spot_img
spot_img
3.3 C
Vaslui
19-ian.-2025

ALERTÃ MAXIMÃ: A SECAT PRUTUL!

- Advertisement -

Semnale la granita Uniunii Europene

SITUATIE GREA… Din cauza secetei, nivelul râului Prut a scãzut foarte mult, în unele locuri putând fi trecut cu piciorul. N-ar fi o asa mare tragedie, dacã nu ar fi afectati si fermierii de pe Valea Prutului, respectiv cei care si-au pus la punct sisteme de irigatii pentru terenurile pe care le lucreazã, si care s-au trezit cã investitia si munca lor are de suferit pentru faptul cã nu li se poate livra apa necesarã. Abia ieri, 23 august, din acumularea de la Stânca Costesti, s-a fãcut prima deversare din aceastã lunã, dar agricultorii vasluieni de pe Valea Prutului mai au de asteptat câteva zile pânã ce pompele de la Bumbãta vor putea functiona si li se va livra apa necesarã pentru irigatii.

Ministrul Agriculturii anunta, zilele trecute, un set de mãsuri pentru compensarea pierderilor pe care, din cauza secetei accentuate din aceastã varã, o vor suferi agricultorii vasluieni. Printre mãsurile promise se numãrau atât subventionarea cheltuielilor cu irigatiile culturilor agricole, cât si de trecerea în sarcina ANIF a costurilor transportului apei destinate irigatiilor prin canalele de deversare, costuri care se ridicã, în mod curent, la 10 – 15% din contravaloarea apei folosite pentru irigatii. În acelasi timp cu declaratiile ministrului, în vestul judetului Vaslui s-a luat, de cãtre ANIF, mãsura de limitare a distributiei de apã din râul Prut si din alte surse, din cauza nivelului prea scãzut atât a râului, cât si a pânzei de apã freatice. În aceste conditii, agricultorii de pe Valea Prutului, chiar dacã au contracte în vigoare încheiate cu Serviciul de Gospodãrire a Apelor sau cu ANIF, ori chiar si proiecte prin Mãsura 125, privind dezvoltarea infrastructurii agricole, inclusiv a sistemelor de irigatii, nu-si pot iriga terenurile agricole, pentru cã… nu au apã!

Primarul Fãlciului este îngrijorat

“În zona noastrã, chiar dacã azi (ieri, 23 aug. n.r.), s-a mai dat drumul la apã de la acumularea Stânca Costesti, nivelul râului Prut este foarte mic, cel mai mic pe care l-am cunoscut. Sunt zone în care adâncimea apei, la mijlocul râului, nu depãseste jumãtate de metru. În acest an, au rãmas doar câtiva producãtori agricoli care îsi irigã terenurile, Agroind Berezeni, inginerul Prodan de la Fãlciu si Tiberiu Tiron, de la Lunca Banului. Pentru cã si-au fãcut treaba bine, sunt sigur cã vor obtine recoltele cele mai mari din zonã, chiar si de trei-patru ori mai mari fatã de ceilalti fermieri.”, a declarat Neculai Moraru, primarul comunei Fãlciu. În timp ce unii fermieri de pe Valea Prutului au avut posibilitatea sã-si irige terenurile, obtinând astfel productii frumoase, altii, cum este cazul Organizatiei Utilizatorilor de Apã pentru Irigatii (OUAI) Lunca Banului, au fost înstiintati, pe data de 9 august 2012, de cãtre ANIF cã, din cauza nivelului scãzut al râului Prut, statia de pompare SPR Bumbãta nu poate fi amorsatã, în consecintã nu se poate livra apã pentru irigatii pânã la cresterea nivelului apei pe râu Prut. De altfel, Tiberiu Tiron, presedintele OUAI Lunca Banului, a mai avut de pãtimit din cauza normelor legale în ceea ce priveste irigatiile. Astfel, “pânã prin 2010, se primeau, de cãtre organizatiile, asociatiile sau fermierii care îsi irigau culturile, suma de 140 lei/ha pentru întretinerea si repararea sistemelor de irigatii, sisteme care, în parantezã fie spus, erau de pe vremea comunistilor, ruginite si vai de capul lor. Dupã aceea nu am mai primit nici un ban. Ba mai mult, din cauza unor vecini care nu au achitat contravaloarea curentului folosit la statiile de pompare, am fost si noi debransati. Ultima loviturã primitã a fost la începutul lunii august, atunci când ANIF-ul ne-a anuntat cã, din cauza secetei si a nivelului scãzut al râului Prut, nu ni se mai poate livra apã pentru irigatii. Eu am un proiect accesat prin Mãsura 125, prin care am solicitat fonduri europene exact pentru a moderniza sistemele de irigatii pentru cele 1100 ha pe care le irig în prezent, dar si pentru extinderea sistemelor pentru restul de suprafatã pe care o cultiv, suprafatã de peste 2000 ha. Din câte vãd, în loc sã fiu ajutat sã fac productie, mi se pun bete în roate. În cazul în care, din cauzã cã ANIF-ul nu-mi poate livra apa necesarã, sunt în pericol sã pierd finantarea europeanã, caz în care voi fi de douã ori în pierdere, pentru cã va trebui sã scot si bani din buzunar, pentru a plãti penalitãti!”, era de pãrere Tiberiu Tiron.

Cel mai scãzut nivel din istoria ANIF Vaslui

“Este cel mai scãzut nivel al râului Prut de când lucrez la ANIF. În acest moment, debitul râului este de doar 37 mc/sec, fatã de 60 mc/sec, cât este de obicei în aceastã perioadã. Acesta este motivul pentru care cele patru statii de pompare de pe teritoriul judetului Vaslui sunt practic nefunctionale, pentru cã nu se pot amorsa si nu existã debitul necesar bunei functionãri a pompelor. Din pãcate, sunt afectati si agricultorii care au sisteme de irigatii, si cãrora nu le putem asigura apa necesarã. Conform prognozelor, este posibil ca, în perioada urmãtoare, sã se reia furnizarea apei din râul Prut, conform conventiilor pe care le avem cu utilizatorii de apã pentru irigatii”, a declarat Dumitru Geantãu, sef serviciu la ANAF Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

22 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.