011 şi are primul termen de judecată pe 7 iunie. Conducerea Apaterm speră ca, în urma judecării cererii, instanţa să desemneze un administrator judiciar care să gestioneze reorganizarea societăţii.

„Aşteptăm o decizie de reorganizare judiciară, de reevaluare a activităţii societăţii în sens pozitiv. Asta înseamnă că se recalculează toate penalităţile şi se vede ce este exagerat, pentru că unele penalităţi sunt exagerat puse”, a declarat, ieri, directorul Apaterm, George Cubasa, referindu-se la penalităţile pe care furnizorii i le-au aplicat societăţii pentru plata întârziată a facturilor şi care au crescut exponenţial în urma încasării cu întârziere de către Apaterm a subvenţiilor de la stat şi a facturilor de la populaţie.

„Se constată toate aceste fapte din istoricul societăţii, se şterg, se trec într-un plan secund, astfel încât măsurile propuse să scoată societatea într-o zonă în care să nu se mai vorbească pe cifre false. Să se vadă cât am de dat în mod real, după ce se dau la o parte penalităţile cu care se împopoţonează societatea”, a spus Cubasa.

El a amintit aici de uluitoarea restanţă de 3.000 de miliarde de lei vechi pe care i-o impută furnizorul de agent termic primar, Electrocentrale Galaţi. Apaterm nu ar putea-o plăti nici dacă ar încasa toate creanţele de la proprii datornici: populaţia, care are să îi achite 1.500 de miliarde de lei vechi pentru apa caldă şi căldura consumate, şi statul, care trebuie să îi dea între 300 şi 400 de miliarde de lei vechi cu titlu de subvenţie.

Dacă instanţa va aproba cererea Apaterm de intrare în insolvenţă prin reorganizare, solicitarea va fi înaintată Consiliului Local (unicul acţionar al societăţii), înainte de începerea efectivă a procesului de reorganizare.

Falimentul este o opţiune, spune instanţa

Tribunalul Galaţi, pe rolul căruia se află dosarul privind declanşarea procedurii insolvenţei la Apaterm, atrage atenţia că reorganizarea judiciară nu este singura opţiune a judecătorilor. Ei îi vor da societăţii această şansă numai dacă ea demonstrează că se poate redresa din punct de vedere economic. Dacă nu, o paşte falimentul.

„Obiectul general al dosarului îl reprezintă procedura insolvenţei. Ulterior, instanţa va alege procedura de insolvenţă: reorganizarea, falimentul sau dizolvarea societăţii”, a explicat, ieri, Iuliana Andone, responsabil cu relaţiile cu mass-media în cadrul Tribunalului Galaţi.

Datoriile uriaşe, pentru care Apaterm este executată silit de Electrocentrale şi de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, precum şi pierderile repetate ar putea cântări greu în instanţă. Într-atât de greu încât judecătorii să aprecieze că societatea nu mai poate fi salvată de la faliment. Într-un asemenea caz, instanţa va desemna un lichidator judiciar. Printre altele, acesta îi va invita pe creditorii Apaterm să se înscrie la masa credală, în vederea recuperării sumelor datorate de societate.

Totuşi, este foarte probabil ca instanţa să se gândească de două ori înainte de a alege varianta falimentului, având în vedere faptul că Apaterm este o societate de interes public, care alimentează cu apă caldă şi căldură mare parte din populaţia municipiului Galaţi şi numeroase instituţiile publice şi companii locale. Oricum ar fi, populaţia mai are o grijă în plus.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.