spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

An bogat, fermieri sãraci!

- Advertisement -

PARADOX Anul agricol 2012 – 2013 a fost unul foarte bun, din punctul de vedere al productiilor obtinute, cel putin duble fatã de anii trecuti. Din pãcate pentru fermieri, productiile mari obtinute nu se reflectã si în conturi, dat fiind cã pretul de achizitie al cerealelor, strugurilor sau la floarea-soarelui sunt pe jumãtate comparativ cu anul trecut. Degeaba suntem pe locuri fruntase în Europa, în ceea ce priveste cantitãtile recoltate de porumb, grâu, sfeclã de zahãr ori floarea-soarelui în acest an, dacã fermierii abia au bani pentru pregãtirea terenurilor pentru viitoarea campanie agricolã, nemaivorbind de eventuale câstiguri, asta pentru cã preturile cu care fermierii îsi pot vinde recolta sunt la jumãtate fatã de anul trecut.

Conform informãrii trimise de Directia pentru Agriculturã a Judetului (DAJ) Vaslui, s-a finalizat recoltatul la floarea-soarelui consum, de pe suprafata totalã de 41.933 ha cultivatã, productia medie obtinutã este de 1982 kg/ha, cu circa 50% mai mare decât cea obtinutã anul trecut. Floarea-soarelui pentru sãmântã a fost recoltatã de pe suprafata de 532 ha, cu o productie medie obtinutã de 1150 kg/ha. O altã culturã la care s-a încheiat recoltarea fiind cea de struguri de masã de pe suprafata totalã de 276 ha, cu o productie medie realizatã de 6527 kg/ha. În continuare, sunt în plin proces de recoltare porumbul pentru consum, recoltã care s-a strâns în procent de 24%, respectiv de pe 22.516 ha din totalul de 93.891 ha, înfiintate cu aceastã culturã, productia medie realizatã fiind de 3175 kg/ha. Tot în aceastã perioadã, cu o micã întârziere datoratã ploilor cãzute la sfârsitul lunii septembrie, care nu a permis intrarea utilajelor în câmp, sunt în curs de recoltat: porumbul pentru sãmântã, culturã recoltatã în procent de 46%, de pe 114 ha din total program de 249 ha, cu o productie medie realizatã de 2406 kg/ha, sfecla de zahãr, care a fost recoltatã de pe 22% din suprafata totalã de 1167 ha, cu o productie medie realizatã de 33500 kg/ha, una dintre cele mai mari din ultimii ani, ori cartofii de toamnã, care au fost strânsi de pe 11% din totalul suprafatei totale de 1817 ha înfiintate în acest an, productia medie realizatã fiind de 10693 kg/ha, la fel, una dintre cele mai mari de dupã revolutie. S-a întârziat putin, tot din cauza ploilor, la recoltatul strugurilor pentru vin, motivul principal fiind calitatea strugurilor, dar, chiar si asa, în cazul acestei culturi, s-a recoltat 72%, de pe 7952 ha, din totalul culturilor înfiintate la nivelul judetului. În ceea ce priveste strugurii pentru vin, în judetul Vaslui au fost înfiintate cu aceastã culturã circa 11.050 ha, productia medie realizatã fiind una foarte bunã, de 4870 kg/ha. Trebuie mentionat cã în cazul multora dintre culturile de toamnã culese sau în curs de recoltare în acest an, productiile realizate pe suprafete mari, cum este cazul societãtilor sau al asociatiilor agricole, au fost mult mai mari decât în cazul gospodãriilor populatiei. Exemplul concludent este în cazul productiei de floarea-soarelui, unde, în cazul societãtilor agricole, s-a obtinut o productie medie de 2,45 t/ha, în timp ce, în cazul terenurilor apartinând persoanelor fizice, productia a fost aproximativ la jumãtate, respectiv de 1,375 t/ha, acest lucru ducând la o productie medie obtinutã la floarea-soarelui la nivelul judetului Vaslui de doar 1,98 t/ha, sub media nationalã. Acest lucru se poate observa si în cazul altor culturi, la strugurii de vin, diferenta de productie obtinutã de societãti sau asociatii fiind mai mare cu circa 500 kg/ha, ori la sfecla de zahãr, unde diferenta este chiar mai importantã, de aproape o tonã la hectar.

