În timp ce bancherii aşteaptă modificarea OUG 50/2010, românii se plâng de practicile ilegale ale acestora.
Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 50/2010 privind creditele populaţiei a intrat pe ultima sută de metri. Deocamdată nu se ştie dacă prevederile ordonanţei se vor aplica şi asupra stocului de credite.
Săptămâna trecută, în comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor au fost aprobate aproape toate amendamentele depuse, iar în această săptămână se aşteaptă un vot final. După ce legea va fi adoptată de membrii comisiei, urmează votarea ei în plenul Camerei Deputaţilor, apoi va ajunge la preşedintele României pentru promulgare.
„Oamenii nu ar trebui să aştepte să vadă ce se întâmplă cu ordonanţa, ci, dacă simt că au fost nedreptăţiţi, să vină şi să ne spună”, a spus vineri vicepreşedintele ANPC, la emisiunea „Evenimentele zilei” de la postul de televiziune B1. Potrivit lui, la ANPC sunt depuse lunar mii de reclamaţii privind abuzuri din partea băncilor în ceea ce priveşte aplicarea Ordonanţă de Urgenţă nr. 50.
Aberaţii legislative
În situaţia în care OUG va suferi modificări importante şi nu se va aplica şi la creditele în derulare, oficialul Autorităţii crede că se poate ajunge la un lucru extraordinar de complicat.
„Excluzând contractele de credite în derulare (…) se poate ajunge să se judece clienţii cu băncile doar în baza Codului Civil, ceea ce va fi un lucru extraordinar de greu”, a menţionat Calotă, la „Evenimentele zilei”.
Prezent în emisiune, senatorul PDL Iulian Urban a spus că amendamentele depuse de unii dintre colegii săi, referitoare la stocul de credit, nu au fost discutate în cadrul partidului, iar legea asumată de guvern este cea care poartă semnătura premierului Emil Boc şi care a fost adoptată de Senat.
Pe de altă parte, Viorel Ştefan (PSD), preşedintele comisiei pentru buget, a spus joi că sunt şanse mari ca OUG 50/2010 să nu se aplice şi creditelor în derulare, întrucât aceasta este cea de-a patra condiţionalitate a FMI pentru eliberarea tranşei de împrumut în luna ianuarie.
evz.ro