spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Ambitia vasluiencei Eugenia Ignat prinde contur: douã hectare de goji vor fi cultivate în apropierea Vasluiului

- Advertisement -

CURAJOASÃ… Judetul Vaslui se înscrie, încet, dar sigur, pe harta judetelor în care sunt suprafete importante cultivate cu goji. La începutul acestui an, Eugenia Ignat a înfiintat prima plantatie de goji din judet, pornind de la ideea lansatã de o cunostintã din Târgu Mures, care strânge plante diverse si fructe de pãdure. Anul trecut, a fãcut o primã încercare, cu câteva plante. Acum, femeia a reusit sã atragã de partea sa si alti viitori cultivatori de goji, o plantã care poate face minuni pentru sãnãtate. Vinde plante pentru culturi de goji cu 7 lei/bucatã, în timp ce în alte judete astfel de plante se vând cu 15-20 de lei. “Este o doamnã la Vãleni, care vrea sã cumpere plante si sã înfiinteze primul sãu hectar de goji. Este un pas înainte spre visul meu, acela de a face o asociatie a cultivatorilor de goji în judetul Vaslui. Alte judete au deja patru-cinci hectare cu astfel de culturi”, spune Eugenia Ignat. Pe lângã goji, vasluianca a cultivat primii 500 mp de culturã cu castraveti amari, denumiti drept “insulina vegetalã”, produse care aduc un profit bun pentru cei interesati.

Povestea Eugeniei Ignat începe în urmã cu doi ani de zile, atunci când a fost convinsã de o cunostintã sã încerce plantele de goji, care sunt benefice pentru sãnãtate si pot aduce câstiguri financiare importante. A plantat zece fire de goji în fata casei, le-a udat câteva sãptãmâni, pânã ce s-au prins plantele, iar în toamna anului trecut a strâns “recolta”, câteva kilograme. La începutul anului, a plantat primul hectar de goji, în apropierea orasului. Plantele au fãcut fructe de goji, destul de putine pentru primul an de culturã, prima recoltã mai importantã urmând sã se facã anul viitor. Încurajatã de rezultatele date de primul hectar, vasluianca se pregãteste, în aceste zile, pentru cultivarea celui de-al doilea hectar de goji. “Toate judetele se laudã cu 3, 4 sau 5 hectare de goji, numai noi, Vasluiul, avem un singur hectar, cel cultivat de mine. Însã, am semnale cã lucrurile se vor schimba. Am scos, din pepiniera proprie, 7.000 de plante, pe care le scot la vânzare la jumãtate de pret fatã de preturile de pe piatã, 7 lei pe bucatã. O doamnã de la Vãleni a spus cã va cumpãra plante pentru a planta si ea un hectar de goji, mai sunt semnale cã sunt si alte persoane din judet vor sã treacã pe aceastã culturã”, explicã Eugenia Ignat. Pentru a planta un hectar de goji e nevoie de o cheltuialã de 24.000 de lei, iar din al treilea an de culturã se pot recolta si patru kilograme de fructe, de pe o plantã. Pentru a se feri de hoti, initial, vasluianca a spus peste tot cã are o culturã de plante medicinale. Acum, a îngrãdit locul în care are cultura de goji si a pus si pazã. Plus cã, în aceste zile, folosind seminte din pepiniera proprie, va planta al doilea hectar cu goji, plante care vor ajunge la maturitate peste trei ani. Pe un hectar de goji intrã cam 3.500 de plante. Acestea se cultivã la distantã de 1,5 metri între ele, pe rând, si 2 metri între rânduri.

“Insulina vegetalã” se cultivã acum si la Vaslui

Între timp, pânã ce plantele de goji vor ajunge la maturitate, vasluianca s-a orientat si spre cultura unor castraveti denumiti în popor drept “castraveti amari”. Cunoscut drept “insulina vegetalã”, castravetele Momordica a fost plantat de Eugenia Ignat pe o solã de 500 mp, iar rezultatele sunt spectaculoase. În toamna acestui an, de la o investitie initialã de 2.500 de lei, a ajuns sã vândã productia de castraveti – câteva sute de kilograme – obtinând 12.000 lei. Productia a fost vândutã pe internet, fiind destule solicitãri, la un pret de 30 de lei/kg, cel mai mic de pe piatã. “Am avut discutii cu Kaufland, care au spus cã ar dori sã cumpere productia de astfel de castraveti, însã o cantitate mai mare, pentru toate magazinele lor. Intentionez sã plantez cam jumãtate de hectar cu castraveti Momordica”, mai spune Eugenia. În tarã, un kilogram de castraveti Momordica se vinde la preturi cuprinse între 30 si 50 de lei, însã vasluianca îi vinde la pretul cel mai bun de pe piatã. Aceastã culturã este strânsã si depozitatã la începutul lunii octombrie, dupã care este pregãtitã pentru livrare. Castravetele Momordica poate fi consumat proaspãt sau mãcinat, efectele sale fiind de-a dreptul spectaculoase la persoanele care suferã de diabet. “Pot oferi si seminte de castraveti Momordica, pentru cei care doresc sã planteze. Dacã existã oameni interesati mã pot contacta, la telefonul meu personal, 0744276992”, mai explicã Eugenia Ignat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.