Cu totii stim ca organismul uman este format in proportie de 70 la suta din apa. Apa ajunge in casele multor botosaneni prin conducte vechi, care au in componenta materii care in Uniunea Europeana sunt interzise din anul 2005 iar in Romania din 2006.
8 kilometri de conducte din azbociment traverseaza orasul, alimentand cu apa sute de locuinte
Material interzis in UE tocmai din 2005
Zona Imparat Traian este una din cele mai mari portiuni in care se gasesc conducte de acest fel. In zonele periferice se regasesc de asemenea conducte din azbociment. Azbestul reprezinta o forma fibroasa a mai multor minerale naturale, fiind unul dintre componentele azbocimentului. Indiferent de tipul de azbest folosit in componenta conductelor ce transporta apa, acest material este considerat cancerigen Clasa 1. Astfel, Comisia Europeana a interzis fabricarea si comercializarea produselor care contin azbest prin directiva 1999/77/CE care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2005. Din 2006 sunt interzise extractia, fabricarea si prelucrarea produselor care contin azbest.
In Romania a fost scos in afara legii si nu prea
Incercand sa se alinieze prevederilor europene in ceea ce priveste utilizarea a azbestului, din 15 aprilie 2006, Romania a scos in afara legii acest material. Tot in 2006 insa Guvernul Tariceanu a emis Hotararea nr. 734 din 7 iunie 2006 care modifica HG nr. 124/2003 care interzicea utilizarea azbestului. HG 734 prevede ca produsele care contin azbest si care au fost instalate sau se aflau in functiune inainte de data de 1 ianuarie 2005 pot fi utilizate pana la incheierea ciclului de viata al acestora.
Apa din fantani este plina de nitriti
O alternativa a utilizarii apei potabile din aceste conducte ar putea fi revenirea la folosirea apei de fantana. In municipiu, aceste fantani se gasesc tot mai rar, majoritatea fiind intr-un stadiu accentuat de degradare, inchise ori datorita unor actiuni inconstiente ale localnicilor apa fiind contaminata cu nitriti. Astfel de poluanti contine apa de la fantanile din zona Cismea, unde datorita tratarii solului cu diferite substante au patruns in panza freatica agenti poluanti. (Otilia Maxim)
„Consumul indelungat de apa de acest gen duce la probleme de sanatate”
Stelian Dumitrescu, director Exploatare al SC Nova ApaServ SA Botosani confirma faptul ca la Botosani s-au inlocuit 60 de kilometri de conducta, insa mai exista zone in care tevile sunt din azbociment. „Am inceput lucrul pentru un studiu de fezabilitate deoarece dorim sa inlocuim aceste conducte. Cautam o sursa de finantare pentru a putea demara proiectul. Ne propunem inlocuirea acestui material care imbatraneste foarte repede, se exfoliaza si cedeaza creand probleme, cu tevi din fonta. Consumul indelungat cu apa de acest gen duce la probleme de sanatate. S-a constatat dupa ce conductele au fost introduse in pamant”, a declarat directorul Stelian Dumitrescu. De cealalta parte, directorul Agentiei de Protectia Mediului sustine ca apa potabila din municipiu nu reprezinta un pericol pentru populatie.
Calitatea apei nu este influentata de existenta azbocimentului in componenta conductelor, aceste particole fiind nocive doar cand sunt inhalate, producand boala numita azbestoza
Dana Boariu, director executiv Agentia de Protectia Mediului