Tinerilor care locuiesc cu chirie în locuinţele ANL din cartierele Tineretului (Sud) şi de pe str. Democraţiei din cartierul Brăilei, municipiul Focşani, le va fi imposibil, şi în acest an, să îşi cumpere locuinţele. Preţul stabilit de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) la nivel naţional pentru acest an este de 411 euro pe metru pătrat de suprafaţă construită, inclusiv TVA, conform unui anunţ de pe site-ul instituţiei. Preţul este unitar pentru toată ţara.
Într-un bloc ANL, un apartament cu o cameră poate avea o suprafaţă construită de aproximativ 60 mp, unul cu două camere o suprafaţă de 80 mp, iar unul cu trei camere 100 mp. Astfel, doar pentru suprafaţa construită a unui apartament cu o cameră (60 mp) chiriaşul ar urma să plătească în jur de 24.700 euro, pentru un apartament cu două camere 33.000 euro, iar pentru un apartament cu trei camere 41.000 euro.
Preţul efectiv de vânzare se va calcula însumând valoarea suprafeţei construite a locuinţei, a cotei indivize (terenul aferent apartamentului), a cheltuielilor legate de evaluare, înscriere în cartea funciară, plus un comision de 1%. În funcţie de data la care a fost pus în funcţiune imobilul, din suma finală va fi scăzută partea de amortizare. Bine de ştiut este faptul că, potrivit Ordinului nr. 906/2011 al mi-nistrului Dezvoltării Regionale şi Turismului privind stabilirea va-lorii de înlocuire pe metru pătrat, în vederea vânzării locuinţelor pentru tineri, metrul pătrat pentru o boxă costă la fel ca şi spaţiul de locuit. De asemenea, la stabilirea preţului unitar pe toată ţara nu s-a ţinut cont de criteriul geogra-fic şi economic, mai exact localitatea unde se află locuinţa. Astfel, o garsonieră din Focşani este evaluată la acelaşi preţ cu una din Bucureşti. Locuinţele ANL pot fi cumpărate de actualii chiriaşi după o durată minimă de închiriere de un an. Anul trecut, la blocurile din Focşani, pentru fiecare apartament a fost făcut calculul şi afişat la intrarea în bloc pentru a se afla preţul.
ANL-iştii s-au asociat pentru a cumpăra în rate
Niciun chiriaş din ANL-urile din Focşani nu a reuşit să-şi cumpere locuinţa din cauza preţurilor mari, deşi la început mulţi s-au arătat interesaţi să de-vină proprietari. Pentru că preţurile de achiziţionare sunt exorbitante, chiriaşii ANL din ţară s-au asociat în Asociaţia Locatarilor din Blocurile ANL pentru Tineri din România (ASLBTR) pentru a propune Ministerului Dezvoltării cumpărarea în rate a apartamentelor. Oamenii se plâng că, din cauza veniturilor reduse, nu reuşesc să achiziţioneze aceste apartamente cu banii jos sau să îndeplinească criteriile necesare pentru contractarea unui credit ipotecar. Preţul unui metru pătrat construit la ANL a costat circa 250 de dolari. În numai 10 ani, preţul s-a dublat. Anul trecut, locuinţele ANL puteau fi achi-ziţionate la un preţ şi mai piperat, 448 de euro/mp. În prezent, în municipiul Focşani sunt 719 locuinţe ANL, iar pe viitor s-ar putea construi alte 104, în Cartierul Brăilei, însă acest lucru depinde numai de Ministerul Dezvoltării. Cele mai noi locuinţe ANL au fost inaugurate în iulie 2011, 36 de apartamente situate pe strada Democraţiei, din Cartierul Brăilei.
Blocuri lăsate în paragină de Minister
În tot acest timp, în cartierul ANL de pe Bd. Brăilei au rămas şapte scări de bloc cu 104 apartamente la stadiul de fundaţie, de câţiva ani. Blocurile ar fi trebuit construite de ANL, prin Ministerul Dezvoltării, dar se degradează pe zi ce trece, întrucât lucrările au fost sistate acum cinci ani. „Lucrările au început în anul 2003. Constructorul de la data respectivă a dat faliment şi lucrările s-au stopat. În fiecare lună facem solicitări la Agenţia Naţională pentru Locuinţe pentru continuarea lucrărilor, însă primim doar promisiuni“, ne-a declarat primarul Decebal Bacinschi. Lucrările neîncheiate nu au mai fost scoase la licitaţie de Minister. În prezent, aproape 1.000 de focşăneni înscrişi pe listele de aşteptare de la Primărie aşteaptă o locuinţă ANL.
www.monitorulvn.ro