Susțin din toată inima Campania Națională: „Vorbesc românește, deci, sunt român!”, inițiată de ziarul TIMPUL, și îmi voi da silința cu toate mijloacele pe care le am, în calitate de editor, ca ea să aibă o rezonanță cât mai largă.
Cred că e de datoria morală, civică a tuturor intelectualilor, să promovăm românismul și ideea reunirii celor două state românești despărțite fără voia lor. Dacă asupra unor chestiuni pot exista mai multe puncte de vedere, în cazul limbii vorbite de noi și a identității noastre adevărul istoric este doar unul –, suntem români și vorbim românește.
Mă întreb uneori de unde atâta ură din partea unor oameni simpli, nepregătiți, dar uneori și a unora cu o oarecare știință de carte, față de tot ce e românesc și nu găsesc răspuns. Fac abstracție aici de propaganda rusească care pe parcursul celor peste 200 de ani de ocupație a inoculat zi de zi, inclusiv prin intermediul bisericii, ura față de români. Să fie chiar palma dată de unii jandarmi români, și e adevărat că nu întotdeauna în perioada interbelică au fost trimiși aici oamenii cei mai buni, să fie aceasta mai dureroasă decât glonțul tras în ceafă sau anii grei de gulag pentru atâtea sute de mii de români deportați?
Ar trebui, în sfârșit, să urmăm exemplul balticilor, care, inițial fiind la același stadiu de dezvoltare ca și noi, într-un sfert de veac ne-au lăsat mult în urmă. Drept că ei n-au avut problema limbii și a identității. Poate că și noi ar trebui să ne lămurim măcar în al doisprezecelea ceas cine suntem, moldoveni, vorbind o limbă pocită, mândri în sărăcie, neajutorați și lipsiți de apărare, sau români, locuitori ai unei Europe prospere, libere și democratice, protejați de eventuale invazii și embargouri.
Îi îndemn și pe această cale pe toți conaționalii ca în cadrul recensământului să completeze cu maximă atenție, corect chestionarul și să se declare ceea ce sunt cu adevărat – români care vorbesc românește.
Ar fi minunat dacă și ceilalți colegi ziariști ar susține această campanie ca timp de zece ani, până la viitorul recensământ, să nu ne fie rușine că românii din Moldova sunt o minoritate națională, și încă nu cea mai numeroasă, în propriul stat.
Anatol Vidrașcu, director general al Grupului Editorial Litera.
timpul.md