spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

APA SERV, INDOLENTĂ CU BANII EUROPEI

- Advertisement -

• după opt ani de asteptări, sute de familii din comuna Bîra pot beneficia în sfîrsit de apă rece la robinete • investitia a fost făcută cu fonduri europene, dar nu s-a vrut ca ea să fie utilă de cîtiva ani • acum, spre bucuria dascălilor si a elevilor, scolile în care îsi desfăsoară activitatea vor avea autorizatie sanitară de functionare

Comuna Bîra are, de astăzi, apă rece. Acum două zile s-au umplut conductele, s-au făcut ultimele măsurători, s-au luat probe si urma să se „învîrtă“ si indexurile de la apometre. Asteptarea celor din Bîra pentru această utilitate este una dintre cele mai lungi din judet, reteaua de distributie a apei fiind gata de acum opt ani. Apelul disperat al oamenilor de a valorifica retelele vechi de-acuma, a fost adus la Consiliul Judetean săptămîna trecută, prin vocea consilierului PSD Dan Manoliu. Presedintele Vasile Pruteanu, care credea că treaba s-a rezolvat în urmă cu mai multă vreme, a promis că se va interesa să vadă ce e de făcut pentru a se da drumul la apă. De la începutul acestei săptămîni, angajati ai Companiei Judetene Apa Serv s-au deplasat la Bîra pentru a pune la punct detaliile legate de furnizarea apei.

O găurică mică în bugetul companiei

Din calculele făcute de către reprezentantii Companiei Judetene Apa Serv reiese că mare afacere nu va face unitatea prin cresterea numărului de abonati de la Bîra, ba, dimpotrivă, se va merge pe pierderi, pentru că sînt destul de putini clienti în comună, fiind necesar să se racordeze lumea de pe toate ulicioarele pentru a se acoperi costurile pe care le presupune functionarea unei retele. Dar si asa, sustin reprezentantii companiei judetene, se urmăreste asigurarea utilitătii către populatie, chiar dacă concomitent se acceptă încărcarea cu niste pierderi. „Sîntem în faza în care reteaua este pe punctul de a fi dată spre functionare. Rediscutăm conditiile din contracte cu clientii si autoritătile locale. Noi luăm apa brută de la SC Apavital Iasi si va ajunge în casele cetătenilor care au încheiate contracte cu noi. Stim că vom lucra la Bîra în pierdere, dar nici nu mai luăm în calcul acest aspect, important este să reusim să dăm drumul la apă. Sistemele locale, în general, merg în pierdere pentru noi, pentru că e mic numărul de beneficiari si e redus si consumul, dar cetătenii trebuie să aibă apă. Primăria Bîra a făcut extinderi de retea si din calculele noastre estimăm că se vor consuma cel mult o mie de metri cubi pe lună. Luăm apa brută cu 1,8 lei pe metru cub si o taxăm cu 2,4 lei pe metru cub. Nu se acoperă cheltuielile cu energia electrică, angajatii responsabili de retea, dar astea sînt conditiile“, a declarat Cristinel Cusu, director tehnic al Companiei Judetene Apa Serv.

Oameni care au îmbătrînit asteptînd apa…

Comune Bîra este una dintre primele comune din judet care au accesat fonduri europene în jurul anului 2000, pentru a realiza retea de apă si canal pentru cetăteni. Doar că de opt ani, de cînd lucrarea s-a finalizat, zeci de familii au îmbătrînit asteptînd apa prin reteaua care le trece prin fata casei. Autoritătile sînt bucuroase că măcar acum problema aceasta, considerată ani la rînd imposibil de rezolvat, îsi găseste solutia. „Avem în comună trei scoli care nu au avut niciodată autorizatie sanitară de functionare din cauza lipsei de apă potabilă. Nu stiu de ce de la Apa Serv se fac calcule – dacă ies în cîstig sau nu! Pînă la urmă, ei nu sînt o firmă privată, functionează sub tutela Consiliului Judetean, si ar trebui să aibă în vedere asigurarea utilitătilor către cetăteni si apoi profitul. E si greu de crezut cum s-a putut sta opt ani cu conductele pe sub pămînt si să nu se dea apă la oameni. În scolile pe care le avem vin toti copiii din comună, vreo patru sute la număr, si toti ajung «în fundul curtii». Acum, dacă se dă drumul la apă, vom face racordul scolilor la retea, a cărei lungime este de circa cincisprezece kilometri. Nu e păcat de banii UE, să punem la punct atîtea retele de apă si canal si să stea nefolosite? În perioada de secetă, oamenii trăiesc foarte greu, pentru că au de adus apa cu butoaiele de la diverse distante. Am certitudinea că majoritatea familiilor se va racorda la retea si cei care n-o vor face acum o vor face la anul, în viitor, dar clienti vor fi! Chiar dacă are omul fîntînă în curte, pînza freatică este încărcată cu nitriti si nitrati si apa nu este potabilă. În satele Bîra si Rediu avem circa opt sute de familii, care mai devreme sau mai tîrziu vor solicita să devină clienti ai Apa Serv“, a declarat Dănut Petraru, primarul comunei Bîra.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.