NU RATATI!…Vernisajul expozitiei temporare „Aparate muzicale în miniaturã”, Colectia Muzeului Stiinteii si Tehnicii „Stefan Procopiu”, Iasi si Colectia privatã George Marici” va avea loc Sâmbãtã, 30 septembrie, ora 12.00. Evenimentul se va desfãsura la sediul Muzeului „Vasile Pârvan”, din str. Republicii nr. 235 (fosta Bancã Agricolã). Expozitia va putea fi vizionatã pânã pe data de 22 noiembrie a.c., la sediul muzeului. Evenimentul va fi prezentat de dr. Monica Nãnescu, din cadrul Muzeul Stiinteii si Tehnicii „Stefan Procopiu”, Iasi. Organizatorul este muzeograful Alina Butnaru.
Expozitia itinerantã la muzeul bârlãdean aduce în atentia publicului o serie de piese cu mecanism muzical, ce relevã preocupãrile tehnicienilor privind amplasarea unor mecanisme cu cilindru cu pini si disc metalic perforat în cutii de mici dimensiuni. Varietatea pieselor în miniaturã cu mecanism muzical – sub forma casetelor de bijuterii si machiaj, jucãrii (pãpusi, arlechini, soldati, calesti, carusel); instrumente muzicale (chitarã, gramofon, vioarã s.a), elemente de veselã (sticle si halbe ceramice, cutii metalice pentru pãstrat ceaiuri), dar si obiecte decorative (bibelouri din portelan) – exemplificã expozitional ingeniozitatea mesterilor artizani si a fabricantilor din diverse companii, în efortul de miniaturizare a mecanismului cilindrului cu pini, sistem preponderent utilizat la cutiile muzicale rãspândite la sfârsitul secolului al XIX-lea si începutul secolului XX, în Europa.
Finalul secolului al XIX-lea, perioadã în care cutia muzicalã a devenit o industrie, se reflectã în colectiile Muzeului Stiinteii si Tehnicii „Stefan Procopiu”, prin prezentarea atât a douã principale tipologii de mecanisme, cea cu cilindru si cea cu disc de metal, dar si a celor doi poli ai Europei, care au stat la baza realizãrii de cutii muzicale: spatiul elvetian si cel german. Gama aparatelor muzicale din patrimoniul Muzeului Stiinteii si Tehnicii „Stefan Procopiu” cuprinde o serie de piese în miniaturã reprezentative pentru înregistrarea si redarea sunetului, a cãror grupare permite evidentierea urmãtoarelor categorii: cutii cu cilindru cu pini, cutii cu discuri metalice perforate, cutii muzicale cu discuri de vinil, aparate muzicale.
Piesele din colectia George Marici, realizate între anii 1940 – 1990, din lemn, metal, sticlã, plastic, ceramicã, capteazã atentia privitorului atât prin forma constructivã si design, cât si prin sunete, respectiv melodiile reproduse de mecanismul de mici dimensiuni al cilindrului cu pini, ce se declanseazã prin intermediul unei cheite odatã cu ridicarea capacului sau prin actionarea unor alte elemente ingenioase de constructie.