spot_img
17.5 C
Vaslui
08-sept.-2024
spot_img

Amenzi usturătoare: uscarea rufelor la ferestre sau în fața blocului, interzisă!

- Advertisement -
SANCȚIUNI… Consilierii locali au adoptat un set de norme de bună gospodărire, păstrare a curățeniei, respectare a regulilor de igienă, precum și înfrumusețarea municipiului.

REGULAMENT… Vasluienii nu mai au voie să-și întindă rufele pe sârmele din fața blocului. Aceștia vor trebui să-și usuce hainele, potrivit unei hotărâri de Consiliu Local, doar în interiorul locuințelor, respectiv al balcoanelor sau al uscătoarelor. În caz contrar, vor fi sancționați cu amenzi contravenționale de până la 600 lei. Decizia nu va fi, cu siguranță, pe placul multor vasluieni care locuiesc în blocuri fără uscătoare și fără balcoane și care vor fi constrânși să-și achiziționeze mașini de uscat. De asemenea, aceștia nu vor mai avea voie să-și spele afară covoarele, să cultive legume și zarzavaturi în vecinătatea blocurilor, pe spațiile verzi aferente imobilelor, și nici să crească animale și păsări de fermă în locuințe colective sau în adăposturi improvizate în jurul blocurilor de locuit. Ba, mai mult de atât, nu vor mai avea voie nici să-și împrejmuiască spațiul verde din fața blocului. Cele mai mari amenzi le vor primi însă cei care vor organiza sau participa la curse neautorizate auto, moto și/sau de vehicule cu tracțiune animală – de la 1000 la 2000 lei, pentru persoane fizice, și de la 1500 la 2500 lei pentru persoane juridice. Cei care vor aplica toate aceste sancțiuni vor fi polițiștii locali, care vor acționa, cel mai probabil, în baza sesizărilor primite de la cetățeni.

Consilierii locali au adoptat un set de norme de bună gospodărire, păstrare a curățeniei, respectare a regulilor de igienă, precum și înfrumusețarea municipiului. Acesta cuprinde obligații și responsabilități atât pentru vasluieni (persoane fizice), cât și pentru operatorii economici, asociații de proprietari și instituții publice. Toți sunt obligați să întrețină în stare corespunzătoare imobilele pe care le au în proprietate, să asigure repararea, spălarea geamurilor și a vitrinelor, înlocuirea celor sparte, întreținerea firmelor, inclusiv spălarea, curățarea acestora. De asemenea, vasluienii nu vor mai avea voie să-și spele rufele, covoarele sau alte obiecte pe domeniul public/privat al municipiului și nici să le expună pe împrejmuirile imobilelor sau pe dispozitive amplasate pe domeniul public. Totodată, nu vor mai avea voie să monteze dispozitive de uscare a rufelor pe fațada blocului sau între blocuri. „Locatarii din blocuri vor usca rufele numai în balcoane, terase, logii, iar în cazul balcoanelor/logiilor/teraselor deschise, uscarea se va efectua numai pe dispozitive care să nu depășească nivelul parapetului”, se explică în document.

Consilierii locali au pus gând rău oamenilor străzii și posesorilor de câini. „Să nu scotocească în pubele”

O altă serie de norme îi vizează pe vasluienii care au împrejmuit spațiile verzi din jurul blocurilor, cei care dețin animale de companie, precum și cei care cresc păsări sau animale. Astfel, aceștia nu vor mai avea voie să își împrejmuiască terenurile din zona blocurilor și să ridice pe acestea construcții de orice fel, decât în baza avizelor/autorizațiilor eliberate de autoritățile/instituțiile competente. Vor trebui să „desființeze împrejmuirile improvizate de pe străzi, din jurul imobilelor de locuit, să nu cultive legume și zarzavaturi în vecinătatea blocurilor, pe spațiile verzi aferente imobilelor și să refacă spațiile verzi afectate”. De asemenea, nu vor mai avea voie să „depoziteze resturile vegetale și cele provenite din tăieri de corecție (ramuri) lângă pubelele aferente imobilului și să să nu scotocească în pubelele destinate colectării deșeurilor menajere și reciclabile”. Vasluienii care au câini și vor să îi plimbe, trebuie să „îi țină în lesă și să aibă asupra lor carnetul de sănătate al animalului care să evidențieze vaccinările și deparazitările, la zi”. Totodată, nu au voie să „intre în instituții publice cu animalele de companie și să nu le plimbe în piețe, târguri, parcuri publice și spații verzi amenajate, precum și în alte locuri publice unde le este restricționat accesul”.

