DEZBATERI… Consilierii județeni au votat ieri aprobarea Acordului colectiv și a Contractului colectiv de muncă ale salariaților din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Vaslui. Un document care prevede drepturile minimale ale salariaților CJ, pe care liberalul Liviu Iacob l-ar fi vrut mult mai dur. Acesta a dat și exemplul unor salariați din cadrul instituției care nu și-au îndeplinit sarcinile de serviciu, în sensul că au avantajat o firmă în momentul licitațiilor pentru transportul județean, și cu toate astea nu au fost sancționați în niciun fel. Consilierul județean Alexandru Galiță, cu peste 25 de ani de experiență în sindicatul de la Rulmenți Bârlad, a explicat pe înțelesul tuturor celor prezenți în sală care este diferența între un contract colectiv de muncă, o fișă a postului și un regulament de ordine interioară.
La începutul dezbaterilor, Iacob ceruse ca în contractul colectiv de muncă să fie trecute mai multe obligații pentru angajații Consiliului Județean Vaslui. “M-am uitat pe acest contract colectiv de muncă, un contract între două părți: Consiliul Județean și sindicat. Am văzut că sunt foarte multe drepturi pe care le au funcționarii publici din cadrul Consiliului Județean Vaslui și în dreptul obligațiilor, doar obligațiile de a fi prezenți de la ora 8.00 la ora 16.00 la serviciu, de a respecta normele de protecție a muncii și de a încasa sumele de bani care le sunt acordate conform contractelor de muncă. Nu există nicio altă obligație în acest contract încheiat între Consiliul Județean și sindicat. Ori un contract trebuie să aibă obligații și drepturi atât pentru angajat cât și pentru angajator. Acum asistăm la o chestiune în care Consiliul Județean are doar obligații, iar funcționarii publici au foarte multe drepturi. Cred că e ceva în neregulă. (…) E adevărat că ei au o fișă a postului, dar dacă fac o buleală, cum au făcut cu licitațiile privind transportul județean, ce se întâmplă? Vă reamintesc că un anumit transportator a fost favorizat excesiv, v-am arătat și de ce, salariații instituției ne-au dezinformat pe toți spunându-ne că au fost și au vizionat mijlocul de transport care în certificatele eliberate de RAR aveau 22 de locuri de transport, iar responsabilul din cadrul CJ cu aceste licitații și-a dat cuvântul de onoare că are 23 de locuri pentru călători. Ați dat această cauză unui audit, nu știm ce se întâmplă în prezent, dacă acei angajați mai sunt cercetați, dar eu vreau să întreb ce se întâmplă în cazul unui salariat al CJ Vaslui dacă se constată că nu și-a făcut treaba? Acest funcționar public care a greșit beneficiază de toate drepturile prevăzute de contractul colectiv de muncă! Nu este afectat deloc! Nu își face treaba, are drepturi! Își face treaba, are și mai multe drepturi! Prin acest contract colectiv de muncă, Consiliul Județean Vaslui dă un sac de drepturi angajaților, ori de aceste drepturi beneficiezi și dacă îți faci treaba și dacă nu ți-o faci. Ar trebui ca în aceste acorduri colective de muncă să apară și niște responsabilități pe care salariații ar trebui să le aibă. Ele să fie stipulate, iar atunci când un angajat încalcă flagrant contractul, să nu mai beneficieze de unele drepturi. Sunt oameni în Consiliul Județean care muncesc mult, sunt și oameni care nu muncesc cu resposabilitate, ori cei din urmă obțin aceleași drepturi ca și ceilalți”, a atras atenția liberalul.
“Nu poți să privezi un angajat de concediul de odihnă pentru că a greșit”
Liviu Iacob a primit răspuns de la social-democratul Alexandru Galiță, cel care a activat mai bine de 25 de ani în sindicatul societății Rulmenți din Bârlad. Acesta a explicat că documentul pe care consilierii județeni urmează să îl aprobe nu e totuna cu fișa postului unui angajat și nu înlocuiește nici regulamentul de ordine interioară. “Legislația muncii este cât se poate de clară și specifică la fel de clar care sunt drepturile minimale pe care un angajat și un angajator trebuie să le aibă sau trebuie să le acorde. Pe lângă aceste norme bătute în cuie, să zicem așa, sunt și alte înțelegeri prin care angajatorul asigură niște drepturi care se acordă în urma negocierilor purtate între cele două părți. Mai trebuie știut faptul că orice salariat are o fișă a postului unde sunt trecute toate obligațiile, pe lângă cele din contractul colectiv de muncă, astfel încât angajatul să știe dinainte ce presupune munca pe acel post. Pentru celelalte probleme disciplinare există un regulament de ordine interioară în care sunt prevăzute sancțiuni atât pentru angajat, cât și pentru angajator. Toate acestea sunt anexe la contractul colectiv de muncă. Acest contract pe care azi îl avem în față prevede drepturile minimale atât ale angajatorului cât și ale angajatului. Celelalte sunt trecute în fișa postului și în regulamentul de ordine interioară. (…) În acel acord general sunt trecute, printre altele, dreptul la concediu de odihnă, dreptul la zile libere de sărbătorile legale și altele. Nu poți să-i iei unui angajat zile din concediu de odihnă pe motiv că el nu și-a făcut datoria la locul de muncă. Sunt chestii minimale care nu țin de calitatea muncii depuse. Pentru calitatea muncii depuse, se fac anual acele evaluări, care se finalizează cu acordarea unui punctaj. Acel punctaj poate ajuta angajatul să promoveze sau nu. Tot pentru angajatul care nu își face treaba sunt și acele comisii de disciplină unde se discută despre cazul lui”, a declarat consilierul Alexandru Galiță.
