spot_img
13.2 C
Vaslui
29-sept.-2024
spot_img

Alimentele pentru persoanele defavorizate întârzie

- Advertisement -

Hotãrârea de Guvern pentru implementarea Programului operational Ajutorarea persoanelor defavorizate a fost adoptatã încã din data de 17 septembrie, cu toate acestea pânã acum nu doar cã nu se stie ce alimente si în ce cantitãti vor fi împãrtite persoanelor sãrace, dar nici mãcar numãrul de potential beneficiari. Motivul pentru care acest program întârzie sã fie pus în aplicare este cã de acest program nu se mai ocupã consiliile judetene ca pânã acum, ci prefecturile. În plus, începând din acest an, circuitul alimentelor este mult mai greoi, distributia urmând a se face pe baza unor cupoane ce vor fi transmise fiecãrui beneficiar.

Asteptate de persoanele cu venituri mici sau defavorizate social, ajutoarele alimentare acordate din fonduri europene vor întârzia în acest an. Motivele sunt multiple, actul legislativ de implementare a Programului operational Ajutorarea persoanelor defavorizate a fost adoptat abia la jumãtatea lunii spetembrie, dar si pentru cã procedura este mult mai greoaie. În anii trecuti, responsabile cu acest program erau consiliile judetene, care primeau, depozitau si ulterior transmiteau primãriilor cantitãtile necesare de ajutoare alimentare, distribuirea lor începând, de regulã, în luna octombrie. Începând din acest an, circuitul ajutoarelor alimentare destinate persoanelor defavorizate este mai complicat decât anii trecuti, dat fiind cã sunt implicate mai multe institutii, începând de la Ministerul Muncii, care stabileste numãrul de beneficiari, Ministerul Fondurilor Europene (MFE), beneficiarul programului, care, stabileste cantitãtile de ajutoare alocate fiecãrui judet si organizeazã procedurile de achizitie publicã pentru procurarea alimentelor, prefecturile, care monitorizeazã predarea ajutoarelor cãtre autoritãtile publice locale, ultimele ocupându-se efectiv de predarea alimentelor cãtre beneficiari. Astfel, dupã ce se întocmesc si se comunicã MFE listele de beneficiari, se trece la organizarea de licitatii pentru stabilirea, pe zone de câte trei – patru judete, a operatorilor economici ce vor livra alimentele cãtre primãrii. În acest timp, se tipãresc cupoanele individuale pentru ajutoare, care se transmit postal cãtre beneficiari, ulterior pe baza acestor cupoane putându-se ridica alimentele. În conditiile în care întreg circuitul acestor ajutoare alimentare este atât de complicat, nu ar fi de mirare ca distribuirea alimentelor sã se facã abia începând din luna noiembrie, poate chiar în preajma alegerilor parlamentare, caz în care ar putea fi folosite si în scopuri electorale. În 2014, distributia ajutoarelor alimentare a început în luna octombrie, chiar dacã unele dintre categoriile de alimente, uleiul sau mierea de albine, au fost primite în cantitãti insuficiente si s-au distribuit ulterior.

Cine primeste ajutoare alimentare?

Anul trecut, de aceste ajutoare alimentare acordate de Uniunea Europeanã persoanelor defavorizate social a beneficiat aproape o cincime din populatia judetului Vaslui, circa 80.000 de persoane. Între acestia au fost peste 33500 beneficiari ai venitului minim garantat conform Legii 416/2001, someri aflati în platã sau neidemnizati, aproape 29.000 pensionari cu o pensie mai micã de 400 lei lunar, dar si peste 10 mii persoane încadrate în gradul I sau II de handicap. Fiecare dintre acestia au primit aproape 40 kg de alimente, constând în fãinã albã, mãlai, orez, zahãr, ulei, fasole uscatã, mazãre boabe, rosii în bulion, pastã de tomate, dar si biscuiti, miere de albine, zacuscã, conserve de carne sau paste fãinoase. Beneficiari ai acestui program sunt familiile si persoanele singure care primesc venitul minim garantat conform Legii 416/2001, familiile beneficiare de alocatie pentru sustinerea familiei, somerii indemnizati si persoanele înregistrate la AJOFM dar care nu beneficiazã de indemnizatie de somaj, pensionarii din sistemul public de pensii care primesc sub 400 lei/lunar, si persoanele cu handicap grav sau accentuat, adulti sau copii. În afara acestora, mai sunt si alte categorii de persoane care pot beneficia de aceste ajutoare oferite de Uniunea Europeanã, cum ar fi veterani si vãduve ale veteranilor de rãzboi, persoane persecutate politic de comunisti, eroi ai Revolutiei, etc. Acestia, dacã sunt în evidentele Ministerului Muncii, vor primi prin postã un cupon individual, pe baza cãruia pot ridica de la primãrii ajutoarele alimentare, dupã ce vor fi anuntati în acest sens. Numãrul si listele de beneficiari urmeazã a fi transmise de Ministerul Muncii cãtre Ministerul Fondurilor Europene, urmând ca, persoanele care, dupã data transmiterii listelor, dobândesc calitatea de beneficiar, sã fie trecute pe liste suplimentare si vor primi ajutoare în limita cantitãtilor rãmase dupã distribuirea alimentelor pe bazã de cupon individual. La nivelul întregii tãri, suma alocatã pentru acest program POAPD pentru perioada 2014 – 2020 este de 442.562.008,00 euro, rata de cofinantare a Uniunii Europene fiind de 85% din cheltuielile eligibile.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.