spot_img
spot_img
6.1 C
Vaslui
10-ian.-2025

Anul în care Boc a căzut în picioare de patru ori

- Advertisement -

Premierul a rămas în funcţie, în ciuda numărului-record al moţiunilor de cenzură depuse de opoziţie în 2010.

După ce în 2009 a intrat în istorie ca singurul premier demis de parlament în 20 de ani, Emil Boc s-a confruntat şi în acest an cu un record negativ. În 2010, opoziţia a depus cele mai multe moţiuni de cenzură din 1993 încoace. PSD şi PNL au încercat să repete scenariul căderii guvernului de patru ori: o dată în iunie şi octombrie şi de două ori în decembrie.

Salvat de la a cincea moţiune

Dacă punem la socoteală şi moţiunea de cenzură în urma angajării răspunderii pe legea educaţiei, ar fi de fapt cinci încercări. Cum liberalii şi-au retras semnăturile de pe document, moţiunea nu a mai ajuns în faza dezbaterii şi votării.
De altfel, din cele patru moţiuni de cenzură, trei au fost depuse de opoziţie în urma asumării unor proiecte de către executiv. Singura moţiune care nu a venit după un astfel de demers al guvernului a fost cea din octombrie, intitulată „Moţiunea României majoritare, moţiune populară”. Cu 219 voturi „pentru”, faţă de 236 necesare pentru adoptare, echipa lui Emil Boc a rămas atunci în picioare.

Cu trei luni în urmă, premierul trecea primul test al moţiunilor de cenzură din 2010. În timp ce parlamentarii se gândeau deja la vacanţa de vară, PSD a iniţiat moţiunea „Opriţi genocidul social!”, după ce guvernul îşi angajase răspunderea în parlament pentru „legile austerităţii”.

Schimbare de tactică: PDL s-a abţinut de la vot

Emil Boc a fost atunci la opt voturi distanţă de demitere. A scăpat, însă a rămas cu un gust amar. Mulţi dintre parlamentarii puterii, ascunşi în spatele votului secret, au optat pentru căderea guvernului. Printre ei s-au aflat Teo Trandafir, abia intrată în rândurile deputaţilor, Daniel Oajdea, Mircia Giurgiu, Georgică Severin şi Clement Negruţ. Aşa se face că la următoarele moţiuni de cenzură, PDL a schimbat tactica: a impus parlamentarilor să se abţină de la vot. Exemplul democrat-liberalilor a fost urmat şi de colegii lor de guvernare de la UDMR, independenţi şi minorităţi.

Cea mai dură moţiune de cenzură, cum au catalogat-o parlamentarii, a venit spre finalul acestui an. Opoziţia a depus două moţiuni prin care dorea să amendeze legea salarizării pe 2011 şi legea-cadru a salarizării. Dacă la dezbaterea şi votul primei moţiuni nu a existat nicio surpriză, la cea de-a doua, Emil Boc a mai punctat un record: este singurul prim-ministru căruia i-a fost dedicată o tentativă de sinucidere.

Un angajat al TVR s-a aruncat de la balconul parlamentului, în timp ce Emil Boc se pregătea să-şi susţină discursul. Moţiunea nu a mai fost dezbătută, dar PDL a decis totuşi să o voteze. În absenţa PSD şi PNL, care se retrăseseră din sală după incident, parlamentarii puterii s-au abţinut de la vot şi, astfel, moţiunea a picat.

RĂZBOIUL VORBELOR

Boc, numit de opoziţie „nesimţit” şi succesor al lui Hitler

Politicienii s-au întrecut în acest an în declaraţii belicoase la dezbaterile moţiunilor de cenzură. Ţinta a fost de fiecare dată Emil Boc, numit de parlamentarii opoziţiei ba „nesimţit”, ba urmaş al lui Hitler. Cunoscut pentru intervenţiile acide de la tribuna parlamentului, deputatul PSD Aura Vasile l-a muştruluit pe premier în octombrie mai dur ca niciodată.

„După ce a băgat ţara în haos şi a scos oamenii în stradă, PDL a votat legi aberante. Stau să mă întreb cât va fi cursul, probabil Emil Boc nu va mai ieşi la televiziune să spună că suntem nesimţiţi. Nesimţit e el, primul-ministru Emil Boc!”, a vociferat Aura Vasile. Un alt social-democrat, deputatul Adrian Solomon, l-a asemănat pe Boc cu Hitler, iar pe democrat-liberali cu nişte „nazişti coloraţi în portocaliu”.

„« Noi preluăm o moştenire îngrozitoare. În 14 ani, partidele din noiembrie au ruinat ţăranul german. În 14 ani, au creat o armată de milioane de şomeri. Guvernul naţional va urma planul expus în continuare cu voinţă de fier şi perseverenţă plină de încăpăţânare». Vi se pare cunoscut acest discurs? Vi se pare mai aproape de ceea ce ne spune în aceste zile domnul Emil Boc? Iată de unde sfătuitorii domnului Emil Boc au luat informaţiile. Nu e vina primului-ministru că acei consilieri nu au fost duşi la un control, dar e vina primului-ministru că acceptă astfel de sfaturi din partea unor nazişti coloraţi în portocaliu”, a spus Solomon de la tribuna parlamentului.

Liderul PNL, Crin Antonescu, i-a spus lui Boc la moţiunea de cenzură din luna octombrie că „este mai uşor de suportat un discurs decât guvernarea sa”, după care l-a trimis la muncă. „Domnul Emil Boc este un tânăr român, încă în putere, cu o oarecare calificare, care nu mai trebuie asistat, care trebuie trimis la muncă şi-şi va găsi de muncă. Nu ţineţi o ţară întreagă pentru a acorda în continuare asistenţă cui nu are nevoie”, a atacat Antonescu.

Un alt liberal, Varujan Vosganian, i-a dedicat premierului un banc. „Zice că Sf. Petru îl întreabă pe Dumnezeu ce-i cu atâtea ceasuri. Şi Dumnezeu îi spune că fiecare ceas reflectă sufletul unui om: cum spui o minciună, cum mai trece o oră şi îţi scurtează viaţa pe Pământ. Şi Sf. Petru spune, am primit o solicitare – care e ceasul lui Emil Boc? Te referi la ventilatorul de colo?”, a povestit Vosganian în plen.


DURITATE. Aura Vasile, acidă cu Emil Boc

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.