spot_img
spot_img
5.1 C
Vaslui
22-ian.-2025

Ample controale de Paști. Fiți cu băgare de seamă la ce cumpărați!

- Advertisement -

RECOMANDĂRI… În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin intermediul structurilor de control de la nivel naţional, a demarat controalele tematice specifice, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure și a preveni apariția de toxiinfecții alimentare. La aceste acţiuni de control participă medicii veterinari și inspectori de specialitate din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene și ai circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO).

Pentru a avea Sărbători liniștite și fără evenimente nedorite DSVSA Vaslui vă recomandă să achiziționați alimentele din locuri autorizate / înregistrate, unde produsele sunt supuse controlului sanitar veterinar, sunt etichetate si se oferă de către producător garantia sigurantei alimentelor respective. În prezent, comercializarea ouălor pentru consum în România se realizează cu respectarea prevederilor prevederile Regulamentului 589/2008. În România și implicit in judetul Vaslui, situaţia este sub control deoarece industria avicolă românească a înţeles, încă din anii trecuţi, că trebuie să investească pentru a face faţă normelor europene. Pentru asigurarea trasabilităţii, ouăle trebuie sa fie marcate cu un număr distinctiv.  Ouăle trebuie să fie marcate cu un număr distinctiv, cod identic cu cel al exploataţiei. Marcajul trebuie să fie lizibil şi să aibă o înălţime de cel puţin 2 mm. Numărul distinctiv este compus din următoarele: cifra 0, 1, 2 sau 3 – reprezintă modul în care au fost crescute şi hrănite găinile:

0 – producţie ecologică;

1 – sistem extensiv, oul provine de la găini crescute în aer liber, dar hrana lor nu este neapărat ecologică;

2 – la sol, ouăle provin de la găini crescute în ferme, dar în hale, la sol, hrănite cu furaje clasice;

3 – în baterii, ouăle provin de la găini crescute în baterii (cuşti  îmbunătăţite)

codul de ţară (RO), judeţul şi alte trei cifre, care corespund codului exploataţiei.

Spre exemplificare, un ou poate fi marcat astfel: 0 – RO – AG – 001.

 Ouăle şi produse din ouă destinate consumului uman

– producătorii şi comercianţii care valorifică ouă pentru consum uman, fermele producătoare şi centrele de ambalare ouă, trebuie să fie autorizate/înregistrate sanitar veterinar conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare;

– transportul ouălor trebuie să se efectueze numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar pe întreaga perioadă de depozitare şi comercializare să fie asigurate temperatura şi igiena corespunzătoare;

– ouăle trebuie să fie marcate cu codul producătorului şi să provină din centre de ambalare ouă autorizate în conformitate cu prevederile privind standardele de comercializare aplicabile ouălor;

examenul ovoscopic este efectuat de către personalul veterinar din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale teritoriale pentru ouăle valorificate de către micii producătorii particulari în pieţele agroalimentare şi/ sau târguri autorizate sanitar-veterinar;

– este interzisă comercializarea ouălelor cu coaja murdară, crapată sau lovită, acestea sunt retrase de la comercializare şi sunt dirijate către o unitate de neutralizare sau prelucrare tehnică;

Verificarea prospețimii produselor: 4 moduri de a verifica dacă ouăle cumpărate sunt proaspete

 Câteva cuvinte despre caracteristicile calităţii ouălor. Ouăle din categoria A ( cele destinate consumului uman) prezintă următoarele caracteristici calitative:

-coaja şi cuticula: curate, intacte, normale;

-camera de aer: înălţimea nu depăşeşte 6 milimetri, imobilă; cu toate acestea, pentru ouăle comercializate având menţiunea „extra”, ea nu trebuie să depăşească 4 milimetri;

-gălbenuş: vizibil la fasciculul de lumină doar sub formă de umbră, fără contur precis; atunci când oul este întors, gălbenuşul este uşor mobil şi revine în poziţia centrală;

-albuş: clar, translucid;

-pată germinativă: dezvoltare imperceptibilă;

-corpuri străine: fără corpuri străine;

-miros străin: fără mirosuri străine.