Amenzi de până la 2.500 lei pentru cei care nu respectă normele de bună gospodărire

Acestea sunt însă doar o parte dintre normele de bună gospodărire, păstrare a curățeniei, respectare a regulilor de igienă, precum și înfrumusețarea municipiului. Cei care vor să le cunoască, le pot citi pe site-ul Primăriei Vaslui, www.primariavs.ro. Vasluienii, instituțiile publice și agenții economici care nu le vor respecta, vor fi sancționați cu amenzi contravenționale între 200 lei și 2500 lei. „Sumele provenite din amenzile aplicate potrivit prevederilor prezentei hotărâri se fac venit integral la bugetele locale ale unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale în care contravenientul își are domiciliul sau sediul, după caz”, se arată în regulament.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

18 COMENTARII

  1. Condominiile nu fac parte din domeniul public, ci sunt proprietate personala.
    Noțiune
    Dreptul de proprietate privată este definit ca dreptul real principal care conferă titularului său atributele de posesie, folosință și dispoziție (jus possidendi, jus utendi, jus fruendi, jus abutendi) asupra bunului apropriat în formă privată, atribute care pot fi exercitate în mod absolut, exclusiv și perpetuu, cu respectarea limitelor materiale și a limitelor juridice [1]. Poate fi titular al dreptului de proprietate privată atât o persoană fizică, cât și o persoană juridică, inclusiv statul. În cazul în care însă statul deține bunuri cu titluri de proprietate privată, acestea sunt supuse aceluiași regim juridic ca bunurile aflate în proprietatea oricărei alte persoane.

    Posesia (jus possidendi) este dreptul de a stăpâni bunul. În acest sens este un element de drept, iar nu unul de fapt (care rezultă din stăpânirea concretă a bunului). Folosința (jus utendi și jus fruendi) cuprinde atât utilizarea bunului, cât și culegerea fructelor acestuia. Dispoziția (jus abutendi), are două elemente: dispoziția materială asupra bunului (în cazul bunurilor corporale (care exprimă posibilitatea de a modifica forma lucrului, a transforma, distruge sau consuma substanța acestuia) și dispoziția juridică (ce exprimă posibilitatea înstrăinării în tot sau în parte a dreptului de proprietate).

    Caracterele juridice ale dreptului de proprietate privată
    Dreptul de proprietate privată este un drept absolut, exclusiv și perpetuu. Dreptul de proprietate este un drept absolut pentru că titularul său are libertatea oricărei acțiuni sau inacțiuni în legătură cu bunul său. Caracterul exclusiv cuprinde două idei: monopolul titularului dreptului de proprietate asupra bunului său și excluderea terților, inclusiv a autorităților publice, de la exercitarea prerogativelor proprietății. În fine, dreptul de proprietate este perpetuu, în sensul că el durează atâta vreme cât există și bunul care face obiectul dreptului; în plus, dreptul de proprietate nu se stinge prin neuz și nu poate fi pierdut prin intervenția prescripției extinctive.

