VERIFICĂRI… În urma controalelor efectuate de inspectorii de muncă în luna februarie, angajatorii prinși pe picior greșit au fost sancționați cu amenzi de sute de mii de lei. Astfel, 10 angajatori care foloseau munca nedeclarată a 20 de persoane au primit amenzi în valoare totală de 400.000 de lei. Și tot în luna februarie, au fost comunicate de angajatori 9 accidente de muncă în care au fost implicați lucrători. În toate aceste cazuri, cercetările sunt în curs de finalizare în vederea stabilirii caracterului lor. Și tot în luna februarie, la nivelul Inspecției Muncii și al inspectoratelor teritoriale de muncă s-a desfășurat Campania Națională de promovare a negocierii colective în întreprinderile mici și mijlocii. Acțiunea a avut în vedere informarea angajaților și angajatorilor cu privire la obiectul negocierii colective, participarea și reprezentarea părților în negocierea colectivă.
Ca și până acum, activitatea zilnică a inspectorilor de muncă a vizat, cu prioritate, sancționarea muncii nedeclarate, rezultatele controalelor efectuate fiind comunicate, zilnic, către Inspecția Muncii. Astfel, în domeniul relațiilor de muncă, la nivelul județului Vaslui au fost efectuate un număr de 128 controale care au avut ca obiectiv principal identificarea muncii nedeclarate în toate formele ei. În urma verificărilor au fost sancționați 40 angajatori, fiind aplicate 58 sancțiuni contravenționale. Valoarea totală a amenzilor a ajuns la 470.000 lei. Pentru neconformitățile constatate au fost dispuse 199 de măsuri de intrare în legalitate. De asemenea, au fost sancționati pentru muncă nedeclarată 10 angajatori, fiind identificate 20 persoane care prestau muncă nedeclarată. Pentru persoanele identificate că prestau muncă nedeclarată, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană, valoarea totală a amenzilor pentru muncă nedeclarată în luna februarie fiind de 400.000 lei. Și tot în luna februarie, inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate și Sănătate în Muncă au efectuat vizite de inspectie la 62 angajatori. În urma vizitelor de inspecție efectuate de către inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate și Sănătate în Muncă, în luna februarie au fost constatate 85 neconformități. Pentru neregulile constatate, au fost sanctionați un număr de 37 angajatori, fiind aplicate 88 sancțiuni contravenționale. Și tot luna trecută, au fost comunicate de angajatori, un număr de 9 evenimente în care au fost implicați lucrători, urmând a fi finalizate cercetări în vederea stabilirii caracterului lor.
Campania de promovare a negocierilor colective s-a desfășurat și la Vaslui
Timp de o lună, la nivelul Inspecției Muncii și al inspectoratelor teritoriale de muncă, s-a desfășurat Campania Națională de promovare a negocierii colective în întreprinderile mici și mijlocii. Acțiunea a avut în vedere informarea angajaților și angajatorilor cu privire la obiectul negocierii colective, participarea și reprezentarea părților în negocierea colectivă, procedura de negociere și efectele contractelor colective de muncă, precum și principalele beneficii ale negocierii colective, întrucât încheierea contractului colectiv de muncă are ca scop promovarea unor relații de muncă echitabile care să asigure securitatea socială a salariaților, ceea ce poate să prevină și să limiteze conflictele de muncă. In cadrul campaniei, în județul Vaslui au avut loc 54 de acțiuni de promovare și control, au fost vizați 85 de angajatori, respectiv 2864 de angajați, fiind înregistrate în această perioadă un numar de 13 contracte colective de muncă. “Acțiunile de control pentru depistarea cazurilor de muncă nedeclarată vor rămâne o constantă a tuturor campaniilor naționale ale Inspecției Muncii, întrucât reprezintă în continuare o practică frecventă ce constituie un fenomen extrem de nociv, având în vedere consecințele sociale și economice pe care le produce: persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecție socială, lucrează în condiții precare și cu multiple riscuri pentru sănătate, nu are siguranța plății muncii prestate, plata făcându-se în funcție de bunăvoința angajatorului care, la rândul lui, este lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele prejudicii produse de acesta”, a declarat directorul ITM Vaslui.