DEZASTRU Anul scolar 2013-2014 începe cu reale probleme: aproape 200 de scoli nu au autorizatie de functionare, siguranta lasã de dorit din moment ce dintr-un total de 751 de unitãti scolare 674 nu au pazã, combustibilul lipseste, la fel si microbuzele scolare, cadrele didactice sunt prea putine si mult prea slab pregãtite pentru numãrul mare de elevi, iar problemele nu se opresc aici. Cu toate acestea, conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui sustine cã situatia se prezintã mult mai bine decât anul trecut.
Dacã la clasa pregãtitoare situatia se prezintã bine, din 4678 de copii din planul de scolarizare la 1 septembrie 4292 figurau ca înscrisi, procedura de înscriere continuând si în prezent, la liceu au rãmas aproape 450 de locuri libere, un numãr de 25 de clase fiind nerealizate. Din diferite motive, în special din cauza situatiei materiale precare din familie, elevii au ales sau au fost obligati sã nu îsi continue studiile, desi învãtãmântul obligatoriu are 10 clase.
Dascãli nepregãtiti
Un numãr de 378 de cadre didactice vor prelua în anul scolar 2013-2014 clasa pregãtitoare. Anul scolar trecut au urmat cursuri de formare un numãr de 94 de dascãli, pe timpul verii acestora li s-au mai adãugat 284 de învãtãtori care au mers sã se formeze în opt centre din judet. Cu toate astea, 36 de cadre didactice nu s-au arãtat interesate sã se perfectioneze urmând sã se formeze într-un regim special la sfârsit de sãptãmânã.
Siguranta lasã de dorit
Învãtãmântul vasluian nu stã prea bine nici la capitolul sigurantã. Camerele video, gardurile si paza, desi nu lipsesc cu desãvârsire, nu acoperã nici pe departe unitãtile scolare din judet. „Existã 38 de unitãti scolare care au pazã proprie, 30 de unitãti scolare cu pazã mixtã, 14 unitãti scolare, specializatã, cinci unitãti scolare din mediul rural la care asigurã paza cetãtenii din localitatea respectivã si 674 de unitãti scolare fãrã pazã. În ceea ce priveste asigurarea scolilor prin împrejmuiri cu gard sunt 28 de unitãti scolare care nu au gard sau au gard partial. În ceea ce priveste supravegherea cu camere video, 115 au camere în interior, iar 117 au montate camere video în exterior”, a declarat Constantin Turcu, inspector pe management.
Transportul si combustibilul lipsesc
În momentul de fatã existã 79 de microbuze scolare care nu acoperã însã necesarul, multi elevi fiind în continuare nevoiti sã meargã la pas kilometri întregi pentru a învãta. Multe din microbuzele existente nu sunt într-o stare foarte bunã, cu probleme tehnice care, cel putin teoretic, vor fi rezolvate pânã la începutul noului an scolar. Conducerea ISJ Vaslui a fãcut o cerere cãtre Ministerul Educatiei prin care a solicitat 36 de microbuze scolare noi, cât ar mai fi nevoie pentru a acoperi numãrul de elevi care învatã în alte localitãti decât cele de bastinã. În ceea ce priveste combustibilul pentru iarnã, un procent de 80,2% din unitãtile scolare au raportat achizitionarea combustibilului în proportie de 100%, în timp ce la alte scoli situatia este la polul opus. Printre scolile fãrã combustibil, situatie cauzatã din lipsã de fonduri, se numãrã si Scoala Gimnazialã Mãlusteni, Scoala Gimnazialã Gherghesti, Scoala din Pogana, Scoala din Fâstâci, Scolile din Rosiesti si Scoala din Puscasi.
Cadrele didactice, nevoite sã cumpere materiale auxiliare
O noutate introdusã în luna martie a acestui an a fost modificarea programei pentru clasa I. În urma modificãrii acesteia au apãrut noi continuturi care nu se gãsesc în manualele actuale. Din acest motiv manualele vor fi folosite doar partial, cadrului didactic revenindu-i sarcina de a-si achizitiona materiale auxiliare din bani proprii, lucru valabil si pentru elevi.
Rechizite scolare gratuite
Aproape 29.000 de elevi care provin din familii cu o situatie financiarã precarã vor beneficia de rechizite scolare gratuite în anul scolar 2013-2014. „În ceea ce priveste rechizitele scolare gratuite, sãptãmâna viitoare vom semna contractul. Avem 28.278 de beneficiari iar suma alocatã este de 667.430 de lei”, a mai declarat Gabriela Plãcintã.