spot_img
13.2 C
Vaslui
29-sept.-2024
spot_img

Alimente de la UE pentru vasluienii sãraci

- Advertisement -

AJUTOARE Începând de sãptãmâna viitoare, conform programãrii fãcute de primãrie, vasluienii îsi vor putea ridica ajutoarele alimentare oferite de UE. Pentru al cincilea an la rând, persoanele sãrace din judetul Vaslui vor beneficia de ajutoare alimentare. Persoanele cu venit minim garantat, someri, cele cu handicap ori pensionari cu pensii sub 400 lei/lunar vor primi, pe lângã fãinã albã, mãlai, zahãr, ulei, orez sau paste fãinoase, si zacuscã, ori conserve din carne de porc. Spre deosebire de anul trecut, când, pentru beneficiarii din municipiul Vaslui nu au mai ajuns uleiul si fãina albã, în acest an nu mai sunt aceste probleme, singurul aliment pentru care se va întârzia livrarea este mierea de albine.

Începând din sãptãmâna viitoare, conform programãrii fãcute de municipalitatea vasluianã, va începe distributia ajutoarelor alimentare oferite de cãtre UE persoanelor cu venituri mici. Beneficiarii acestor ajutoare alimentare sunt persoanele beneficiare ale venitului minim garantat, somerii aflati în platã conform Legii 76/2002, pensionarii cu o pensie de pânã în 400 lei si persoanele cu grad de handicap I sau II. În acest an, alimentele care se vor distribui drept ajutoare alimentare din partea UE constau în 17 kg de fãinã albã de grâu, 9 kg de mãlai, 500 g paste fãinoase, 5 l ulei, rosii în suc propriu – 1 cutie (800g), 2 cutii de zacuscã (800g), 4 cutii de conserve carne de porc (1,2kg), 1 pet de 250 g miere de albine si 3 kg de zahãr de persoanã. Din pãcate pentru vasluieni, pânã acum nu a fost încã livratã mierea de albine, astfel cã vasluienii vor putea ridica toate celelalte produse, mai putin cele 250 g de miere de albine. Începând de luni, 7 octombrie, conform programãrii fãcute de primãrie, beneficiarii acestor ajutoare alimentare vor putea sã le ridice, personal, pe baza actului de identitate, de la depozitul  din str. Fabricii nr.4 in incinta fostei Movas SA Vaslui. Ca în fiecare an, persoanelor care nu se pot deplasa, fie din cauza bolilor de care suferã, fie din cauza bãtrânetii, municipalitatea le va livra la domiciliu. Fatã de anul trecut, persoanele cu venituri mici nu vor mai primi fasole, orez, mazãre sau pastã de tomate, în schimb, vor beneficia de produse ca miere de albine, zacuscã ori conserve de carne de porc! Dacã anul trecut, din cauza unor disfunctionalitãti, în ceea ce priveste licitatia organizatã la nivel national pentru furnizarea alimentelor, unele alimente de bazã, ce urmau a fi furnizate de firme din Bulgaria, cum ar fi uleiul sau fãina de grâu, nu au mai ajuns la destinatari, în acest an nu au mai fost asemenea probleme, singurul aliment de pe listã primit în cantitãti insuficiente la nivelul judetului fiind mierea de albine, aliment ce urmeazã a fi distribuit ulterior. La nivelul municipiului Vaslui, sunt peste 4600 de beneficiari ai acestor ajutoare alimentare, dintre care cei mai multi, 1780, sunt persoane cu handicap, alti 1150 fiind pensionari cu pensii sub 400 lei/lunar, restul beneficiarilor constând în 439 persoane care primesc venitul minim garantat, conform Legii 416/2001, un numãr egal de someri indemnizati si alti 439 someri neindemnizati, care practic nu au vreo sursã de venit.

Ajutoarele alimentare, bãtaie de cap pentru primãrii

Pentru multe din primãriile judetului, distribuirea alimentelor acordate drept ajutor pentru persoanele cele mai defavorizate reprezintã o adevãratã bãtaie de cap. Pe lângã faptul cã trebuie sã gãseascã spatii de depozitare a cantitãtilor de alimente, uneori de zeci de tone, de multe ori, primarii si functionarii primãriilor trebuie sã dea explicatii cetãtenilor cu privire la faptul cã doar unii primesc aceste alimente gratuite, iar altii, poate la fel de sãraci, dar care, dintr-un motiv sau altul, nu se încadreazã în categoriile de beneficiari, nu! În plus, în conditiile în care bugetele primãriilor sunt secãtuite, fondurile primite în acest an fiind, de departe, cele mai mici din ultima perioadã, transportul acestor alimente de la punctele de distributie judetene pânã în comunã costã destul de mult. De exemplu, pentru a închiria un mijloc de transport pentru o distantã de doar câtiva km, o primãrie a trebuit sã plãteascã transportatorului circa 2000 lei noi, fiind necesare douã vehicule de mare capacitate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.