Eutanasierea cainilor din padocul municipiului Botosani a intrat in atentia institutiilor nationale, dar si a presei internationale. Ieri, la padocul de la marginea municipiului au ajuns reprezentantii Politiei Animalelor, care, in prealabil, au trecut pe la Parchetul de pe langa Judecatoria Botosani.
Masacrul de la padocul din Botosani a ajuns si in presa internationala. Ieri, postul de stiri CNN a relatat despre cazul maidanezilor omorati la Botosani pe http://ireport.cnn.com/. „220 de caini au fost masacrati azi-noapte in Botosani (Romania), la ordinul primarului” este titlul articolului in care se arata ca autoritatile romane incalca legea din nou, fara a fi pedepsite.
Plangere pe numele medicului veterinar Cristian Petru Pancu si suspendarea dreptului de libera practica
Din primele idei pe care si le-au facut, reprezentantii Politiei Animalelor sustin ca cel in masura sa ia decizia eutanasierii, medicul Cristian Pancu, nu a facut acest lucru conform legii, avand in vedere ca acei caini nu sufereau de o boala incurabila, ci de jigodie, care este o boala perfect tratabila.
Mai mult decat atat, din informatiile detinute de cei de la Politia Animalelor, de aceasta boala sufera cainii de pana la un an, iar in padocul botosanean erau numai caini maturi.
„Colegii mei au ajuns aici pentru prima data la adapost si ai intrat impreuna cu un reprezentant al DSVSA Botosani, cu care avem protocol de colaborare, pentru a putea ancheta si investiga exact conditiile in care s-a efectuat eutanasierea si bazele legale ale acestei actiuni. Tocmai am venit de la Parchetul de la langa Judecatoria Botosani, unde am depus plangere pe numele medicului veterinar Cristian Petru Pancu, singurul in masura sa ia decizia de eutanasiere, insa acesta nu a facut-o conform legii. Fapta sa se incadreaza la infractiune, la omorare cu intentie si se sanctioneaza cu inchisoare”, a declarat Alexanda Floares, inspector al politiei animalelor. Aceasta a mentionat ca medicul veterinar nu a solicitat teste avizate la DSV sau laboratoare specializate pentru a depista exact de ce boala sufera cateii.
„Vom cere, pe langa aceasta plangere de la Parchet, si Colegiului Medicilor Veterinari Botosani suspendarea dreptului de libera practica a acestui medic veterinar”, a adaugat Alexandra Floares.
«Nu este posibil ca o persoana sa eutanasieze 230 de caini intr-un timp atat de scurt»
Pana la amiaza, reprezentantii Politiei Animalelor nu discutasera cu medicul veterinar, singurele discutii acestia purtandu-le cu reprezentantii Directiei Sanitar Veterinara. De la Serviciul Public de Administrare Baze Sportive si Zone de Agrement, celor din Capitala li s-a aratat un proces verbal precum ca s-a procurat acea substanta care a fost folosita pentru eutanasiere. Prin lege, exista obligativitatea ca eutanasierea sa fie facuta doar de medicul veterinar.
„Nu este posibil ca o persoana sa eutanasieze 230 de caini intr-un timp atat de scurt. Ideea este ca in momentul de fata se investigheaza de la politie tot personalul care a fost aici in momentul eutanasierii. Am inteles ca au fost 15 persoane. Suntem in curs de desfasurare a anchetei”, a mentionat, de asemenea, Alexandra Floares. Cat priveste existenta unor astfel de cazuri la nivel national, se pare ca Botosaniul a furnizat o trista premiera.
Viceprimarul Ghiorghita, in vizorul Politiei Animalelor
La momentul actual, Politia Animalelor studiaza toate documentele care exista, pe care Cristian Pancu ar trebui sa le aiba. Cat priveste implicarea viceprimarului Florin Ghiorghita in faptele de la padoc, nu este exclusa anchetarea sa.
„Domnul viceprimar este, de asemenea, in vizorul nostru pentru a fi anchetat. Acesta a fost intr-adevar sesizat cu privire la ceea ce se intampla aici, insa, momentan, persoana avizata pentru luarea acestei decizii este medicul veterinar al acestui adapost. Insa nu excludem posibilitatea de a fi incluse si alte persoane, iar acestea daca vom considera ca se fac vinovate intr-o oarecare masura, vom actiona aceeasi plangere penala si pentru acestia”, a spus inspectorul politiei animalelor.
Florin Ghiorghita a sustinut ca ieri dimineata a vorbit cu cei de la Politia Animalelor si ca, in acelasi timp, se are in vedere si sanctionarea angajatilor de la padoc ce au aruncat cu pietre si apa in jurnalistii prezenti miercuri la padoc. „Am avut o discutie cu Politia Animalelor. Ieri (miercuri, n.r.), ne-am intalnit si cu cei de la Politia Botosani. S-a inceput ancheta administrativa, cei doi angajati de la padoc risca desfacerea contractului de munca”, a adaugat Florin Ghiorghita.
Medicul Pancu, aparat de consilierul local Butnariuc
In timpul in care cei de la Politia Animalelor erau in padoc, la intrarea la groapa de gunoi, consilierul local PDL Lucel Butnariuc, angajat al SC Urban Serv, il apara de jurnalisti pe medicul veterinar Cristian Pancu. Acesta a blocat accesul reprezentantilor din mass-media in biroul in care se ascundea medicul veterinar, ca intr-un final, sa-l ajute pe acesta sa fuga, printr-o alta iesire. Butnariuc le-a cerut jurnalistilor sa solicite acceptul directorului Urban Serv sa intre in biroul unde se afla medicul veterinar. Acceptul fiind obtinut telefonic, Cristian Pancu a considerat ca singura explicatie pe care o poate da este fuga pe usa din spate, catre masina pe care o avea parcata.
„Am spus ce aveam de spus ieri (11 aprilie, n.r.), cainii erau bolnavi, am actionat corect”, a fost raspunsul smuls de la medicul veterinar in timp ce trantea portiera masinii.
Gheorghe Pricopi, directorul SC Urban Serv, sustine ca angajatul Lucel Butnariuc a actionat legal. „Eu l-am trimis acolo sa fie adjunct de sef de formatie si sa administreze depozitul de deseuri. Misiunea lui este sa opreasca si masini, intra in atributiile lui sa restrictioneze masini. El nu a gresit, poate am gresit eu ca nu v-am dat aprobare, dar nici nu mi-ati cerut”, a afirmat Gheorghe Pricopi.
Procurorii s-au autosesizat
Procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani s-au autosesizat asupra evenimentelor care au avut loc la padocul din municipiu.
„In legatura cu evenimentele petrecute in noaptea de 10 spre 11 mai la padocul Primariei Botosani, in data de 12 mai Parchetul de pe langa Tribunalul Botosani s-a autosesizat, cauza fiind preluata de Parchetul de pe langa Judecatoria Botosani, urmand a fi efectuate cercetari pentru a fi stabilite vinovatia, eventual, a persoanelor implicate in acest eveniment, sub aspectul savarsirii infractiunilor de rele tratamente aplicate animalelor”, a declarat Aurel Simion, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani.