Alegerile recente de la UMF nu au linistit apele in institutie. Agentia Nationala de Integritate a emis ieri un comunicat in care arata ca Vasile Astarastoae este incompatibil din cauza ca a detinut simultan, pe linga pozitia de rector, mai multe functii publice de conducere: sef al IML, al Colegiului Medicilor etc. El ar incalca astfel, din februarie 2011, in opinia ANI, atit Legea Educatiei, cit si pe cea privind reforma in domeniul sanatatii. „ANI nu are posibilitatea decit de a face raport, doar instanta de judecata decide daca este incompatibilitate”, replica Astarastoae. El este al cincilea rector aflat intr-o astfel de situatie. Ceilalti patru – rectorii de la universitatile tehnice si de medicina din Bucuresti si din Timisoara, care sint si parlamentari – au dat deja ANI in judecata. Majoritatea fiind membri PNL sau PSD, se pare ca asteapta alegerile.
Schimbul de acuzatii dintre Agentia Nationala de Integritate (ANI) si Vasile Astarastoae, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) „Gr.T. Popa” Iasi, devine din ce in ce mai dur. Dupa ce saptamina trecuta ANI a sesizat organele judiciare competente cu privire la posibila savirsire a infractiunilor de conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice, acum vine cu constatarea starii de incompatibilitate in cazul lui Vasile Astarastoae. La rindul lui, rectorul spune ca ANI poate face doar un raport, dar starea de incompatibilitate o poate stabili numai instanta de judecata.
Ce spune comunicatul ANI
Pe viitor, oficialii ANI spun ca intentioneaza sa initieze si demersurile necesare pentru suspendarea din functie. „Agentia Nationala de Integritate a constatat, in urma procedurilor de evaluare, incalcarea regimului juridic al incompatibilitatilor de catre Astarastoae Vasile, rector al UMF Iasi, director al Institutului de Medicina Legala Iasi, presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, presedinte al Colegiului Medicilor din Iasi, presedinte al Comisiei Centrale de Arbitraj din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si Membru in Comisia Superioara de Medicina Legala din cadrul Institutului National de Medicina Legala «Mina Minovici»”, se arata in comunicatul ANI.
Reprezentantii institutiei precizeaza ca rectorului i-a fost adus la cunostinta acest lucru precum si drepturile de care beneficiaza, de a fi asistat sau reprezentat de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. In urma evaluarilor demarate la data de 24 octombrie, ANI a constatat ca, incepind cu data de 13 ianuarie si pina in prezent, Astarastoae Vasile se afla in stare de incompatibilitate, intrucit exercita, simultan, atit calitatea de rector, cit si functiile publice de conducere enumerate mai sus. Astfel, el incalca dispozitiile art. 215, alin. 3 din Legea nr. 1/2011 – Legea Educatiei Nationale, si prevederile art. 441, alin. 1 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Incompatibilitatile exista conform dispozitiilor art. 215, alin. 3, din Legea nr. 1/2011, – Legea Educatiei Nationale -, „persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului”, iar, potrivit prevederilor art. 441, alin 1 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, „nu pot primi sau exercita mandatul de membru al organelor de conducere ale colegiului medicilor din Romania, atit la nivel national, cit si teritorial, medicii care detin functii de conducere in cadrul Ministerului Sanatatii Publice, al structurilor deconcentrate ale acestora, ori in cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. De asemenea, medicii pentru care in timpul mandatului de membru al organelor de conducere a intervenit situatia de incompatibilitate sint suspendati din functie”.
Pozitia lui Astarastoae
La data de 16 decembrie, Vasile Astarastoae a depus la dosarul de evaluare si punctul sau de vedere. „Agentia Nationala de Integritate deocamdata a primit raspunsul meu cu toate actele care justificata faptele mele. ANI nu are posibilitatea decit de a face raport, doar instanta de judecata decide daca este incompatibilitate. Daca aceasta se dovedeste, am timp la dispozitie pentru a decide ce hotarire voi lua. Intre timp, voi candida si la Colegiul Medicilor. Tin sa multumesc Agentiei Nationale de Integritate pentru ca, depasind limitele legale, si repetindu-se situatia de la alegerile pentru rector, imi va aduce mai multe voturi pentru ca murdariile si calomniile nu au reactia pe care o doresc ei asupra sustinatorilor mei”, a precizat Vasile Astatastoae in dimineata zilei de ieri, moment in care a fost emis comunicatul.
Ulterior, aseara, rectorul Astarastoae a revenit cu o declaratie mai nuantata: „Vom rezolva problema in fata institutiei de judecata. Nu are rost sa comentez toate SF-urile lor. De exemplu, ei sustin ca exista incompatibilitate privind faptul ca sint membru in Comisia Superioara de Medicina Legala, dar aceasta nu este o demnitate. Toti profesorii de medicina legala fac parte prin lege din aceasta comisie. Nu are rost sa comentez, vom merge in instanta. Am trimis un document vineri seara (16 decembrie, n.r.), pe care ANI nu l-a citit, deci a fost doar un aspect formal. ANI a incalcat confidentialitatea facind publice datele inainte de a-mi expira termenul in care trebuia sa depun documentatia. Functiile le am de 7-8 ani, dar acum considera ca sint incompatibil”.
––
ANI: Patru rectori dintr-o lovitura
In luna iunie a anului curent, nu mai putin de patru rectori intrasera in vizorul Agentiei Nationale de Integritate, care le-a dat verdict de incompatibilitate cu functiile detinute. Era insa cazul rectorilor parlamentari: Ecaterina Andronescu – rector al Universitatii Politehnica din Bucuresti si senator PSD, Florian Popa – rector al Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti si deputat PSD, Nicolae Robu – rector al Universitatii Politehnica din Timisoara si senator PNL, si Iosif Dragulescu rector al Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara si deputat PDL.
Inspectorii ANI sustineau ca in cazul tuturor celor patru „au fost identificate elemente in sensul incalcarii regimului juridic al incompatibilitatilor, deoarece, conform art. 215, alin. (3) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011: „persoanele care ocupa o demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului”, iar, potrivit art. 215, alin. (4) din acelasi act normativ „functia de rector este incompatibila cu detinerea de functii de conducere in cadrul unui partid politic pe perioada exercitarii mandatului”.
Potrivit ANI, cei patru sint „in incompatibilitate din 10 februarie 2011”. Demersul ANI avea loc dupa ce Daniel Funeriu, ministrul Educatiei, a trimis catre agentie o cerere pentru a clarifica situatiile de incompatibilitate ale celor care detin functii de demnitate publica sau de conducere intr-un partid si de rector intr-una din universitatile romanesti. Cei in cauza au reactionat intre timp, dind in judecata ANI. Rectorul UMF Timisoara, Stefan Dragulescu, spunea ca a consultat deja mai multi juristi care i-au intarit ideea ca „nici o lege nu actioneaza retroactiv” si, ca atare, a decis sa actioneze ANI in instanta. „Noi am fost alesi in 2008 rectori si parlamentari, iar in timpul jocului, regulile nu se schimba”, a mai spus el.