MISTER… O echipă de inspectori din cadrul Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui a mers marți în control la fabrica de lapte Ilvas, din municipiul Vaslui, după ce o informație trimisă la autoritățile de control anunța că într-unul dintre depozite s-ar afla peste 100.000 de porții de lapte care conțin bacteria “cereus” peste limita normală pentru a fi distribuite elevilor! Informația a ajuns prima dată la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, reprezentanții acestei instituții punându-și în gardă colegii de la DSVSA Vaslui. Mihai Ponea, directorul DSVSA Vaslui, a confirmat că la fabrica respectivă a fost efectuat un control, însă nu s-au găsit neconformități. Și patronul fabricii, Florin Pârgaru, a afirmat că marți a avut, într-adevăr, un control din partea DSVSA Vaslui, dar din cu totul alte motive. “Controlul s-a făcut, din ce am înțeles, în urma unei sesizări privind folosirea de lapte praf, ceea ce este total neadevărat. Zilnic noi folosim o cantitate de lapte de aproximativ 35.000-40.000 de litri, achiziționată de la producători locali, autorizați. Avem propriile noastre laboratoare, facem analize și nu vă ascund faptul că au fost perioade când am refuzat cantități mari de lapte din cauza rezultatelor analizelor. Suntem setați pe calitate, urmărim ca produsele noastre să fie cele mai bune de pe piață pentru că vorbim de un busines de anvergură”, a declarat Florin Pârgaru, patronul Ilvas Vaslui.
Surse demne de încredere ne-au spus că din echipa trimisă în control la Ilvas a făcut parte și soția directorului DSVSA Vaslui. Împreună cu o altă colegă de serviciu, aceasta ar fi schimbat tematica controlului, în sensul că odată ajunse la fața locului, acestea ar fi verificat dacă în laptele care urma să ajungă în școli a fost pus lapte praf. Nimic despre bacteria “cereus”, ba mai mult, aceleași surse ne-au declarat că cele două angajate DSVSA ar fi stat mai mult prin birourile administrative și mai puțin prin depozite și prin fabrică. Contactat telefonic, Mihai Ponea, directorul DSVSA Vaslui, ne-a declarat că marți s-a făcut un control la Ilvas, după ce sesizarea ajunsă la redacția Vremea Nouă fusese trimisă înainte și la Direcția de Sănătate Publică Vaslui. Între Mihai Ponea și Mihaela Vlada a avut loc un dialog mai lung, la finalul căruia directorul DSVSA a decis să trimită doi colegi în control la fabrica de lapte, printre care și soția lui. Iată ce ne-a declarat acesta cu privire la verificările efectuate. “Laptele, în mod normal, este populat de o serie de bacterii, printre care poate fi și acest “cereus”. Prezența acetor bacterii în laptele nepasteurizat este o normalitate. În ceea ce privește distribuția către școli, ea se face cu lapte UHT, care nu este depozitat la frig. El este ținut la temperatura camerei pentru că este aproape steril prin pasteurizare înaltă, la 120 de grade. În ceea ce privește laptele pe care noi în consumăm, de asta îl ținem în frigider, pentru a nu se dezvolta acele bacterii. Eu am trimis control acolo, dar mai mult ca să se liniștească oamenii. S-a căutat peste tot, am făcut și proces verbal, nu s-a constatat nimic care să fie neconform”, ne-a declarat Mihai Ponea. Întrebat despre varianta controlului privind folosirea laptelui praf în laptele elevilor, directorul DSVSA a întrebat doar atât “Cum să se pună lapte praf în laptele elevilor?”