    Limitele exercitării dreptului de proprietate privată
    Limitele exercitării dreptului de proprietate pot fi materiale sau juridice. Limitele materiale, în cazul bunurilor corporale, constau în limitele fizice ale bunului. În cazul terenurilor, de pildă, proprietarul își poate exercita atributele dreptului său pe toată suprafața terenului, inclusiv deasupra acestuia (până la limita inferioară a spațiului aerian, care este obiect al dreptului de proprietate publică), și în subsol, cu mențiunile că, potrivit Constituției, bogățiile subsolului fac obiectul exclusiv al proprietății publice și că subsolul poate fi utilizat pentru efectuarea de lucrări de interes general, sub condiția însă a despăgubirii proprietarului.

    Limitele juridice se stabilesc fie prin lege, fie de către o instanță judecătorească, fie de către proprietar, printr-un act juridic încheiat de acesta. Ele sunt o modalitate de limitare a exercițiului absolut al dreptului de proprietate într-un mod care să concilieze interesul particular al proprietarului cu cel general sau cu interesele altor particulari.

    Exemple de astfel de limitări juridice (care sunt de regulă prezentate sub forma dreptului de servitute sunt: obligația de îngrădire a caselor, curților și grădinilor, obligația de a respecta o distanță minimă față de proprietatea vecină în cazul realizării de plantații sau construcții, dreptul de trecere pe proprietate vecină în cazul lipsei unui drum de acces la drumul public etc.

    Alte limitări juridice aduse exercițiului dreptului de proprietate sunt reglementările care țin de disciplina în construcții, regimul terenurilor forestiere și agricole, posibilitatea aplicării, în anumite condiții a unor măsuri de rechiziție, expropriere sau confiscare a bunurilor etc.

    Dezmembrămintele dreptului de proprietate privată
    Dezmembrămintele dreptului de proprietate sunt acele drepturi reale deținute asupra unui bun al altei persoane. Ele conferă titularului lor numai o parte din atributele dreptului de proprietate, de regulă cel al folosinței bunului. Acestea sunt dreptul de uzufruct, dreptul de uz, dreptul de abitație, dreptul de servitute și dreptul de superficie.
    Consiliul local trebuie sa respecte drepturile private ale cetatenilor, altfel se poate face >
    Referendumul local
    (1) Consiliul local poate fi dizolvat prin referendum local, organizat în condițiile legii. Referendumul se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de cel puțin 25% din numărul cetățenilor cu drept de vot înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în unitatea administrativ- teritorială.

    (2) Cererea cuprinde motivele ce au stat la baza acesteia, numele și prenumele, data și locul nașterii, seria și numărul buletinului sau ale cărții de identitate și semnătura olografă ale cetățenilor care au solicitat organizarea referendumului.

  2. Paaval a uitat din ce gaura a aterizat la Vaslui! I s-a urcat la cap si acuma ii si el un pui de b oier. De limba lata si accentul de marlan de catun cu glodull pana la gat n-a reussit sa se debaraseze Huideo, carlane!

    • Oare tu esti prostul care-l stiu ca usucă rufe ? Ai invatat sa scrii oi porcul.terminatule.stiu pe unul care îl Cheamă Dorel, sau Porc si este schiop, la cap nu mai vb.sa ma fac în gura ta porcule, Dorel.

  3. Sa vada mai bn de cei care fura rufele de pe sarme.Unde dracu sa mai punem si uscatoarele in cutiile astea de chibrit,daca ne da Pavel si apartamente cu balcoane și spatioase cu mare drag.Pavel mai bn ar vedea că tot orașul e numai gropi, pe o parte se face si se sparge ca s-a spart o tava ,muncesc ca tampitii se 2 ori pe un loc.plus ca aman a toate construcțiile cu anii.

  4. Astia sunt prosti si multi. Pai daca s-ar aplica pe bune hotararile astea, pai politistii locali ar trebui sa deie cateva zeci de mii de amenzi. O sa le sara populatia in cap. Astia care au votat sunt rupti de realitatile din orasul Vaslui. Ei isi inchipuie ca in cel mai sarac judet din tara, toata lumea isi permite uscator de rufe.

  5. Dar amenzile pentru detinatorii de ciinii de casa .. cind intra in vigoare ,,, Rufele e…. discutabila problema ….. blocurile nu au balcoane ,,, si unde sa usuce rufele …. de la masina de spalat nu ies chiar uscate….

