Pentru ce au votat vasluienii USL…
IGNORATI Bazin electoral traditional al PSD si, mai nou, cel al Uniunii Social Liberale, judetul Vaslui are toate sansele sã rãmânã cu ochii în soare încã o datã la împãrtirea ministerelor, în conditiile în care Dumitru Buzatu, de exemplu, nu promoveazã niciun vasluian în Guvern sau în vreo agentie importantã. Astãzi, la Bucuresti, Victor Ponta va prezenta noul Guvern, cu 24 de ministri, în care fiecare judet mai important din PSD – Iasi, Vrancea, Constanta sau Bacãu – au reprezentanti la vârf, numai Vasluiul nu. Este de notorietate faptul cã politicienii PSD din judet nu s-au zbãtut niciodatã pentru a-si impune oamenii la centru, în timp ce Nechita, de la Iasi, sau Oprisan, de la Vrancea, au bãtut cu pumnul în masã la partid si au cerut, întotdeauna când social-democratii au fost la putere, ministere importante. Nici nu este de mirare, în aceste conditii, de ce Vasluiul a fost ocolit de investitii în ultimii 20 de ani, pentru cã întotdeauna liderii PSD au avut grijã sã-si rezolve micile lor afaceri de la judet, decât sã se gândeascã la binele sutelor de mii de alegãtori, pe care-i manipuleazã la alegeri.
Uniunea Social Liberalã, alianta care critica fostul Guvern Boc cã are prea multi ministri, a fãcut-o latã. Premierul Victor Ponta a declarat, marti, cã în noul Cabinet vor fi 24 de ministri, mentionând cã dintre acestia sunt mai multi ministri delegati, plus vicepremierul. Baronii PSD din tarã, cei din sudul tãrii, dar si cei din Moldova, au iesit la luptã si au revendicat posturi de ministri. Multi au primit ce au cerut. Încã se duc lupte intense pe ultima sutã de metri pentru posturile din noul guvern. Noi nume sunt vehiculate pentru portofoliile de ministru în Cabinetul Ponta II. Dar, ceea ce frapeazã în noul Guvern este distributia ministrilor si vicepremierilor pe bazinele electorale ale PSD, cel mai important partid din Uniune. S-au înfiintat tot felul de ministere, care de care mai penibil si mai plin de ridicol, cum ar fi ministerul Marilor Proiecte, ministerul Sportului sau ministerul Bugetului, la care clientela USL a fost pusã sã conducã tara în mod discretionar.
Buzatu nu are trecere în PSD? Sau, pur si simplu, nu-i pasã de vasluieni decât la alegeri?
Cifrele spun totul: la fiecare din ultimele tururi de alegeri din judetul Vaslui, fie cã a fost vorba de cele locale, parlamentare sau prezidentiale, Partidul Social Democrat a adus peste 100 de mii de voturi, în medie. Ba chiar, la alegerile locale din acest an peste 120 de mii de vasluieni s-au pronuntat în favoarea lui Dumitru Buzatu, liderul PSD, cel care conduce cu mânã de fier destinele politice ale USL Vaslui. La nivel central, se stie cã organizatia PSD de la Vaslui este una dintre cele mai puternice si mai organizate din tarã, aducând sute de mii de voturi atunci când este nevoie. Dar, asa cum s-a întâmplat de fiecare datã când PSD a fost la putere, niciun pesedist vasluian nu a fost promovat la Bucuresti, asa cum au fãcut judetele vecine, Iasi, Bacãu sau Vrancea. De exemplu, la Teleorman, Liviu Dragnea a adus voturi cu toptanul pentru USL, chiar si prin metode ilegale. Ponta l-a promovat imediat si se anuntã cã fostul presedinte de CJ de la Teleorman ar putea fi viitor vicepremier. Iasul lui Gheorghe Nechita are si el oameni în viitorul Guvern. Liberalii Varujan Vosganian si Relu Fenechiu sunt favoriti pentru a prelua douã ministere importante, ceea ce va aduce investitii importante în capitala Moldovei. Tudor Chiuariu, un alt iesean, ar fi favorit sã preia ministerul Justitiei. Si alte judete fac valuri la Bucuresti si cer posturi de directori de agentii, dacã tot nu pot prinde ministere. Numai Vasluiul tace mâlc, niciun apropiat de-al lui Buzatu nu este în atentia lui Ponta pentru conducerea vreunei agentii, cât de micã si neînsemnatã. Nici în 2009, când PSD era la guvernare alãturi de PDL nu s-a întâmplat nimic. Dumitru Buzatu a tãcut si atunci si judetul Vaslui a tot pierdut. Fãrã ministri sau sefi de agentii la Bucuresti, Vasluiul pare doar o masã electoralã a PSD, care nu poate si nu trebuie sã emitã pretentii la împãrtirea tortului Puterii. Atunci, întrebarea este: de ce sunt mintiti oamenii în campaniile electorale cu bunãstarea care va veni peste judet, dacã tot nu se face nimic pentru promovarea zonei la nivel central? Un singur exemplu, care demonstreazã cã PSD Vaslui nu conteazã decât la alegeri: în sedinta de Guvern din 23 august a.c., Guvernul României a hotãrât sã umble la Fondul de rezervã bugetarã si sã împartã 10.352 mii lei administratiilor publice locale ale mai multor unitãti administrativ-teritoriale din tarã pentru plata arieratelor aferente unor cheltuieli curente si de capital sau pentru cofinantãri de proiecte finantate din surse externe. În judetul condus de Dumitru Buzatu nu a ajuns niciun leu din acesti bani!