Unii vor ca angajații să aibă doar obligații, nu și drepturi
Nemulțumit de răspunsul primit, Liviu Iacob a mai înșirat un exemplu, cel al consilierului județean Emil Dorin, care a primit atribuții de vicepreședinte al CJ Vaslui și care de pe urma acestei promovări încasează un salariu de peste 20.000 de lei. “Am înțeles faptul că un angajat își ia salariul indiferent dacă își face sau nu își face treaba. Dacă am ajuns în acest punct, aș vrea să vă întreb cu ce se ocupă Emil Dorin, consilierul cu atribuții de vicepreședinte, de îi plătim un salariu de 200 de milioane (n.r. lei vechi) în fiecare lună? Vrem să știm, își ia salariul pentru că își face treaba sau își ia salariul pentru că așa spune sindicatul”, a întrebat liberalul. De data aceasta, răspunsul a venit de la președintele Consiliului Județean Vaslui, Ciprian Trifan. “Noi, cei de pe partea stângă avem noțiunea de sindicat și de luptă sindicală pentru drepturile celor mulți. Penuria pe care o avem azi în ceea ce privește forța de muncă în România este și din cauza unui astfel de comportament, în care vrem ca nimeni să nu aibă drepturi, doar obligații, ceea ce nu e corect”, a afirmat Trifan.
Câteva din prevederile noului contract colectiv de muncă
Documentul aprobat ieri de consilierii județeni prevede, printre altele, ca pentru angajații instituției concediul de odihnă să se acorde în funcție de vechimea în muncă, după cum urmează: până la 10 ani – 21 de zile lucrătoare; peste 10 ani – 25 de zile lucrătoare. Funcționarii publici încadrați în grad de handicap, precum și pentru cei care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare vor beneficia de un concediu suplimentar de 8 zile lucrătoare, structurate după cum urmează: o zi, a treia zi de Paște; o zi, a treia zi de Crăciun; 6 zile alocate aleatoriu, la cererea angajaților. Consiliul Județean Vaslui va avea obligația de a asigura participarea pentru fiecare angajat la cel puțin un program de formare și perfecționare profesională o dată la doi ani, organizat de Institutul Național de Administrație sau de alți furnizori de formare profesională, în condițiile legii. Totodată, Consiliul Județean Vaslui și-a luat angajamentul să prevadă în buget sumele necesare pentru plata taxelor estimate pentru participarea la programe de formare și perfecționare profesională organizate la inițiativa ori în interesul autorității sau instituției publice, precum și, în situația în care estimează că programele de formare și perfecționare profesională se vor desfășura în afara localității, sumele necesare pentru asigurarea cheltuielilor de transport, cazare și masă, în condițiile legislației specifice. “Angajatul are dreptul să beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesională, conform legislației în vigoare. Durata concediului pentru formare profesională nu poate fi dedusă din durata concediului de odihnă anual și constituie vechime în muncă”, se mai arată în noul contract colectiv de muncă al angajaților CJ Vaslui.
