ÎNTÂLNIRE Ambasadorul României în Italia, Dana Constantinescu, a întâlnit personalitãtile politice italiene cu scopul protejãrii lucrãtorilor români care în Italia muncesc fãrã contracte legal înregistrate. Preocupatã de situatia lucrãtorilor români în Italia, dar si a celor care venind din România cad victimã chiar si propriilor concetãteni, ambasadorul României s-a întâlnit cu Paolo Trichilo, consilierul diplomatic al Ministrului muncii si politicilor sociale din Italia, si, în acelasi timp, transmite prin intermediul presei un avertisment românilor intentionati sã vinã la muncã în Italia. Este transmis, în acest sens, numãrul la care se poate gãsi ajutor 24 din 24 în cazul în care sunteti victimã a traficului de persoane: 800.290.290.
În centrul discutiilor efectuate cu Paolo Trichilo, s-a aflat tema protectiei lucrãtorilor români în general si, în special, a victimelor fenomenelor care afecteazã piata muncii, precum: munca la negru, intermedierea ilegalã si exploatarea fortei de muncã. Ambasadorul României în Italia si-a exprimat îngrijorarea pentru situatia lucrãtorilor români care lucreazã fãrã forme legale sau sunt victime ale exploatãrii, transmitând totodatã cã acordã o atentie prioritarã protejãrii drepturilor cetãtenilor români din Italia, în calitate de cetãteni europeni. Paolo Trichilo a trecut în revistã actiunile întreprinse si mãsurile luate de partea italianã pentru combaterea muncii fãrã forme legale (modificarea legislatiei în sensul sporirii sanctiunilor, cresterea numãrului inspectorilor de muncã) si a confirmat deschiderea pentru continuarea colaborãrii cu autoritãtile române. Au fost atinse, de asemenea, subiecte de interes precum accidentele de muncã, accesul la prestatii sociale, în baza legislatiei comunitare privind securitatea socialã a lucrãtorilor migranti si importanta scolilor profesionale pentru asigurarea trecerii de la scoalã la locul de muncã.
În vederea protejãrii intereselor lucrãtorilor români si autohtoni, s-a convenit asupra consolidãrii eforturilor comune, atât la nivel bilateral, în baza Protocolului de cooperare semnat între Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) si Ministerul Muncii si Politicilor Sociale din Italia, cât si la nivel european.
Drumul parcurs de ambasadorul României în protejarea lucrãtorilor români este lung, început deja din luna mai
În urma vizitei ambasadorului Dana Constantinescu în regiunea Puglia în luna iunie si a recentei întâlniri cu reprezentantul diplomatic al ministerului muncii italian, a participãrii atasatului pe probleme de muncã din cadrul Ambasadei la seminarul pe tema tutelãrii drepturilor lucrãtorilor migranti organizat la Foggia la începutul lunii iulie, precum si în urma semnalelor recente privind unele cazuri de cetãteni români exploatati, Ambasada României în Italia face un apel cãtre cetãtenii români interesati sã lucreze în Italia „sã analizeze cu atentie ofertele de muncã si sã se asigure cã raportul de muncã se va desfãsura în baza unui contract de muncã.” Totodatã, cetãtenii români care întâmpinã o problemã de muncã pe teritoriul Italiei sunt informati cã pot sã depunã o plângere la autoritãtile italiene înainte de a reveni în România. În cazul victimelor traficului de persoane, pot apela numãrul verde 800.290.290, activ 24 de ore din 24, de la care pot primi asistentã, inclusiv în limba românã.
Mesajul Ambasadorului în Italia Dana Constantinescu adresat românilor interesati sã vinã în Italia pentru a munci:
„Sfãtuim persoanele care doresc sã lucreze în strãinãtate, ca înainte de a apela la serviciile unei societãti comerciale din România, ce are ca activitate principalã <<selectia si plasarea fortei de muncã>>, sã se adreseze Inspectoratului Teritorial de Muncã în raza cãruia societatea îsi are sediul, în vederea solicitãrii de informatii referitoare la înregistrarea firmei la Inspectoratul Teritorial de Muncã si la sanctiunile aplicate, dacã a fost cazul. De asemenea, este necesar sã verifice dacã la semnarea unui contract individual de muncã în strãinãtate acesta cuprinde cel putin urmãtoarele elemente: tara de resedintã, denumirea angajatorului cu toate datele de identificare: adresã, numãr de telefon/fax, descrierea muncii si a conditiilor de muncã, durata timpului de muncã si de repaus, durata contractului individual de muncã, conditiile de salarizare, conditiile de transport, de locuit, conditiile de protectie socialã. Persoanele fizice nu au dreptul sã exercite activitãti de mediere a angajãrii cetãtenilor români în strãinãtate. Fiecare inspectorat teritorial de muncã din România, prezintã pe propria paginã web lista societãtilor comerciale înregistrate având ca obiect de activitate plasarea fortei de muncã în strãinãtate.
În Italia, potrivit legii, firmele de intermediere trebuie sã se înscrie în mod obligatoriu în Registrul informatic al Ministerului Muncii si Politicilor Sociale, dupã ce au fost autorizate sã desfãsoare acest tip de activitate. Accesând portalulhttp://www.cliclavoro.gov.it/Operatori/Pagine/Albo-Informatico.aspx, puteti verifica online dacã o societate este înregistratã în Registrul informatic mentionat anterior si, în consecintã dacã functioneazã legal. De regulã, societãtile de intermediere din Italia nu au dreptul sã perceapã comisioane de intermediere de la lucrãtorii intermediati.
Înainte de a începe o colaborare cu o firmã din Italia, este important sã vã asigurati cã aceasta existã si functioneazã legal, pentru a evita sã deveniti victima unei înselãciuni.
Pentru informatii referitoare la drepturile si obligatiile avute în Italia, precum si pentru recomandãri asupra modului de actiune potrivit legislatiei locale, lucrãtorii români se pot adresa reprezentantului Biroului pe Probleme de Muncã si Sociale din cadrul Ambasadei României la Roma. Datele de contact sunt urmãtoarele: tel: 0039.06.806.96.326; fax: 0039.06.808.49.95; email: mirela.videa@mmuncii.ro; Via Nicolo Tartaglia, nr. 36, Roma. De asemenea, pot consulta, pe site-ul Ambasadei, Ghidul lucrãtorului român în Italia.”