spot_img
spot_img
6.7 C
Vaslui
28-ian.-2025

Alesii locali îsi pierd mandatele? Bãtãlie pe cei 200 de traseisti din Vaslui!

- Advertisement -

SCANDALUL ALESILOR… Emotii mari pentru cei 200 de alesi locali din judetul Vaslui care au schimbat partidele, anul trecut. Comisia juridicã a Senatului a adoptat un proiect de lege prin care, consilierii locali care au migrat de la un partid la altul îsi vor pierde mandatele, în timp ce primarii si presedintii de CJ revin în situatia anterioarã aplicãrii actului normativ. Amendamentele au fost anuntate de un senator PNL, însã senatorii PSD nu sunt de acord. “Noi vom vota, cred, în plen, legea privind respingerea ordonantei 55, însã fãrã aceste amendamente. Comisia juridicã trebuia sã se consulte cu comisia de administratie si abia apoi trebuia fãcut un raport comun al celor douã comisii”, a spus, asearã, senatorul PSD de Vaslui, Doina Silistru. Marele perdant al ordonantei 55 a fost, la Vaslui, vechiul PNL, care a pierdut mai bine de 80% dintre primarii si consilierii locali pe care îi avea în comune, orase si municipii.

În toamna anului trecut, PSD Vaslui pãrea sã fi dat lovitura, atunci când a apãrut ordonanta traseistilor. Un numãr de 20 de primari, 9 viceprimari si 155 de consilieri locali au trecut în 2015 în tabãra social-democratã, profitând de ordonanta care a legiferat traseismul politic. În Alianta Liberal Democratilor Europeni de la Vaslui au trecut, tot în baza ordonantei 55, un primar, un viceprimar si 16 consilieri locali, un numãr de alesi locali care venea sã sprijine coalitia PSD-UNPR-ALDE. În total, cam 200 de alesi locali – primari, viceprimari, consilieri locali – au schimbat partidele din care fãceau parte, anul trecut, majoritatea fiind furati de coalitia aflatã atunci la putere. “Nu am fost interesati în mod deosebit de aceastã ordonantã. Dacã Institutia Prefectului va face verificarea apartenentei alesilor, vom afla si noi care sunt noii veniti. În general, cei care au ales sã se îndrepte cãtre PSD sunt oameni seriosi, care nu au fãcut altceva decât sã-si exprime o optiune”, spunea, plin de optimism, Dumitru Buzatu, presedintele PSD. În februarie anul acesta, s-a schimbat cumva macazul, însã nu în mod semnificativ. Alesii locali care au trecut de la un partid la altul în toamna anului trecut nu îsi vor pierde mandatul, desi ordonanta a fost declaratã neconstitutionalã, a anuntat Comisia Juridicã a Camerei Deputatilor, care a decis astfel cã nu trebuie sanctionati traseistii. Cu câteva zile în urmã, la Senat, a apãrut primul scandal.

Alesii locali îsi vor pierde mandatul, adicã unii consilierii locali si judeteni, în timp ce primarii se întorc la partide!

“Au trecut amendamentele conform cãrora se înlãturã efectele de naturã legalã, politicã ale ordonantei, consilierii locali îsi pierd mandatele, primarii si presedintii de Consilii Judetene revin în situatia anterioarã aplicãrii ordonantei. Foarte mult aici a contat decizia Curtii Constitutionale, care respinge ordonanta si care si dã niste explicatii cu privire la modul în care Parlamentul ar putea sã abordeze aceastã chestiune si ne si spune cã noi, Parlamentul, vom decide prevederile respingerii ordonantei sau de aprobare, dacã era cazul, ce se întâmplã cu efectele pe durata cât a fost în vigoare”, a anuntat, în urmã cu trei zile, senatorul PNL Cãtãlin Boboc, presedintele Comisiei juridice. Proiectul de lege pentru respingerea OUG 55 a fost introdus pe ordinea de zi marti, în timpul sedintei, iar senatorii PSD au pãrãsit sala în semn de protest fatã de completarea ordinii de zi. Proiectul de lege prevede cã toate efectele juridice, politice sau de altã naturã, produse ca urmare a exprimãrii optiunii de cãtre alesii locali se înlãturã în integralitate. De asemenea, prin efectul legii, primarul si presedintele consiliului judetean redobândesc calitatea de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritãtii nationale pe a cãrei listã a fost ales. Amendamente cu care senatorii PSD nu au fost de acord, cerând ca proiectul de lege sã fie votat la fel ca la Camera Deputatilor, adicã acei consilieri locali, primari sau presedinti de Consilii judetene sã rãmânã unde sunt acum, însã ordonanta 55 sã fie anulatã, pe motiv cã este neconstitutionalã. Proiectul urmeazã sã fie dezbãtut si de comisia de administratie si apoi de plen, Senatul fiind camerã decizionalã. “Este raport comun cu Comisia de administratie, care se va întâlni marti, înteleg. Noi le-am dat forma noastrã. La Comisia de administratie cred cã lucrurile vor fi tot în directia asta, gândindu-mã la cum stiu cã privesc colegii mei de acolo, sunt cinci colegi PNL. Noi am avut discutii la grup si toti am fost de acord cã nu doar trebuie sã spunem cã descurajãm traseismul, chiar trebuie sã-l descurajãm. Asta mi se pare prima ocazie sã sanctionãm într-un fel sau altul traseistii”, a mai spus presedintele Comisiei juridice. Senatorul PSD de Vaslui, Doina Silistru, spune cã situatia trebuia tratatã altfel. “Nu este normal ce s-a fãcut. Comisia juridicã trebuia sã astepte si întâlnirea comisiei de administratie, dupã care se fãcea un raport comun. Ori, nu s-a întâmplat asa ceva. Raportul comisiei juridice nu este valabil, în aceste conditii. Pãrerea mea este cã, la Senat, vom vota legea privind respingerea Ordonantei 55, asa cum a cerut Curtea Constitutionalã, însã fãrã acele amendamente, tot în forma aprobatã de camera deputatilor”, spune senatorul vasluian.

Un singur amendament a fost aprobat la Camera Deputatilor: ca alesii locali sã rãmânã unde sunt acum…

Problema care se pune în acest moment este, dacã la momentul în care plenul Senatului va decide pentru acest proiect va mai functiona alianta dintre PSD, UNPR si ALDE, care ar permite sã treacã proiectul fãrã amendamentele liberalilor. În caz contrar, s-ar putea ajunge în situatia în care cei 200 de alesi locali din judet sã-si piardã mandatele sau, în cazul primarilor, sã treacã înapoi la partidele în care erau, înainte de a fugi la PNL. Camera Deputatilor a decis, în februarie a.c., respingerea Ordonantei 55/2014, care permitea migratia alesilor locali, adoptând, însã, un amendament, criticat de PNL, care aratã cã primarii, consilierii care au trecut la alt partid pe baza ordonantei nu-si vor pierde mandatele. Ordonanta 55/2014 a fost emisã în campania electoralã pentru alegerile prezidentiale de anul trecut si prevedea cã, pe o perioadã de 45 de zile, alesii locali pot opta sã treacã la alt partid fãrã sã-si piardã mandatele, legalizând practic traseismul politic. Peste 5.000 de alesi locali, între care 552 de primari, au migrat la alte partide dupã adoptarea OUG 55/2014, marele cîstigãtor fiind PSD, cãtre care s-au îndreptat 79 la sutã dintre primarii care au migrat, iar marii perdanti, PNL si PDL, aratã un raport prezentat de Expert Forum. Ordonanta a fost declaratã neconstitutionalã de cãtre Curtea Constitutionalã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.