Înfiintarea noilor culturi, sub grafic

Suprafata totalã de teren arat pentru semãnat culturi de toamnã realizatã pânã la aceastã datã este de 77.945 ha, din care total teren arãturi de toamnã efectuatã pe suprafata de 68.068 ha. Motivul pentru care aceste lucrãri sunt întârziate sunt tot ploile cãzute în luna septembrie, solul moale împiedicând arãturile sau semãnãturile de toamnã, dar, odatã cu îndreptarea vremii, lucrãrile au fost reluate în fortã, doar în ultima sãptãmânã însãmântându-se peste 33 mii ha, practic jumãtate din suprafata totalã însãmântatã pânã acum. Din suprafata programatã pentru înfiintarea culturilor de toamnã de 97.178 ha, au fost semãnate 48%, fiind deja finalizatã la rapitã, respectiv pe 20.765 ha, 101% realizat, fatã de total program 20.585 ha, la orz de toamnã (pe o suprafatã de 3765 ha), orzoaicã de toamnã realizat în proportie de 101%, 382 ha, fatã de suprafata programatã de 377 ha, sau triticale, culturi înfiintate pe o suprafata totalã de 240 ha. În continuare, agricultorii vasluieni executã lucrãri de eliberare a terenurilor si însãmântare în vederea înfiintãrii culturilor de toamnã pentru grâu si secarã, care au fost semãnate pe 19.985 ha, respectiv 30% din totalul suprafatei programate pentru acest an de 66.655 ha, seminte si seminceri, pe 30% din total program de 4547 ha, grâu sãmântã, semãnat pe 30% din totalul suprafatei programate de 4535 ha, ori plante de nutret semãnate pe 51% din total program de 545 ha, conform datelor furnizate de DAJ Vaslui.

Productii mari, preturi mici

În ciuda productiilor bune, cele mai mari din ultimii ani, fermierii nu se asteaptã sã se aleagã cu câstiguri considerabile. Acest lucru se datoreazã pretului mic oferit pentru productia obtinutã, la jumãtate fatã de anul trecut. Esta cazul strugurilor pentru vin, unde „samsarii” oferã doar 50 bani per kilogram, la porumb, unde pretul cu care se vinde porumbul boabe este asemãnãtor, ori la floarea-soarelui, a cãrui pret nu depãseste un leu pe kilogramul de sãmântã. Asta în conditiile în care atât pretul fãinii de grâu, al mãlaiului, uleiului sau al vinului nu doar cã nu a scãzut, asa cum ar fi fost normal datoritã productiilor mari obtinute în acest an, dar, mai mult, se asteaptã chiar sã creascã. Producãtorii de fãinã, ulei si chiar de zahãr motiveazã mentinerea preturilor la nivelul celor din primãvara acestui an pe pierderile înregistrate în ultimii ani, si de taxele si impozitele foarte mari pe care trebuie sã le achite cãtre stat, asta în afara cheltuielilor de productie si de personal. Interesantã este si situatia producãtorilor de pâine si produse de panificatie, în cazul acestora, pretul fãinii de grâu constituind între 60 si 70% din pretul pâinii. „Chiar dacã productia de grâu din acest an este una peste asteptãri, iar pretul de achizitie de la producãtori este unul foarte mic, noi achizitionãm în continuare fãina la un pret comparabil cu cel de anul trecut. În aceste conditii, si datoritã micsorãrii TVA-ului, practic noi lucrãm aproape în pierdere. Sperãm ca, datoritã productiei bune din acest an, una dintre cele mai mari la grâu de la nivelul UE, sã putem achizitiona fãina la un pret considerabil mai mic, pentru ca astfel sã ne putem recupera investitiile fãcute, si poate, de ce nu, chiar sã reducem pretul la pâine. Dacã pretul fãinii nu va scade, cu toatã reducerea TVA-ului, s-ar putea sã fim nevoiti sã crestem pretul pâinii”, a declarat un producãtor de pâine si produse de panificatie din judetul Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.