AVERTIZARE… Inundațiile din ultimele zile au provocat pagube materiale, dar prezintă și riscuri pentru sănătatea oamenilor. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui avertizează că ploile abundente și inundațiile duc la înrăutățirea calității apei din fântâni și izvoare, la poluarea legumelor și fructelor de pe terenurile agricole, provocând riscul declanșării și răspândirii bolilor diareice acute sau hepatitei virale A.
Pentru a reduce riscurile epidemiologice în urma ploilor torențiale și a inundațiilor, DSP Vaslui recomandă cetățenilor să consume apă potabilă din surse sigure, să spele bine fructele și legumele înainte de a le consuma, să prelucreze termic produsele alimentare și să evite consumul produselor alimentare nesigure. “În localitățile rurale din județul Vaslui, unde aprovizionarea cu apă de face din fântânile individuale sau publice, în cazul în care acestea au fost inundate, apa se consideră nepotabilă și este interzisă pentru consum. În zonele rurale, unde aprovizionarea cu apa se consideră nepotabilă, consumați numai apă îmbuteliată sau apă potabilă asigurată de către reprezentanții autorităților publice”, atrag atenția reprezentanții DSP Vaslui.
Curățarea și dezinfecția fântânii
Curățarea fântânii se poate face manual sau se poate utiliza o pompă de noroi/nisip. Mai întâi se scoate toată apa din fântână (sleirea fântânii) cu o pompă sau cu gălețile. Apoi se curăță pereții (cu o perie aspră) și fundul fântânii de nămol sau alte murdării până când acesta rămâne curat.
Dezinfecția fântânii se face numai după ce fântâna a fost curațată și apa a ajuns din nou la nivelul obișnuit. Dezinfecția fântânii se face de obicei cu substanțe clorigene (clorură de var, hipoclorit de sodiu, cloramină, etc). Cantitatea de substanță clorigenă folosită pentru dezinfecția apei depinde de gradul de poluare și volumul apei din fântână (calculat prin înmulțirea suprafeței fântânii cu adâncimea coloanei de apă). Într-un vas care conține 8-10 litri apă se dizolvă pudra de clorură de var, câte 20-50 g pentru fiecare mc de apă ce urmează a fi dezinfectată. Se lasă să se limpezească câteva ore și se introduce în fântână numai partea care s-a limpezit și care constituie soluția dezinfectantă. Preparate precum Cloramina sau Clorom se prezintă sub formă de comprimate și sunt mai ușor de dozat (6- 7 cp la 1 mc apă). Dacă soluția de substanță dezinfectantă a fost preparată corespunzător, după 30 minute apa din fântână ar trebui să aibă încă miros de clor. Fântâna se păstrează bine închisă timp de 24 ore, apoi se golește în întregime până dispare complet mirosul de clor. Varul nestins se utilizează introducând circa 5-6 kg la 1 mc de apă. Se lasă apa în contact cu varul timp de 24 ore, timp în care fântâna nu este utilizată. După acest interval, fântâna se golește din nou, până ce apa nu mai conține urme de lapte de var. Se așteaptă până când apa se ridică la nivelul ei obișnuit, după care fântâna se poate da în folosință. Apa din fântână va fi consumată numai după ce au fost efectuate analize fizico-chimice și bacteriologice care confirma potabilitatea acesteia.