spot_img
spot_img
4.8 C
Vaslui
19-ian.-2025

Amenzi usturătoare sau muncă în folosul comunității pentru alarmele false la 112

- Advertisement -
AMENZI… Folosirea abuzivă a numărului de urgență 112 se poate lăsa cu sancțiuni usturătoare, mai exact, amenzile sunt până la 4000 de lei.

SANCȚIUNI… După înmulțirea cazurilor de alarme false la numărul de urgență 112, responsabilii anunță modul în care pot fi pedepsiți cei care abuzează de acest număr de urgență. Astfel, conform legislației în vigoare, cei depistați pot fi amendați cu până la 4.000 de lei sau obligați să presteze 400 de ore de muncă în folosul comunității.

După ce, în ultima perioadă, au fost semnalate un număr destul de mare de persoane care se distrează pe seama apelurilor la 112, factorii decizionali anunță populația că aceste farse se pot lăsa cu amenzi usturătoare sau cu muncă în folosul comunității. Astfel, legislația din România prevede că „alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție,  se pedepsește cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activități în folosul comunității. De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgențe poate fi sancționată cu amendă între 1.000 și 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunității. De asemenea, în ultima perioadă, la nivel național, au fost semnalate apeluri la numărul de urgență 112, prin intermediul cărora persoane necunoscute sesizează amplasarea unor dispozitive explozive în diverse locuri, inclusiv unități de învățământ. După dispunerea măsurilor operative specifice și efectuarea demersurilor legale, de fiecare dată s-a constatat că sesizările nu se confirmau, iar autorii apelurilor au fost identificați ca fiind, de multe ori, minori care, prin acțiunile lor, considerau că fac farse colegilor. Totodată, a rezultat faptul că, pentru efectuarea apelurilor, erau folosite cartelele SIM atribuite copiilor pentru susținerea cursurilor on-line, pe fondul măsurilor dispuse în contextul pandemiei Covid-19. Astfel de fapte sunt de natură să aducă prejudicii foarte grave la nivelul societății și tulburări ale siguranței publice, atât prin natura și amploarea forțelor implicate în luarea măsurilor de investigare, identificare și contracarare (Poliția Română, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul Român de Informații), cât și prin stările de temere generate în rândul cetățenilor, atât cei direct afectați, aflați în locurile respective cât și întreaga comunitate. În anul 2021, structurile Poliției Române au intervenit la 874.662 intervenții la 112, iar în 158.085 de cazuri, apelurile nu s-au confirmat. Reamintim tuturor că apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viața unei persoane aflate în pericol. În timp ce operatorul se ocupă de un apel non-urgent, pe linie poate aștepta o persoană care are într-adevăr nevoie de ajutor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.