INCONSTIENTÃ Pe lângã lipsa acutã de personal medico-sanitar de la Serviciul de Ambulantã Judetean (SAJ) Vaslui, unitatea medicalã se confruntã si cu alte probleme, echipajele fiind puse deseori în situatia de se prezenta la solicitãri nejustificate, numãrul persoanelor care, desi nu au o urgentã medicalã, apeleazã serviciul de ambulantã sub diferite pretexte doar pentru a avea cu ce veni la un consult medical, fiind în continuã crestere. „Am avut un caz cu o tânãrã care acuza vãrsãturi si care a solicitat o ambulantã la Pribesti însã odatã ajunsã la Vaslui a dezvãluit cã de fapt nu avea cu ce veni în oras”, a declarat Aurora Popa, director al SAJ Vaslui.
Munca echipajelor de la SAJ Vaslui este îngreunatã zilnic de solicitãri „abuzive” din partea unor persoane care desi au probleme de sãnãtate minore sau sunt chiar sãnãtoase tun, din diferite motive, apeleazã serviciul de urgentã. Numãrul mare de cazuri poate fi explicat si prin faptul cã legea nu prevede acest tip de abuz astfel încât nu existã nici sanctiuni. „Este important ca populatia sã uzeze de medicina de familie si sã nu mai solicite serviciul de urgentã pentru simptome care ar presupune în mod normal deplasarea la medicul de familie, cum ar fi stãrile febrile. Pacientii trebuie sã fie constienti de faptul cã din cauza unei astfel de solicitãri alte persoane cu probleme grave de sãnãtate ar putea avea de suferit. Nu de putine ori simptomatologia este exageratã doar pentru cã serviciul de urgentã le asigurã întâietatea la UPU. Am avut un caz cu o tânãrã care acuza vãrsãturi si care a solicitat o ambulantã la Pribesti însã odatã ajunsã la Vaslui a dezvãluit cã de fapt nu avea cu ce veni în oras”, a declarat Aurora Popa, director al SAJ Vaslui.
Lipsã de personal
Aceste apeluri sunt cu atât mai inoportune cu cât SAJ Vaslui se confruntã cu o lipsã acutã de personal. Angajatii care au iesit la pensie în ultimii ani nu au putut fi înlocuiti, pe fondul crizei financiare, posturile fiind blocate. De asemenea, salariatii au o vechime mare astfel încât beneficiazã de un numãr mare de zile libere, permanent existând câteva persoane în concediu de odihnã. „Desi personalul medico-sanitar de la SAJ reprezintã 62% din limita minimã necesarã, în aceastã perioadã am suplimentat numãrul de echipaje din cauza caniculei. Din fericire, beneficiem de buna credintã si loialitatea angajatilor care fac ore suplimentare, cu toate cã nu sunt plãtiti, pentru a face fatã numãrului mare de solicitãri, ambulantierii având pânã în acest moment un numãr de 5000 de ore suplimentare adunate. Fãrã aceste ore suplimentare timpul de rãspuns ar creste considerabil. Angajatii obisnuiesc sã vinã în tura liberã pentru a dezinfecta masinile, acelasi lucru fiind valabil si în alte situatii, cum ar fi meciurile, când personalul prezent pe stadion vine din orele libere.”, a mai adãugat Aurora Popa.