spot_img
spot_img
14.9 C
Vaslui
28-apr.-2025

Anca Boagiu: IBM şi-a anunţat dorinţa de a crea un parc tehnologic la Târgu Mureş

- Advertisement -

Compania IBM şi-a exprimat dorinţa de a crea un parc tehnologic la Târgu Mureş, discuţiile în acest sens demarând la finele anului trecut, a declarat duminică, într-o emisiune televizată, ministrul transporturilor şi infrastructurii, Anca Boagiu.

‘Eu vă dau un exemplu pe care îl cunosc foarte bine. De exemplu, la Târgu Mureş şi-a anunţat IBM-ul dorinţa de a crea un parc tehnologic. Este o discuţie care se poartă de la sfârşitul anului trecut. O ştiu foarte bine, pentru că noi susţinem această investiţie, făcând un schimb de terenuri pentru a oferi infrastructura necesară pentru a veni investitorul străin’, a subliniat Anca Boagiu.

Ea a precizat că mai sunt şi alte investiţii, dar este important ‘ca noi toţi să ne unim eforturile, astfel încât orice investitor care doreşte să investească în România să vină şi să investească, pentru că e important să avem locuri de muncă, să fie plătite taxe şi impozite, dar nu putem să influenţăm politicile manageriale de la nivelul companiilor’.

Boagiu a reamintit că, în penultima şedinţă de Guvern, s-a luat luat decizia de a trece direct în subordinea sau în responsabilitatea, în coordonarea primului ministru toată zona potenţialilor investitori în România, ‘tocmai pentru că este important să facilităm sau să fim într-un dialog continuu, astfel încât investiţiile străine să vină în România’.

În ceea ce priveşte decizia companiei Nokia de a pleca din România, ministrul transporturilor consideră că este una strict managerială.

‘În situaţia economică în care ne aflăm în acest moment, care nu este cea mai favorabilă pentru niciun stat, orice companie este liberă să decidă unde îşi desfăşoară activitatea. Din punctul nostru de vedere, companiei i-au fost oferite toate condiţiile şi s-a răspuns la toate solicitările pe care le-a avut. Este o decizie strict managerială, pe care n-ai cum să o opreşti. Compania există ca să facă profit’, a spus Anca Boagiu, citată de Rador.

Producătorul finlandez de telefoane mobile Nokia a anunţat joi că a decis să închidă fabrica de la Jucu, din judeţul Cluj, circa 2.000 de persoane urmând să fie concediate.

Potrivit directorului AJOFM Cluj, Daniel Don, procedura de închidere a fabricii durează între 45 şi 60 de zile.

Închiderea fabricii Nokia de la Jucu (judeţul Cluj) va afecta produsul intern brut (PIB) şi deficitul de cont curent al României, dar nu cu amploarea cifrei de afaceri, potrivit viceguvernatorului Băncii Naţionale a României /BNR/, Cristian Popa.

El a explicat că Nokia asambla local componente străine şi avea importuri foarte mari. Închiderea fabricii va avea impact atât pe exporturi, cât şi pe importuri, iar efectul pe balanţa comercială va fi mai mic, dat doar de valoarea adăugată.

Acelaşi impact va fi şi asupra PIB (care este suma valorilor adăugate brute), şi nu unul dat de volumul cifrei de afaceri a companiei.

Investiţia Nokia la Jucu s-a ridicat la 60 milioane de euro, iar contribuţia la bugetul de stat asigurată de fabrică a fost în 2010 de 92 milioane lei, respectiv 45 milioane lei în primele 8 luni din 2011. Totodată, exporturile fabricii Nokia au reprezentat 7,8% din totalul exporturilor româneşti în 2010, respectiv 9% în primele 8 luni ale acestui an, în condiţiile unei creşteri cu 26% a volumului total al exporturilor raportat la anul anterior.ro

AGERPRES

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.