spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
15-nov.-2024
spot_img
spot_img

Anveloparile de blocuri din Iasi, in pana prostului

- Advertisement -

Am ajuns coada cozii si la reabilitarea blocurilor cu bani europeni. Uniunea Europeana ofera 22,8 milioane euro pentru reabilitarea termica a blocurilor din Regiunea Nord-Est. Depunerea proiectelor incepe azi, dar Iasul a fost prins cu temele neterminate. Avem doar 26 de proiecte, in timp ce Bacaul are 112, iar Suceava 70
. Primaria ieseana inca mai asteapta raspunsuri de la asociatiile de proprietari. Finantarea nu este garantata, deoarece se aplica principiul „primul venit, primul servit”. Cine nu se grabeste, risca sa ramana fara bani. De ce a ramas Iasul in urma? E vina Primariei sau a asociatiilor?

Programul european pentru anveloparea blocurilor din municipiu prinde Iasul in ofsaid. Batalia pentru cele 22,8 milioane de euro din fonduri europene se va da intre cele sase municipii resedinta de judet din Regiunea Nord-Est, dupa un principiu simplu: primul venit, primul servit. Chiar daca Iasul va prinde startul, numarul blocurilor incluse in planul de investitii este mult mai mic fata de celelalte municipii din Moldova. Acestea au pregatit un portofoliu de proiecte dublu sau chiar triplu fata de Iasi.

Banii pot fi ceruti de azi

Sesiunea de depunere a proiectelor pentru reabilitarea termica a blocurilor pe bani europeni se deschide oficial astazi. Municipiile resedinta de judet din Moldova, singurii beneficiari eligibili ai noii scheme de finantare, vor intra in cursa pentru a obtine fonduri de 22,8 milioane de euro care vor reveni Regiunii Nord-Est. Unele primarii si-au facut temele inca de cand a fost lansat programul european, in timp ce altele au inceput discutiile cu asociatiile de proprietari pe ultima suta de metri. Oficialii Primariei Iasi sustin ca au cele mai complete documentatii, iar cele 26 de proiecte care vor fi depuse vor obtine finantare fara probleme. Cel mai mare oras din estul tarii se situeaza insa spre coada clasamentului ca nivel de mobilizare. Initial, Primaria Iasi a anuntat ca doreste sa reabiliteze termic cu bani UE un numar de 57 de blocuri. Lista a fost subtiata considerabil, deoarece numai 26 de imobile au toata documentatia pusa la punct, proiecte tehnice si indicatori aprobati. Oficialii ieseni sustin ca pachetul complet de proiecte cuprinde 108 blocuri care ar urma sa fie anvelopate termic prin aceasta schema de finantare, insa, in prima etapa, municipalitatea va depune proiecte doar pentru cele 26 de imobile. Anveloparea celor aproape 1.500 de apartamente ar costa in jur de 22 de milioane de lei. Documentatiile vor fi inaintate la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est spre sfarsitul lunii noiembrie. „Primul lot de proiecte va fi pentru 26 de blocuri. Noi am trimis la minister inca de acum doua luni ce proiecte avem in lucru si erau cele mai multe proiecte propuse la finantare. Celelalte primariii nu au proiecte tehnice”, a spus viceprimarul Mihai Chirica. Iasul isi va depune propriile proiecte de reabilitare termica a blocurilor cel mai devreme la sfarsitul acestei luni.

Bacaul propune de patru ori mai multe blocuri

Primul servit cu cateva milioane de euro din bani europeni ar putea fi Bacaul. Reprezentantii primariei bacauane sustin ca vor depune un portofoliu de 112 proiecte pentru anveloparea blocurilor in zilele urmatoare. Acestia au mentionat ca documentatia imobilelor este facuta, in cea mai mare parte, in urma programelor mai vechi de reabilitare termica a imobilelor. Suma totala necesara municipalitatii bacauane este de peste 8 milioane de euro. „Avem pregatite 112 blocuri si este foarte sigur ca vom depune proiectele incepand de zilele urmatoare, pentru ca ne-am facut temele din timp. Acum o luna, o luna si jumatate, imediat ce a aparut anuntul Ministerului Dezvoltarii, am inceput sa ne pregatim”, a declarat Ionut Tomescu, purtatorul de cuvant al Primariei Bacau. Oficialii municipalitatii bacauane s-au intalnit cu o parte din asociatiile de proprietari beneficiari inca din luna septembrie pentru a-i informa de programul european si pentru a le obtine acordul pentru viitoarele proceduri. Edilii ieseni au convocat asociatiile abia saptamana trecuta.

Si Primaria Suceava vrea sa obtina fonduri pentru un numar dublu de blocuri comparativ cu Iasul. Desi mai au de lucrat la documentatii, edilii suceveni sunt increzatori ca vor reabilita termic aproximativ 3.000 de apartamente din municipiu. Primaria Suceava trebuie sa mai primeasca cererile din partea asociatiilor de proprietari si sa finalizeze documentatia. „Nu s-a terminat procedura de depunere a cererilor din partea asociatiilor. Termenul final este 20 noiembrie si credem ca in decembrie vom depune primele proiecte. Estimam ca in jur de 70 de blocuri se incadreaza in conditii si vor fi reabilitate termic”, a declarat Ovidiu Dosoftei, viceprimarul din Suceava. Municipalitatea suceveana estimeaza ca izolarea termica a celor 70 de blocuri va costa 6,3 milioane de euro, contributia de la UE si de la bugetul de stat fiind in jur de 3,8 milioane de euro. Restul ar trebui suportat de primarie si de asociatiile de proprietari. Si Primaria Botosani s-a pregatit intens pentru a nu pierde banii europeni. Un portofoliu de 38 de proiecte este pregatit pentru a fi depus la ADRNE, insa documentatia este in curs de finalizare. „Deoarece este un concurs intre municipii si se merge pe regula primul venit, primul servit, vom depune mai intai proiectele a 25 de blocuri. Aceasta inseamna in jur de 600 de beneficiari. Dupa ce facem proiectele tehnice si calculele, vom sti si la cat se ridica investitia”, ne-a comunicat Viorel Iliuta, viceprimarul din Botosani.

Vasluiul aproape nu mai are ce reabilita

Cele mai putine blocuri care ar putea fi reabilitate termic se regasesc in Vaslui si Piatra Neamt. Edilii din Vaslui au pregatit un portofoliu pentru doar doua blocuri, numarul beneficiarilor ridicandu-se la 60 de familii. Explicatia este insa de alta natura. Vasluienii nu au mai asteptat banii de la UE sau din fonduri guvernamentale si si-au anvelopat apartamentele din buzunarele proprii. „Din cele 20.000 de apartamente, cate avem in Vaslui, peste 80% sunt reabilitate termic. Au mai ramas foarte putine imobile nereabilitate. Avem pregatite doua proiecte, urmeaza sa facem intalniri cu asociatiile si spre finele anului vom depune proiectele”, a declarat Vasile Paval, primarul din Vaslui. Edilii din Piatra Neamt au selectat 20 de blocuri pentru a le creste eficienta energetica din fonduri europene. Cererea a fost mult mai mare, in jur de 96 de blocuri fiind pe lista doritorilor. Asociatiile de proprietari ale acestora au facut cereri, insa nu s-au incadrat in conditiile impuse de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Blocurile care vor fi selectate pentru finantare nu vor suporta doar lucrari de reabilitare a fatadelor. Vor fi realizate lucrari de inlocuire a tamplariei exterioare, inchiderea balcoanelor cu tamplarie termoizolanta, reabilitarea acoperisului si a subsolurilor.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.