spot_img
spot_img
8.9 C
Vaslui
18-ian.-2025

ANCHETÃ DNA LA PRIMÃRIA STÃNILESTI

- Advertisement -

Afacere penalã, cu fonduri europene

SMECHERII CU DOCUMENTE… Pentru cã a falsificat mai multe documente, în care arãta cã un drum judetean finantat cu bani europeni nu este realizat în procent de 100%, fostul colonel de pompieri Gheorghe Striblea este cercetat de DNA într-un dosar de coruptie. Alãturi de el, în dosar sunt mai multe persoane din primãria Stãnilesti, inclusiv fostul primar al localitãtii, Liviu Arhip.

BANI EUROPENI… Fostul sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã, col. (r) Gheorghe Striblea, este în atentia DNA, dupã ce, o lucrare la care acesta era proiectant, în comuna Stãnilesti, a fost mãsluitã pentru ca firma constructoare sã câstige sute de mii de euro din fonduri europene. Striblea este acuzat de faptul cã ar fi falsificat niste documente înaintate Uniunii Europene, prin care un drum pentru care s-au cheltuit peste 1 milion de euro nu ar fi realizat în totalitate. În afacere intrã si fostul primar al Stãnilestiului, Liviu Arhip, care ar fi semnat documentele de platã, stiind cã drumul nu este fãcut la parametrii ceruti de proiectantul Striblea. În ceea ce-l priveste pe fostul colonel de pompieri, acesta este un abonat la bani publici, fiind declarat mai mereu câstigãtor la proiectarea de drumuri judetene. “Nu vã luati dupã ce spun unii sau altii, este cu tentã totul. Noi am fãcut un proces verbal pe 15 decembrie, înainte de a pleca în teren, cu comisia de receptie, dupã care în aceeasi zi am modificat documentul, pentru cã unele lucrãri erau fãcute. Dacã nu era doamna Striblea (sotia fostului colonel, angajatã la aceeasi firmã, n.r.) si un domn inspector de la Constructii, nu arãta drumul ãsta asa de bine si azi”, explicã Striblea. În medie, la o lucrare de proiectare de drumuri, firma lui Striblea câstigã sute de milioane de lei vechi, iar lucrãrile plãtite din bani publici sunt destul de multe la firma acestuia, fiind prezent mai mereu la licitatiile organizate de Consiliul Judetean.

Colonelul Striblea este în centrul unui scandal de coruptie la primãria Stãnilesti, ancheta fiind coordonatã de procurorii DNA si ofiteri ai Serviciului de Investigare a Fraudelor din IPJ Vaslui. În decembrie 2005, Striblea, în calitate de proiectant al drumului Gura Vãii-Stãnilesti, ar fi semnat niste documente în care semnala cã sunt unele probleme la acest drum finantat de Uniunea Europeanã, pentru ca, ulterior, sã revinã cu o altã adresã, cu aceeasi zi si acelasi numãr de înregistrare, în care problemele dispãreau în mod miraculos!

Un drum cu probleme, rezolvate miraculos..

Povestea este simplã si destul de penalã: drumul judetean Gura Vãii-Pogãnesti a fost modernizat cu fonduri de la Uniunea Europeanã, în 2005, valoarea lucrãrilor fiind de aproape 1 milion de euro. Proiectant a fost desemnatã firma colonelului Striblea, care trebuia sã supervizeze lucrãrile executate de o firmã din Iasi, Nova Construct. La jumãtatea lunii decembrie, conform informatiilor venite pe surse judiciare, Striblea sesizeazã agentia Sapard Iasi cã mai sunt unele lucrãri de finalizat si cã drumul în cauzã nu era gata, desi constructorul fãcea tot felul de presiuni pentru a-si primi si ultima transã de bani pe lucrare, sustinând cã totul este în regulã. Gheorghe Striblea face un fel de referat, pe care-l duce la Iasi, însã, din anumite considerente, nu lasã documentul acolo si-l înregistreazã la primãria Stãnilesti. Câteva zile mai târziu, chiar în preajma Crãciunului 2005, se face receptia drumului, în prezenta mai multor persoane implicate. Striblea, la finalul receptiei, face un alt document, în care scrie cã nu mai sunt probleme, deci banii trebuiau virati de la UE în conturile Nova Construct. Ca afacerea sã devinã penalã, fostul colonel de pompieri merge la primãrie si, în complicitate cu fostul primar, înregistreazã documentul în aceeasi zi si cu acelasi numãr de înregistrare ca acela în care semnala cã sunt probleme! Banii sunt virati imediat în conturile Nova Construct. Fostul primar Arhip face si el o gafã: întocmeste o hârtie de mânã, în care îi pune în vedere constructorului cã sunt unele lucruri de corectat, cu termen de finalizare luna iunie 2006.