  6. Nu știu de ce, dar am sentimentul ca adormiții ăștia de la PNL și USR Plus încă nu conștientizează importanta votului de la alegerile locale. Domnule Braniste, domnule Jora, domnule Chirica, domnule Mândru, domnule Filipescu, Paval a ieșit primar ca nu prea a avut contracandidați, dar vasluienii s-au saturat de stilul lui de a conduce orașul. S-au saturat sa vadă panseluțe și gazon puse peste tot în timp ce infrastructura rutiera a orașului e vraiște, suburbiile arata ca la 1907, circulația e un coșmar, praful e cât casa în oraș, locurile de parcare lipsesc cu desăvârșire, tineretului nu i se oferă nicio alternativa de a-și petrece timpul liber, și câte și mai câte. Domnilor consilieri care în prezent formați majoritatea în CL, prioritățile orașului, în acest moment, sunt altele, nu rufele, nu cățeii și nu resturile vegetale! Începeți odată și arătați ca aveți majoritatea în CL, altfel peste 4 ani veți rămâne din nou cu 2-3 consilieri în legislativ! Ori va apucați de făcut treaba, ori dați-vă demisiile și plecați acasă!

    • Domnul Jora a fost ani de zile gardian public si nu-i este rusine cu asta. Atunci se facea mai mult paza la obiective si erau cativa care faceau ordine publica. Asa au facut legea, sa preia obectivele cu tot cu paznicii lor, de aceea au intrat multi fara a avea liceul. La Politia Comunitara toti care n-au terminat liceul au fost dati afara, cum au facut si cu jandarmii.

  7. De ce va impacientati, 99% dintre aceste prevederi sunt deja în aplicare..HCL 66/2009.. cu rufele era interzis, câinii de companie fara documente atunci cand sunt plimbati pe domeniul public,,cum este si normal, împrejmuirea spatiului verde..toate sunt in HCL
    Domnilor ziaristi, chiar dumneavoastra la rubrica,
    poza zile, de nenumarate ori, ati publicat foto cu lenjeria intima expusa printre copacii de pe donici, smardan, gardul cimitirului din cartier.. deci, ce nu vă place acum?
    Sunteti total nepregatiti..cititi asa putin HCL 66/2009. Aaaa,,vreti sa creati emotie publica, aiurea, nu intereseaza pe nimeni.
    Si inca ceva…. tot în HCL 66..este interzisa efectuarea curselor cu auto moto…intrebarea este alta.. fiind în mers, ce le poate face pol loc ? Are atributii limitate, deci, apa calda a fost descoperita de foarte mult timp si din nefericire, au facut.o altii.

    • De ce n-a amendat pana acum tot Vaslui-ul ?
      Nu exista balcon fără uscător de rufe, absolut toate au.
      Unde sa le usuce ? ce mașini de uscat rufe visați, in chiloți si sutiene se merge si pe strada, daca tine de pudic si intimitate si aia trebuie amendați

  8. Care dintre cretinii consilieri a avut această idee, să stim și noi pe cine am votat ? Unde să-și usuce rufele cetateanu, mai dobitocilor? Probabil le vor scoate noaptea pe furiș la uscat sau se îmbracă cu ele umede, ca așa vreți voi. Asta este prioritatea vasluienilor ? Parcările lipsă, traficul din ce in ce mai greoi, poluarea orașului nu le vedeți ?
    Sunteți de toată jena!

  9. Asa, dupa ce Paval a distrus juma’ de oras cu marile lui lucrari publice, acum inventeaza „atributii” pentru rahatii locali. O adunatura de semianalfabeti functionali care iau bani pentru frecat menta.
    PS- sa vii, domnule primar, sa sufli pana mi se usuca rufele.

    • Desteptul sulii…sterge.te pe la gura, pe azi ai papat destul💩Rapanule..o sa.i sufli tu în ruc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.