În dosarul subvențiilor ilegale acordate de APIA Suceava au apărut alte şase nume noi. Faţă de aceste persoane, dar şi pentru altele împotriva cărora s-a început urmărirea penală acum câteva luni procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, efectuează acum cercetări şi vizavi de infracţiunile de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, fapte pedepsite cu închisoare de la 1-5 ani.
Potrivit anchetatorilor, printre persoanele împotriva cărora s-a pus în acţiune urmărirea penală se numără şi un primar de oraş care a beneficiat de subvenţii ilegale în valoare de 741.965 de lei, totul cu sprijinul unor funcţionari din APIA Suceava.
Reprezentanții DNA Suceava au precizat că numele persoanelor faţă de care s-a început urmărirea penală în cursul zilei de ieri vor fi anunţate în perioada următoare, dar din informaţiile pe care le deţinem este vorba de Nicolae Chiriac, primarul oraşului Broşteni. Contactat telefonic, Nicolae Chiriac a refuzat să intre în prea multe detalii, mărginindu-se să precizeze că nu a fost înştiinţat de nici o acţiune împotriva sa şi că nu a fost audiat de procurori în acest dosar.
Primarul care a beneficiat ilegal de cei 741.965 de lei este anchetat pentru comiterea infracțiunilor de înșelăciune, abuz în serviciu contra intereselor publice, respectiv prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.
Trebuie spus că Nicolae Chiriac a fost preşedinte al Asociaţiei Ciobănaşul, care de-a lungul timpului a beneficiat de fonduri importante având ca sursă de provenienţă APIA. Primarul din Broşteni s-a retras din asociaţie în 2012, când a fost ales în actuala funcţie, dar oamenii din zonă spun că tot el este cel care o conduce de facto. De-a lungul timpului, au existat mai multe reclamaţii vizavi posibile încălcări ale legii de către Nicolae Chiriac în ceea ce priveşte banii proveniţi din subvenţii europene, dar până acum aceste probleme nu s-au confirmat.
Peste 330 de cazuri de fraudă confirmate deja
Tot în acest dosar s-a dispus extinderea urmăririi penale şi începerea urmăririi penale faţă de trei funcţionari APIA, acuzaţi de dare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice şi complicitate la comiterea infracţiunii de acordare de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei.
Cercetări se efectuează şi faţă de un medic veterinar concesionar şi un funcţionar din cadrul unei instituţii publice pentru comiterea a trei infracţiuni, respectiv luare de mită, înşelăciune şi prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.
Complexul dosar aflat în lucru la DNA Suceava s-a soldat până acum cu stabilirea creanţelor bugetare însoţite de 335 de decizii de recuperare a debitelor. Prejudiciul cauzat a fost calculat la trei milioane de lei, la care se mai adaugă încă un milion de lei pentru care medicul veterinar Neculai Toma de la Horodnic a întocmit dosare de subvenţie şi care au fost oprite de la plată.
Ancheta mai vizează alte şapte dosare de acordare a subvenţiei pentru asociaţii şi exploataţii de creştere a animalelor, dar şi faţă de o serie de consilii locale. De asemenea, sunt în vizor şi mănăstirile, respectiv parohiile care au primit subvenţii, o expertiză în acest sens fiind în curs de derulare.
Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: http://www.monitorulsv.ro/Local/2014-09-17/Alte-sase-persoane-urmarite-penal-in-dosarul-subventiilor-ilegale-acordate-de-APIA-Suceava#ixzz3DeA89mb6