 Recomandari după achizitionarea ouălor:

Trebuie ca, în general, ouăle să nu fie spălate sau curăţate, dat fiind că aceste practici pot deteriora coaja care, datorită caracteristicilor sale antimicrobiene, constituie o barieră eficientă împotriva contaminărilor bacteriene. Cu toate acestea, anumite metode, precum tratarea ouălor cu raze ultraviolete, nu trebuie considerate ca metode de curăţare. În plus, trebuie ca ouăle de categoria A să nu fie spălate, din cauza daunelor care ar putea afecta barierele fizice, precum cuticula, în timpul curăţării sau după aceea. O deteriorare de acest tip poate favoriza contaminarea cu bacterii şi pierderea de umiditate prin coajă, determinând creşterea riscului pentru consumatori, în special în cazul în care nu sunt asigurate condiţiile ulterioare optime de uscare şi de depozitare. Spalarea si dezinfectarea oualor se va face imediat înaintea gătirii.

1.Atenție la ”termenul de valabilitate”

Pe ambalajul ouălor este specificat ”termenul de valabilitate” prin care furnizorul garantează că ouăle pot fi consumate până la data respectivă, în condiții de depozitare optime. Igiena joacă, de asemenea, un rol important când vine vorba de ouă, având în vedere riscurile de Salmonella, și trebuie să acorzi o atenție ridicată următoarelor aspecte:

Cumpără cele mai proaspete ouă și consumă-le în timp util

Depozitează ouăle în frigider pentru că Salmonella nu se dezvoltă la temperaturi mai mici de 6°C, dar la temperatura camerei se înmulțește foarte rapid. O răcire ulterioară nu va anula dezvoltarea deja începută.

Pentru rețete ce necesită ouă crude, folosește doar cele mai proaspete ouă. Fierbe ouăle de la micul dejun pentru cel puțin 5 minute în apă clocotită. Chiar dacă Salmonella se distruge la 70°C , după ce ouăle au depășit termenul de valabilitate, nu se mai recomandă consumul acestora. În momentul în care se sparge coaja oului, acesta trebuie consumat imediat.

 2.Testul cojii

Oul proaspăt are coaja poroasă și sunt grele. Cel vechi are coaja lucioasă și sunt ușoare.

3.Testul prin plutire

 Umpleți un bol cu apă rece și puneți ouăle în bol. În cazul în care se scufundă în partea de jos și stau pe fundul bolului, atunci acestea sunt foarte proaspete. Dacă sunt vechi de câteva săptămâni, dar încă sunt bune de mâncat, ele se vor ridica și se vor înclina într-un oarecare unghi. În cazul în care plutesc la suprafață , acestea nu mai sunt comestibile și trebuie aruncate! Ouăle se ridică la suprafața apei pentru că, după o perioadă de timp, întrucât umezeala din interiorul acestora se evaporă prin coajă și este înlocuită cu aer. Cu cât este mai mult aer în interiorul oului, cu atât acesta plutește mai bine – și bineînțeles, este mai vechi.

 4.Testul prin spargerea oului

Dacă nu aveți nevoie de coaja de ou intactă , puteți sparge oul de o placă sau altă suprafață plană pentru a testa prospețimea acestuia. Dacă este în stare proaspătă , gălbenușul trebuie să fie galben strălucitor sau portocaliu, iar albușul nu ar trebui să se răspândească mult . Dacă nu sunteți sigur puteți să îl mirosiți: ouăle proaspete nu ar trebui să aibă miros. Dacă gălbenușul este plat și albușul este subțiat, atunci oul este vechi.

 

DSVSA Vaslui a stabilit un program de lucru pentru perioada 28 martie – 23.04.2022 (premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice și Sărbătorilor Pascale Ortodoxe), în baza căruia medicii veterinari/ inspectorii de specialitate vor efectua controale şi verificări asupra modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, în obiectivele supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în funcţie de gravitatea abaterilor constatate, inspectorii din cadrul DSVSA Vaslui, vor suspenda activitatea unităţii respective până la remedierea tuturor deficienţelor, vor aplica sancţiuni contravenționale, vor reține oficial produsele alimentare care pot constitui un pericol pentru sănătatea cetăţenilor, dirijându-se către unități de neutralizare.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului D.S.V.S.A. Vaslui unde este organizat serviciu de permanenta numarul de telefon este 0235421121, fax 0235 421278, e-mail : office-vaslui@ansvsa.ro  şi poate fi apelat de către cetăţeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor  .

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.