Cristian David si PNL sunt singurii care au avut curaj. Pânã acum…
În timp ce Buzatu nu a reusit sã impunã oameni din PSD Vaslui la centru, liberalii au fãcut pentru judet destul de multe. Pe timpul în care organizatia liberalã de la Vaslui era condusã de Cristian David, care a ajuns si ministru de Interne, PNL a promovat mai multi oameni în posturi cheie din administratia centralã. A fost singura datã când vasluienii au reusit sã „penetreze” structurile guvernamentale, efectul fiind si mai multe investitii pentru Vaslui. Vasluienii au ajuns în conducerea unor agentii din Ministerul Agriculturii sau alte ministere, fãcând treabã foarte bunã. Acum, când Cristian David a pierdut alegerile pe Colegiul Senat Diaspora, liberalii s-au gândit sã-i dea un minister, care nu are prea mare importantã în plan local dar care îl mentine la vârful ierarhiei. Însã, situatia de acum nu este aceeasi cu cea din 2008, de exemplu. David nu a fost promovat de organizatia PNL de la Vaslui, s-a luptat singur pentru a prinde un post în guvern, pe care-l meritã din plin. Se demonstreazã, încã o datã, cã un politician valoros, care a fost exclus atât de brutal din judet de ambitiilor unor politicieni din PSD, reuseste la Bucuresti pe baza profesionalismului si priceperii personale în munca de echipã.
Structura viitorului Cabinet si nominalizãrile pe portofolii negociate pânã în acest moment aratã astfel:
VICEPREMIERI ÎN CABINETUL PONTA II
Gabriel Oprea – vicepremier
Daniel Chitoiu – vicepremier
Liviu Dragnea- vicepremier
MINISTRI ÎN CABINETUL PONTA II
Ministerul de Finante – Daniel Chitoiu
Ministerul pentru IMM-uri, Turism, Mediu de Afaceri- Maria Grapini
Ministerul Apelor si Pãdurilor- Lucia Varg
Ministerul Sãnãtãtii – Eugen Nicolãescu
Ministerul Agriculturii si Dezvoltãrii Regionale – Daniel Constanin
Ministerul Culturii si Patrimoniului National – Daniel Barbu
Ministerul Justitiei – Mona Pivniceru
Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale- Mariana Câmpeanu
Ministerul Industriei si Comertului – Varujan Vosganian
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii – Relu Fenechiu
Ministerul Apãrãrii Nationale- Mircea Dusa
Ministerul Energiei – Iulian Iancu sau Constantin Nitã
Ministerul Educatiei- Mihnea Costoiu
Ministerul Internelor -Radu Stroe
Ministerul Bugetului- Liviu Voinea
Ministerul Dezvoltãrii Regionale si Administratiei – Liviu Dragnea
Ministerul Comunicatiilor si Societãtii Informationale – Dan Nica
Ministerul Afacerilor Externe – Titus Corlãtean
Ministrul coordonator pentru proiecte de infrastructurã (în SGG) – Dan sova
Ministerul Sportului – Alin Petrache
Ministerul Mediului – Rovana Plumb
Ministerul Fondurilor Europene – Eugen Teodorovici
MINISTRI FÃRÃ PORTOFOLIU
Ministru pentru Dialog Social – Liviu Pop
Ministru pentru Relatia cu Parlamentul – Mihai Voicu
Ministru pentru Diaspora – Cristian David