spot_img
spot_img
3.9 C
Vaslui
23-ian.-2025

Amenzi usturătoare pentru fermierii vasluieni care nu anunță la primărie când fac tratamente în câmp

- Advertisement -
SANCȚIUNI… Fermierii care nu anunță când fac tratamente chimice și afectează apicultorii vor fi amendați cu sume cuprinse între 1000 lei și 1500 lei.

ATENȚIE… Agricultorii din județul Vaslui sunt obligați să anunțe autoritățile locale cu privire la tratamentele chimice pe care le folosesc pentru culturile agricole și silvice, cu cel puțin 48 de ore înainte de efectuarea acestora. Motivul îl reprezintă prevenirea intoxicațiilor la albine și reducerea eventualelor pagube. În caz contrar, dacă fermierii nu anunță autoritățile, aceștia vor fi sancționați cu amenzi între 1000 lei și 1500 lei, dar și să achite despăgubiri apicultorului pentru daunele create. “Este necesar ca administratorii terenurilor agricole/silvice să aibă în vedere respectarea obligațiilor ce le revin în vederea minimalizării pagubelor din sectorul apicol vasluian”, explică directorul Direcției pentru Agricultură Județean Vaslui, Gigel Crudu, într-o informare trimisă autorităților locale vasluiene.

Conform Legii apiculturii, Consiliile locale, precum și administratorii terenurilor agricole trebuie să anunțe inclusiv apicultorii, în scris sau telefonic despre desfășurarea acestor acțiuni, dar și denumirea produsului folosit. “Pentru prevenirea intoxicațiilor la albine, deținătorii de suprafețe agricole și silvice care efectuează tratamente chimice la culturile agricole și silvice pe care le dețin sunt obligați să anunțe, în scris, consiliile locale cu cel puțin 48 de ore înainte de efectuarea tratamentului, precum și denumirea produsului folosit. Consiliile locale, precum și administratorii terenurilor agricole sau silvice trebuie să anunțe, în scris sau telefonic, apicultorii care au vatră de stupină staționară/permanentă sau temporară/pastorală, cu cel puțin 24 de ore înaintea efectuării de către deținătorii de terenuri agricole sau silvice a tratamentelor cu substanțe chimice, în vederea prevenirii intoxicațiilor la albine. În cazul în care apicultorul, prin nerespectarea de către deținătorul de suprafețe agricole și silvice, înregistrează mortalități la familiile de albine, consiliul local și administratorii terenurilor agricole sau silvice, în baza documentului sanitar-veterinar de constatare a cauzelor mortalității, întocmesc un proces-verbal de evaluare a pagubelor și stabilesc cuantumul despăgubirilor care se acordă apicultorului de către deținătorii de suprafețe agricole sau silvice, la valoarea de piață a familiilor de albine și a producției de miere care ar fi trebuit obținută în urma culesului”, se arată în Legea apiculturii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.