spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

ANIF Vaslui, irigatii în fortã: o livadã de câteva sute de hectare din Mânjesti este irigatã cu instalatii moderne | VIDEO

- Advertisement -

ÎN FORTÃ… Directorul sucursalei ANIF Vaslui, ing. Sandu Damian, se tine de cuvânt si a dat startul campaniei de irigatii din acest an. Începând de luni, s-au început irigatiile în zona Mânjesti, acolo unde Organizatia Utilizatorilor de apã pentru irigatii (OUAI) din aceastã localitate a contractat deja irigatii pentru 595 hectare. „Este foarte important, si îmi doresc sã transmit acest mesaj cãtre toti fermierii din judetul Vaslui, sã anuntãm cã apa pe care o livrãm cãtre organizatiile utilizatorilor de apã este gratuitã si cã noi încheiem cu aceste organizatii doar procese verbale pentru cantitãtile de apã consumate. Este un mare ajutor pe care ANIF, Guvernul României îl dã fermierilor, în conditiile în care precipitatiile sunt destul de slabe si este nevoie de apã în teren”, a spus ing. Damian. Sãptãmâna viitoare, directorul ANIF Vaslui vrea sã porneascã si sistemul de irigatii de pe Valea Prutului, odatã cu modernizarea unei statii de pompare, la Bumbãta, acolo unde s-au montat trei agregate de pompare de mare capacitate, fabricate în Grecia.

La Mânjesti, s-au început cu irigatii pe 2,5-3 hectare pe zi, însã, pe mãsurã ce se va trece la irigatiile prin brazed, suprafetele vor creste pânã la 10 hectare pe zi. Este vorba de o livadã nouã, realizatã cu fonduri europene, pentru care OUAI Mânjesti a procurat, tot cu fonduri de la UE, instalatii moderne de irigatii. Apa nu se plãteste, asa cã fermierii au un mare avantaj în realizarea viitoarelor recolte. Anul trecut, au fost puse la dispozitia celor interesati fonduri pentru procurarea de echipamente de irigare, subventionate cu 70% de cãtre organismele comunitare, astfel cã mai multe organizatii de utilizatori de apã sau firme private au achizitionat astfel de echipamente. Dacã, la Mânjesti, se lucreazã destul de bine, cu echipamente modernizate de cãtre ANIF, pe partea de pompare a apei, lucrurile stau la fel de bine si pe Valea Prutului. De sãptãmâna viitoare, încep irigatiile pe 5.100 de hectare, cu echipamentele noi montate la statia Bumbãta, pe malul Prutului. „Avem în derulare un program foarte important de modernizare a echipamentelor si statiilor de pompare din zona Albita-Fãlciu, inclusiv prin realizarea de canale de alimentare performante, investitii care nu s-au mai fãcut de multi ani pe Valea Prutului. Vom porni, pentru început, statia de la Bumbãta, dupã care pornim statia si de la Pogãnesti si facem toate eforturile sã terminãm lucrãrile de modernizare la SPR 4 Berezeni, unde avem contracte cu organizatia de acolo. Sunt OUAI performante pe Valea Prutului, care au accesat fonduri europene importante, în ultimii ani, si au acum instalatii de irigatii performante, care pot aduce si recolte pe mãsurã”, a spus ing. Damian. Pe sistemul de irigatii Albita-Fãlciu, s-au aprobat investitii masive în retehnologizarea si modernizarea statiilor de pompare, refacerea canalelor de alimentare, plus celelalte lucrãri adiacente, valoarea investitiilor guvernamentale depãsind 10,5 milioane de euro. În total, numai pe acest proiect, Valea Prutului va beneficia, prin OUAI-urile de pe zonã, de irigatii cu sisteme modernizate pe 10.075 hectare. Este primul proiect, însã trebuie spus cã urmeazã si un al doilea proiect, pregãtit deja de directorul Damian si ajuns la faza DALI, de verificare a documentatiilor. Prin acest al doilea proiect, care ar putea începe din luna octombrie, ar trebui sã se modernizeze echipamente de irigatii de pe 1.983 hectare, tot pe Valea Prutului. Acum, pe acea suprafatã se lucreazã cu statiile de pompare vechi, care vor fi înlocuite total, plus modernizarea a 17,8 km de canale de alimentare, pentru a se elimina pierderile de pe retea. Aceastã a doua etapã de modernizare a sistemelor de pe Valea Prutului ar trebui sã se ridice la o valoare de 5,8 milioane euro.

La Miclesti, fermierii s-au unit într-o organizatie a utilizatorilor de apã

Mai este o zonã care, la Revolutie, avea sisteme de irigatii performante. Dupã 30 de ani de nefolosintã, directorul ANIF Vaslui si-a propus sã redea circuitului agricol si zona de irigatii de la Solesti-Miclesti. „Acolo, fermierii s-au unit într-o organizatie a utilizatorilor de apã, care se numeste Agro Miclesti, pentru cã sunt multe cereri de irigatii la culturile de rapitã, grâu si porumb. Din pãcate, faptul cã de 30 de ani nu s-a irigat deloc în aceastã zonã a condus la deprecierea sistemelor, a statiilor de pompare, totul trebuie înlocuit acolo. Pentru cã nu a functionat deloc din 1989 si pânã astãzi, sistemul din zona barajului Solesti nu a putut fi inclus în Programul National de Irigatii. Acum, am început demersurile pentru a include si acest sistem, cu mii de hectare, în cadrul unui proiect de modernizare. Noi ne vom ocupa de modernizarea statiilor de pompare, a retelelor si a canalelor aferente, cei de la Agro Miclesti au demarat un proiect pentru a procura instalatiile de irigatii. Sper ca, în cel mai scurt timp, sã avem o veste bunã si pentru fermierii de la OUAI Miclesti. Eu mã voi bate la centru, oriunde va fi nevoie, pentru ca si aceastã zonã sã revinã la perioada de dinainte de ’89, când sute si sute de hectare erau irigate, iar recoltele erau foarte bune”, explicã ing. Damian. Pentru functionarea OUAI Miclesti, s-au purtat deja discutii cu conducerea Sistemului Judetean de Gospodãrire a Apelor, pentru a se asigura, în momentul punerii în functiune a sistemului, între 500.000 si 1 milion de metri cubi de apã din barajul de la Solesti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.