În scopul prevenirii aparitiei toxiinfectiilor alimentare în perioada sãrbãtorilor pascale, când în mod traditional comercializarea si consumul unor cantitãti de alimente de origine animalã si non-animala creste considerabil, este necesarã intensificarea actiunilor de supraveghere si control. În acest sens, conducerea DSVSA Vaslui a luat mãsuri suplimentare, concentrate asupra modului în care se produc, depoziteazã, transportã si valorificã carnea de porc destinatã consumului uman, precum si alte produse de origine animalã. Asa se face cã zeci de magazine, mãcelãrii, abatoare si piete din judet au fost „cãlcate” de inspectorii DSVSA Vaslui, fiind date amenzi la greu, iar mai multe unitãti economice au fost închise pânã când vor intra în legalitate privind comercializarea produselor de origine animalã.
În baza unui program de lucru stabilit de cãtre directorul executiv al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Vaslui, dr. Traian Petcu, s-au constituit echipe mixte care verificã, în acestã perioadã, modul în care sunt respectate conditiile sanitare veterinare din târgurile de animale, pietele agroalimentare, unitãtile de comercializare a produselor alimentare de origine animalã (carmangerii, mãcelãrii, pescãrii, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri etc.), precum si din unitãtile de alimentatie publicã, de tipul restaurantelor, cantinelor, bufetelor etc. Pânã la data de 22 aprilie, s-au controlat un numãr de trei unitãti autorizate de abatorizare, douã unitãti transare si fabricare produse din carne, o fabricã de conserve, 7 carmangerii, 9 mãcelãrii, 41 de magazine, 14 unitãti de alimentatie publicã si sase depozite alimentare. S-au verificat toate automatele de vânzare directã a laptelui crud de unde s-au recoltat probe de lapte pentru verificarea conformitãtii acestuia în ceea ce priveste încãrcãtura microbiologicã, precum si punctul crioscopic, iar în urma analizelor de laborator, care s-au efectuat atât în Laboratorul DSVSA Vaslui cât si la laboratorul zonal Iasi, s-a dovedit cã laptele se încadreazã în parametrii stabiliti de legislatie.
Mãsuri severe împotriva celor care nu au respectat legea
Pentru deficientele identificate s-au aplicat patru amenzi contraventionale în valoare de 2400 de lei, 13 avertismente si s-au dat opt notificãri pentru prezentarea la DSVSA în vederea înregistrãrii. S-au retras de la consum si s-au dirijat cãtre neutralizare: 66 kg preparate din carne, 45 kg produse lactate, 28 litri lapte si 53 bucãti de ouã pentru consum. S-au emis un numãr de 20 de ordonante dintre care 18 de interzicere a activitãtii (la o stupinã, trei baruri, opt magazine alimentare, o pizzerie, douã fast fooduri, un depozit alimentar, o braserie si un grãtar pentru mici) si douã ordonante de suspendare a activitãtii pânã la remedierea deficientelor la un magazin alimentar si o mãcelãrie. „Totodatã, la nivelul Directiilor Judetene Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, al Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si al Circumscriptiilor Sanitare Veterinare Zonale este asiguratã permanenta, este afisat programul de lucru, precum si numerele de telefon. Aceste controale vor continua în perioada urmãtoare, având ca scop protejarea sãnãtãtii consumatorilor. Vã reamintin cã numãrul de telefon al „Call Center”-ului DSVSA Vaslui, unde este organizat serviciul de permanentã, este 0235 421121, fax 0235 421278 si e-mail office-vaslui@ansvsa.ro si poate fi apelat de cãtre cetãteni, pentru a sesiza nereguli în domeniul sigurantei alimentelor”, a precizat directorul Traian Petcu.