Galița a făcut căcatul praf la Rulmenți,acum îi învață pe cei de la consiliu județean cum e cu drepturile angajaților.80 de oameni au fost dați afară de la irb
Mi-a placut asta cu dreptul la formare profesionala…..perioada care nu se deduce din concediu de odihna….Pfff…lamurit total. Cum ar fi sa merg eu la patron sa ii spun…stii…..vreau un curs de 3 luni de ambalare ciocolata in staniol, tinut de o marmota , mentine-mi postul si ai grija….cand ma intorc vreau o marire de salariu ca revin mai competent. Jesus Christ….pana unde poate merge lafaiala asta pe bani publici
Șoimule, crezi ca e recentă treaba asta? E veche, nu i lăfăiala, au scris o unii într o lege… Ca unii trebuie sa se updateze profesional și vin cei de la UE și dau bani pentru asa ceva și se fac tocmai la mare sau la munte, asta i altceva, asta trebuia sa scrii, părerea mea…
Unde-i lege nu-i tocmeala …. La mare sa fie vara, la munte sa fie…iarna. Ca stim de la un filozif ca…iarna nu-i ca vara :)))
Vedeți că la Pădureni vin moldoveni pe bandă rulantă pentru cetățenie……
Intrați în privați și vedeți cum își bat joc de angajați. Nu tu concedii, nu tu prime, nu tu vauchere, nu tu concediu medical, dar munca pe bani putini si amenințări…asta e privatul din Vaslui😡😡😡 Când faceți o inspecție la firmele de paza, să vedeți ce salarii de mizerie au, iar cărțile de munca sunt invizibile. Mergeți și la ” coloșii” din spatele gării, că și acolo programul e de gulag sovietic, muncesc 12–14 ore pe zi, pentru 8 ore in cartea de munca!!! Când aveți curaj să faceți curățenie în mediul privat😡😡😡sau șpaga e prea buna, că sa i deranjați😯
Domnule Trifan lăsațio mai moale,,cu noi cei de pe partea stângă ” citatele astea sunt pentru adormit bebeluși,lumea a mai evoluat,poate pe la țară mai merge, incercati și mai evoluați,nu mai suntem în anii 90 ,ca lumea să pună botul la toate prostiile pe care le debitați , astea au ținut pe vremea lui tătuca Buzatu,chiar vreți să fiți un copy paste ,nu vă duce mintea și la altceva?Cel mai grav este că sunteți și candidat la CJ ,nu e de mirare de ce se află județul Vaslui unde se află, rețineți asta din popor,,după sac și petică” Despre marele lider de Sindicat Galiță ce să mai zic,mai mare șacal ca ăsta nu există își bate joc pur și simplu de membrii de sindicat
Fata aia nu are nicio treaba, nu mai bateți câmpii aiurea. E total opusul a ce zici tu acolo! Lătrați in spatele unui cont fals si va umflați in pene, dar pute după voi a transpirație! Ca e prost Iacob, nimic de spus! Aici ai mare dreptate
Că și alegător as dori sa se întâmple ceva pentru a schimba actuala componența a Consiliului Județean,cu oameni tineri ,fără nici o răpciuga existenta in actualul sistem?
Oare se poate petrece acest fapt?
Este o utopie, așa-i ?🙄
Eternul consilier Iacob cu parchet la poarta trebuie sa fie aceeasi persoana care frecand menta prin fabrica s-a trezit in balconul prefecturii facand revolutie iar apoi a fost o noapte lider de sindicat fiind mazilit de oameni a doua zi. Revolutionarul liberal a uitat de pcr si acum expert in toate
un cocalar iacob asta…
Are mare dreptate Liviu Iacob! Cei care comentați sunteți sigur bugetari!
Are mare dreptate dar nu e de competenta lui, pentru așa ceva legislația la nivel național trebuie schimbata, măcar cu sancțiuni cat de cat reale ca acum e un soi de desene animate, la ce sancțiuni sunt pentru bugetari, pe toti ii doare in c.r daca sunt sancționați
Acuma , nu ca le tin partea dar nu sunt doar ei mai cu mot, e vreo instituție bugetară care funcționează pe alte principii?
Acolo de când se știe toți au numai drepturi, nimeni nu e dat afara daca nu muncește, pacientul la spital poate muri liniștit ca oricum nimeni nu e dat afara, un profesor poate scoate analfabeți pe banda, si la fel, niciodată nu va fi dat afara, si sunt mii de alte exemple din „sistem”
niste gretosi libidinosi care sug ca lacustele banul public !
Stimate domn Iacob, în afară de a urla ca disperatul în ultimele ședințe, în legătură cu comisia de la licitații, altceva chiar nu mai aveți de spus? Dacă sunt penalizați, cu ce te ajută? Ori ți e ciudă ca nu a luat firma care voiai tu să câștige…. Păi, uite ca nu prea ți a ieșit treaba, așa ca ia dă șpaga patronului înapoi și nu mai promite contracte ca nu tine….. Pentru atâta lucru încasați 2000 lei net/sedinta? De când nu mai este dl.Buzatu ai prins glas. Până atunci nici nu auzise nimeni de tine, cu alte cuvinte erai un “no-name”. Ușor, băi mucea, ca nu ești buricul pământului. Stai la rând, lingaule!
„Daca sunt penalizati cu ce te ajuta” spune totul despre Baroul din Chitoc A.k.a. Babardoul din Chitoc. Mai mai „baroule” tocmai ti-a explicat ca au falsificat aia informarea dintr-o licitatie…..clar in mod intentionat….e la mintea cocosului ca acolo se discuta de spagi. Clar lucrezi in sistem de nu te deranjeaza ca scapa nepedepsiti altfel, daca ai contribui la buget ca orice salariat din privat, ti-ar pasa ce se intampla cu banii tai.
Privații = stăpâni, își bat joc de salariați!nu respecta nimic din codul muncii! Salarii minime , fara concedii medicale sau odihna un fel de sclavagism!
Cam puține zile libere pe lângă concediu de drept, cursuri la munte și litoral. Mai revizuiți contractul.