Politia a ridicat mii de documente de la primãrie

La doi ani de la aceste evenimente, cineva sesizeazã procurorii DNA, mai ales cã firma de la Iasi nu corectase punctele trecute în nota fãcutã de mânã de primarul Arhip. Patronul firmei iesene moare, iar Nova Construct intrã în faliment. Politia merge la primãria Stãnilesti, unde descoperã cele douã documente semnate de proiectantul Striblea, ambele având aceeasi zi pe numãrul de înregistrare, plus acelasi numãr. Gãsesc si procesul-verbal fãcut de Arhip cu constructorul si încep verificãrile. Se contureazã mai multe infractiuni sãvârsite în scopul încasãrii de fonduri europene, la care pãrtas ar fi si fostul colonel. Conform unor surse locale, constructorul nu a mai venit niciodatã sã repare unele lucrãri la drumul Gura Vãii – Pogãnesti. Politia a ridicat pânã acum zeci de kilograme de documente de la aceastã lucrare, printre cei care sunt vizati de anchetã fiind, pe lângã proiectant si fostul constructor, secretarul primãriei si un inginer de la aceastã institutie. “În decembrie 2009, s-a aflat cã nici nu se fãcuse receptia finalã a lucrãrilor, nu este nici acum vreun proces verbal pentru finalizarea lucrãrilor de modernizare. Nu erau gata documentele finale pentru Sapard, de aici a rezultat si modul în care s-a lucrat, pentru cã s-au grãbit lucrurile pentru a se încasa banii, dupã care constructorul nu a mai dat pe la lucrare”, ne-a spus o sursã bine informatã. Nu se stie care este valoarea prejudiciului, însã se anuntã vremuri grele pentru fostul colonel si ex-primarul Arhip.

Gheorghe Striblea: “Posibil cã am depus acea hârtie”

Contactat telefonic, fostul viceprimar de la Stãnilesti, din vremea lui Arhip, Neculai Radu, spune cã nu a fost nicio problemã cu drumul. “V-a spus cineva cã sunt probleme? Nu, domnule, drumul este bine executat, nu mai tot insistati. Dacã am dat declaratii la Politie? E treaba mea”, s-a limitat sã spunã fostul vice. Nici Striblea nu recunoaste latura penalã a faptelor sale si spune cã ar fi o lucrãturã a cuiva, pentru ca el sã nu mai prindã lucrãri. “Eu nu am dat nicio declaratie la DNA, nu stiu cine v-a dat informatiile. Politia vrea sã-i tragã la rãspundere pe cei din comisia de receptie si pe proiectant, dar sã vadã documentele. Pe 13 decembrie, eu am fost la acel drum si am vãzut unele lucruri care trebuiau corectate. Pe 15 decembrie, am mers alãturi de comisia de receptie, erau sapte persoane, plus constructor, si am vãzut cã unele puncte, patru sau cinci, fuseserã remediate. Am fãcut acele corecturi si am depus hârtia la primãrie, nu tin minte dacã are acelasi numãr de înregistrare si aceeasi zi ca primul document. Eu fãcusem o vizualizare a drumului la începutul lui decembrie si de aceea am trecut sã se remedieze unele puncte, cum s-a si petrecut, de fapt. Cei care fac ancheta asta ar trebui sã vadã mai atent toate lucrurile astea”, spune Striblea. Acesta mai spune cã, doar datoritã eforturilor depuse de sotia sa si un inspector de la Inspectia în Constructii, drumul Gura Vãii-Pogãnesti, aratã bine, la sase ani de la finalizarea lucrãrilor. “Nimeni, nici mãcar dvs., presa, nu ati vrut sã vedeti acest drum, iar acum apar tot felul de acuzatii. Posibil cã am depus un referat cu acelasi numãr de înregistrare si aceeasi zi ca primul, dinaintea receptiei, dar totul a fost fãcut bine”, mai spune Striblea.

Alte primãrii, aceleasi probleme

Situatia de la Stãnilesti nu este singura de acest gen din judet. Primãria de la Bogdãnita are conturile blocate, din vina actualului primar. În 2010, Agentia Naționalã de Plãti a blocat conturile primãriei, pentru faptul cã lucrãrile la un drum nu s-au realizat conform caietelor de sarcini. Este vorba de drumul comunal 86, Coroiesti-Cârtibasi-Tunsesti, în lungime de patru kilometri, lucrare efectuatã în urmã cu sase ani de firma Hidrotehnica. Considerând cã lucrarea nu a fost executatã corect și cã primãria poartã vina, alãturi de constructor, Sapard a cerut blocarea conturilor institutiei, pentru o datorie de 49 de miliarde lei vechi, cu tot cu penalitãti. În acest moment, Bleoju nu are decât bani pentru plata salariilor, dar asta nu-l deranjeazã prea mult pe primarul-cãlãtor. O situatie similarã a fost si la primãria Gãgesti, unde s-au constatat grave nereguli de cãtre procurorii DNA.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

49 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.