ASA S-A VOTAT LA VASLUI… Cifrele finale ale alegerilor de duminicã în judetul Vaslui, demonstreazã cã am avut un scrutin extrem de surprinzãtor, cu partide politice care au obtinut voturi extraordinar de multe la Vaslui, în raport cu ceea ce obtineau la alegerile trecute. Din capul locului, observãm numãrul mare de voturi obtinut de UDMR, 1.340, în conditiile în care la recensãmânt au iesit doar 49 de etnici maghiari. În plus, pentru PNL au votat 36.408 persoane, un numãr aproape dublu fatã de alte alegeri, când liberalii abia dacã ridicau capul, cu rezultatele lor. Ca variantã finalã anuntatã de BEJ Vaslui, putem spune cã au votat la europarlamentare un numãr total de 144.399 de persoane, adicã un procent de 34,80%, însã adevãrul este cu totul altul. În conditiile în care pe listele electorale permanente de la Vaslui – 414.957 alegãtori – sunt înscrisi în jur de 80.000 de cetãteni moldoveni care nu locuiesc aici si nici nu voteazã în strãinãtate, la care se adaugã alti 40.000 de cetãteni care locuiesc si lucreazã în statele membre ale UE, rezultã cã procentul real al celor care au votat la europarlamentare pe judetul Vaslui se apropie de 50%. Aceasta este adevãrata cifrã a europarlamentarelor din judetul nostru, nu variantele prezentate de presa centralã în ziua votului. Mai este un lucru care trebuie mentionat: Dumitru Buzatu ia un scor cu mult peste ceea ce a obtinut PSD la nivel national, semn cã în ciuda tuturor semnalelor negative din campanie, inclusiv unele reportaje fãcute de televiziuni gen ProTV, care s-au implicat deschis în campania de la Vaslui!, pesedistii locali s-au mobilizat si au obtinut un rezultat cât de cât satisfãcãtor.
PSD si PNL au terminat umãr la umãr în judetul Vaslui, o situatie nemaiîntâlnitã în ultimii 30 de ani de la Revolutie. Cifrele sunt clare, conform datelor de la BEJ, de seara trecutã: PSD – 41.725 alegãtori, cu procent total de 30,48%, PNL – 36.408 alegãtori, în procent de 26,60%. Unii lideri PNL din municipiul Vaslui spuneau cã un numãr atât de mare de voturi nu l-au mai primit din vremea în care Victor Cristea era primar PD de Vaslui, deci acum 20 de ani. Pe judet a apãrut din spate, în vitezã, o aliantã pe care nimeni nu o anticipa cu asemenea scor electoral: USR/PLUS primeste, conform datelor finale, 24.783 de voturi, în procent de 18,11%, desi aceastã aliantã nu are sedii de partid, nici locatii proprii, în care membrii sã se adune sau sã discute. Si totusi, cumva vasluienii au votat pentru USR/PLUS. Pe locul al treilea, regãsim organizatia condusã de deputatul Daniel Olteanu, ALDE, un partid extrem de prezent în judet înaintea scrutinului de duminicã. ALDE ia la Vaslui 8.287 de voturi, într-o situatie foarte grea pentru partid la nivel national, semn cã aici s-a lucrat, s-a discutat cu alegãtorii si semnalul a ajuns la membri si simpatizanti. Oarecum surprinzãtor, PRO România, partid nou înfiintat si cu o filialã formatã în mare grabã de cãtre Dan Bordeianu, primeste un total de 7.830 de voturi, în timp ce PMP primeste abia 6.900 de voturi. Discutia, însã, se mutã spre UDMR, care primeste 1.340 de voturi la alegerile europarlamentare, în judetul Vaslui, un numãr halucinant de mare. „UDMR a fost votat aparent inexplicabil de mii de oameni în judetele fãrã comunitate maghiarã din Moldova si sudul tãrii. Explicatia ar fi directionarea de voturi de la PSD si PNL. Mai precis: în judetele cu putini etnici maghiari, PSD si PNL au trimis cetãteni de etnie românã ca delegati în numele UDMR în sectiile de vot. Acesti delegati au avut ca sarcinã sã voteze cu UDMR. Or, având în vedere cã la nivel national au fost 18.000 de sectii, un numãr semnificativ de voturi au venit de la acesti delegati trimisi de PSD si PNL”, remarca o agentie de presã, ieri. Asta, de fapt, s-a întâmplat în judetul Vaslui. Unii primari de la PSD au cedat în fata UDMR, organizatie condusã de Ion Vârlan, si au acceptat sã dea o parte din voturile lor cãtre maghiari.
Mii de vasluieni au refuzat sã voteze partidele sau candidatii independenti
O cifrã totalã de voturi nule de 7.479, înregistrate de BEJ Vaslui la finalul numãrãtorii din cele 536 de sectii de votare, ne aratã un lucru oarecum suprinzãtor. Spunem oarecum, pentru cã la alte alegeri numãrul buletinelor nule se ridica la 10-15.000, de douã ori mai mult decât acum. Dar dupã o campanie în care intentiile de vot ale multor români s-au clarificat destul de mult, faptul cã 5,18% dintre vasluieni au aruncat votul lor la cos aratã cã oamenii sunt scârbiti de clasa politicã, într-un numãr din ce în ce mai mare. Sunt si unele situatii de neînteles care se petrec în judet. La Iana, de exemplu, desi PNL nu are organizatie localã, liberalii sunt la egalitate cu PSD-ul de acolo, cu o organizatie foarte compactã. Sunt primari care au capitulat în fata directivelor primite de la sefii de partid? Foarte probabil, pentru cã sunt 10-15 comune în judetul Vaslui în care PNL a întrecut sau a fost la egalitate cu cei de la PSD, organizatia atotputernicã a judetului. Vorbim de comune în care actualii primari au fost votati cu procente covârsitoare, deci faptul cã la alegeri au fost depãsiti de PNL sau USR poate însemna doar cã acei edili nu s-au bãtut aproape deloc pentru PSD.