AROGANȚĂ… Cultura i-a agitat rău pe aleșii municipiului Huși, care, în ședința ordinară a Consiliului Local, au avut, între altele, de aprobat concluziile unui raport de evaluare la Casa de Cultură, unde activitatea pare că se află… pe muchia perfecțiunii! Practic, șefa instituției, Cătălina Alexa, a primit pentru truda sa în slujba spiritualității locale nota 9,80 și unii spun că doar un ghinion sau o exigență dusă la extrem, a făcut ca aceasta să nu ia 10,00 curat, așa cum merită! Problemele s-au ivit însă când liberalii au “denunțat” în plen faptul că raportul în cauză nu le-a fost adus la cunoștință și membrilor CL, iar ei sunt puși practic să voteze… în orb. Și regretul este îndeosebi pentru faptul că aleșii nu pot lectura exact lista cu performanțe care au dus, iată, la această notă admirabilă. Scepticismul consilierilor PNL i-a scos însă din răbdări pe colegii social-democrați, care au făcut uz de o atitudine cam arogantă. “Vă dau microfonul pe mut”, a amenințat-o pe Cătălina Popa președintele de ședință, Alexandru Focia. “Batem câmpii, hai că pierdem vremea”, a intervenit și profesorul Cristinel Popa, supărat pe intervențiile prelungite ale liberalilor. “Mie nu mi se pare că pierdem vremea, solicităm raportul, ca să știm ce votăm”, a replicat Radu Bobârnat. Oricum, dincolo de lipsa de respect cu care încep tot mai des să se trateze consilierii între ei și care, dacă se va menține, riscă să ducă în derizoriu un for care se vrea reprezentativ pentru oraș, interesantă rămâne absența șefei de la casa de Cultură de la ședințele în care, iată, ar trebui să vină să își prezinte singură frumoasele realizări. Ciudat este că, de data aceasta, nimeni nu i-a mai observat lipsa, culmea, chiar în ziua în care părea binevenită o dare de seamă făcută personal.
Primele discuții s-au întețit de la modul în care este legal să se voteze reprezentații în comisiile de evaluare, secret sau la vedere. Liberalii au spus că votul trebuie făcut în mod secret, așa cum cere legea, însă consilierii PSD au spus că nu au condiții pentru aceasta, căci ședința e online. Legalitatea, așadar, a devenit brusc o chestiune de opțiune, iar mai departe s-a ajuns la problema Casei de Cultură, unde șefa instituției a fost evaluată și, practic, a luat premiul I, cu coroniță, pentru toată munca și performanțele realizate în activitate. Nota 9,80 este la un pas de nota maximă, ceea ce nu poate fi decât de apreciat. Când liberalii au început să ceară explicații, să ceară măcar raportul în urma căruia s-a ajuns la această concluzie, consilierii PSD s-au supărat. La fel de deranjați au părut și funcționarii Primăriei, cu atribuții în asemenea evaluări. “Evaluarea e făcută de o comisie care și-a luat o responsabilitate”, a spus Maria Botez.
“…cu care noi nu suntem de acord”, a insistat Radu Bobârnat
“Domnule președinte, îmi dați voie și mie să vorbesc?”, a întrebat Cătălina Popa. “Da, văd că domnul consilier Bobârnat s-a considerat lămurit”, a răspuns Alexandru Focia, președintele de ședință, iar accentul cam arogant nu a fost neglijat de consilierul Bobârnat. “Nu mă consider lămurit, că nu mă lămurește pe mine doamna Botez sau altcineva. Am convingerile mele și nu mi le poate schimba decât cineva care are argumente, nu cineva care-mi aduce niște informații pe care le știam și eu”. Cătălina Popa a cerut să intervină consiliera PSD care a fost în acea comisie, pentru că dânsa știe exact. Aceasta a intervenit, dar nu s-a prezentat, așa că, în larma generală, numele acesteia a scăpat participanților la agitata ședință online.
Microfonul pe “mut” la opozanții insistenți!
Răspunsul consilierei care a participat la evaluare a fost unul destul de alambicat, care a omis exact esențialul și anume înșiruirea concretă a realizărilor conducerii Casei de Cultură. “Împreună cu domnul profesor Codreanu, care a făcut parte din comisie, dumnealui fiind profesionist în acest domeniu, a explicat cu lux de amănunte doamna Alexa Cătălina tot ce a făcut la Casa de Cultură, cu ce îmbunătățiri a venit, ce proiecte încearcă să pună în derulare (…)”, a spus consiliera. Președintele de ședință, Alexandru Focia, a ținut să o atenționeze pe Cătălina Popa: “Doamna Popa, dacă veți vorbi peste președintele de ședință veți primi o…nu o sancțiune, că nu vă sancționez, ci doar vom pune microfonul dumneavoastră pe “mut”, ca să putem să desfășurăm ședința în condiții civilizate”, a scăpat porumbelul Alexandru Focia. “Domnule președinte, microfonul meu îl puneți pe mut?”, s-a sesizat, uimită, Cătălina Popa. Și situațiile sau replicile de felul acesta au continuat, ajungându-se chiar la expresii jignitoare între niște oameni care ar trebui să se respecte măcar între ei, dacă au pretenția ca cetățenii să îi respecte la rândul lor. În final, totuși, happy-endul s-a înfăptuit, în sensul că nota pentru activitatea de la Casa de Cultură s-a aprobat, iar Hușul se dovedește a fi un oraș în care cultura înflorește și rămâne, iată, foarte aproape de… nota maximă.
Excelent artcol !! ;)))) Numai ca ironia oricat de buna sau nebuna ar fi eea nu e deajuns pentru nesimtirea la unii. Eu puneam treaba mai dur ca persoanele asa doar inteleg. Nu ar fi exclus ca femeia chiar sa creada ca merita 10 . Io pun bilet la pariuri ca ea asa crede 😀 felicitari pentru subcultura mamiiiiii voastre 😀 ))) 😉
După pararea mea Directoarea merita nota 3 iar Ion Iacob 10 sa trăiască .