spot_img
spot_img
5.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Anul 2013 – anul Sfintilor Împãrati Constantin si Elena

- Advertisement -

Sfintii Împãrati Constantin si Elena sunt cunoscuti drept cei care au dat libertate crestinismului. Despre Împãrãteasa Elena se spune cã a fost prima femeie care si-a eliberat sclavii si a ajutat crestinii persecutati. În calendarul popular, sãrbãtoarea Sfintilor Constantin si Elena este o sãrbãtoare a pãsãrilor de pãdure, numitã Constantin Graur sau Constantinul Puilor. Traditia popularã ne spune cã în aceastã zi pãsãrile de pãdure îsi învatã puii sã zboare. Biserica Ortodoxã Românã dedicã anul 2013 Sfintilor Împãrati Constantin si Elena, la împlinirea a 1.700 de ani de când împãratul a emis edictul de libertate religioasã de la Mediolan, prin care s-a pus capãt persecutiei crestinilor, informeazã Patriarhia.

Peste 1,1 milioane de femei si aproximativ 640.00 de bãrbaţi îsi sãrbãtoresc onomastica luni, de Sfinţii Împãraţi Constantin si Elena, informeazã Ministerul Administraţiei si Internelor. Dintre cei 1.800.634 de români care îsi serbeazã onomastica de Sfinţii Constantin si Elena, 640.518 sunt bãrbaţi si 1.160.116 sunt femei, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei si Internelor (MAI). Dintre femeile care îsi sãrbãtoresc onomastica, 884.229 poartã numele de Elena, 124.773 sunt Ileana si 69.944 se numesc Lenuţa. Alte 53.613 de femei poartã numele de Constanţa, 26.811 au numele Constantina, 4.279 – Leana si 1.467 – Nuţi. Majoritatea bãrbaţilor, respectiv 495.656, se numesc Constantin, alţi 80.037 poartã numele Costel, iar 33.386, Costicã. De asemenea, 20.002 de bãrbaţi se numesc Costin, 10.487 – Costinel, 635 – Costi si 315 – Costelus.

Emisiune de mãrci postale, dedicată acestui eveniment

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotãrât ca anul 2013, când se împlinesc 1700 de ani de la Edictul de tolerantã religioasã de la Milano, sã fie declarat Anul omagial al Sfintilor Împãrati Constantin si Elena, actiune cãreia i se alãturã si Romfilatelia prin introducerea în circulatie a unei emisiuni de mãrci postale dedicatã acestui eveniment.

Dupã trecerea la cele vesnice a împãratilor, Biserica Ortodoxã i-a canonizat ca sfinti, fixând ca datã de sãrbãtorire anualã, ziua de 21 mai. În acest an, Romfilatelia aduce un omagiu Sfintilor Împãrati prin realizarea unei emisiuni de mãrci postale care reproduce douã icoane ale acestora, realizate în maniere diferite si aflate în patrimoniul Catedralei Patriarhale: pe timbrul cu valoarea de 4,70 lei este ilustratã o icoanã realizatã în stil bizantin; pe marca postalã cu valoarea de 9,10 lei este reprodusã o icoanã, parte a Catapetesmei Catedralei, realizatã de Otilia Michail Otetelesanu în perioada 1961-1964, în tehnica email pe placã de argint. Alãturi de cele douã mãrci postale, emisiunea este completatã de un plic prima zi, o carte postalã maximã si un album filatelic special. Ca paginare, emisiunea este machetatã în coalã de 32 de timbre, minicoalã de 6 timbre si colitã dantelatã.

Pe plicul prima zi, realizat în tiraj de 800 de exemplare, este ilustratã racla de argint cu moastele Sfintilor Împãrati Constantin si Elena. Albumul filatelic este realizat într-un tiraj limitat de 500 de exemplare si este echipat cu colita dantelatã a emisiunii, având elemente grafice în folio aur, plicul prima zi si o carte maximã ce au stampila prima zi aplicatã în clar în folio aur. Începând cu ziua de marti, 21 mai 2013, emisiunea de mãrci postale „Anul omagial al Sfintilor Împãrati Constantin si Elena” va putea fi achizitionatã de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tarã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.