Patronul fabricii are o altă variantă
L-am contactat și pe Florin Pârgaru, patronul Ilvas, care nu părea că știe ce a vizat controlul efectuat marți la fabrica sa. Acesta ne-a declarat că inspectorii DSVSA veniseră, într-adevăr, pentru laptele praf. “Controlul s-a făcut, din ce am înțeles, în urma unei sesizări privind folosirea de lapte praf, ceea ce este total neadevărat. S-au făcut verificări și nu s-a confirmat. Noi nu folosim lapte praf de niciun fel și putem proba asta. Zilnic noi folosim o cantitate de lapte de aproximativ 35.000-40.000 de litri, achiziționată de la producători locali. Nu facem import de lapte, nu achiziționăm de pe piața externă, iar de pe piața internă achiziționăm doar de la producători autorizați”. Întrebat totuși de bacteria “cereus”, Florin Pârgaru ne-a spus că are încredere în propriile sale laboratoare. “Eu nu am fost de față când a fost făcut controlul, știu doar că s-a verificat tot. A fost un control care a durat ore și care nu a confirmat cele sesizate. Noi avem propriile laboratoare, iar înainte procesul de prelucrare noi facem analize. Au fost perioade când am refuzat cantități de lapte pe bandă rulantă din cauza rezultatelor acestor analize. Nu ne permitem să procedăm altfel pentru că vorbim de cantități mari de lapte procesat zilnic și nu ne dorim să avem nici cea mai mică problemă. Suntem setați pe calitate, urmărim ca produsele noastre să fie cele mai bune de pe piață pentru că vorbim de un busines de anvergură. Asta nu înseamnă că nu pot apărea și probleme, însă e de preferat ca ele să fie cât mai mici și cât mai puține”, a mai precizat patronul Ilvas Vaslui.
Ce înseamnă bacteria “cereus”
LAPTE AMAR… Bacilul Cereus este cauza cea mai răspândită a toxiinfecțiilor alimentare și poate produce două tipuri de toxine, fiecare dând naștere unor simptome distincte. Primul tip de toxine este eliminat în intestinul subțire, cauzând diaree, crampe, stare de greață, dar, rareori, produce starea de vomă. Simptomele încep la 6-15 ore de la ingerarea mâncării contaminate și survin ca urmare a consumării unor alimente precum lapte, legume, diferite tipuri de carne sau pește. După aproximativ o zi, simptomele se diminuează. Cel de al doilea tip de toxine asociate bacteriei este eliberat de către aceasta în mâncare înainte să fie consumată. Mâncărurile care conțin amidon sunt cele care sunt contaminate cel mai adesea. Această toxină cauzează greață și stări de vomă într-un interval de 30 de minute până la 6 ore din momentul consumului. Simptomele asociate ingerării toxinei dispar în decursul a 24 de ore.
Corect punctat, dl Sofer de primar!!!
„Duamna sotie”- care apropo nu este, dar asta conteaza 0, este o mare parvenita de joasa speta, o fosta subalterna/prietena fostei neveste a borfasului/prieteni de familie/amanta si ce mai vreti, care nu face decat sa execute ordinele Sefutului si sa umble in prag de sarbatori sau cand ramane frigiderul gol, dupa plocoane! Urmariti actiunile „portbagajul pascal”, ca tot e in apropiere!
Coooorect!!!!
produsele Ilvas vândute la poarta fabricii, fără prea mari costuri distribuție, sunt prea scumpe pentru bieții vasluieni. păcat! poate ar fi cumpărat dublu…
Bietii Vasluieni? nu mai fi tu asa sigur ca sunt bieti’ saraci’ saracia e doar in capul tau, vino cu picioarele pe pamant si vezi ce masini sunt prin oras si ce case ori blocuri se fac. Hater de 2 lei./
E ușor să lovești din spatele tastaturii când nu ai nimic de pierdut, nu? Unii așa-zisi jurnaliști nu mai scriu de mult pentru adevăr, ci pentru scandal. Când caracterul lipsește, iar obiectivitatea e doar un cuvânt gol, articolele devin doar arme murdare, menite să distrugă oameni. Presa ar trebui să informeze, nu să facă spectacol pe seama celor care muncesc cinstit. Dar ce să vezi? În loc de fapte și dovezi, avem doar insinuări, surse anonime și acuzații aruncate la întâmplare.
Cum rămâne cu profesionalismul? Cu verificarea informațiilor înainte de a le publica? Ah, da, astea sunt detalii neimportante când singurul scop este să se vândă bine o știre. Și DOMNUL PÎRGARU SE VINDE FOARTE BINE . Când adevărul nu mai aduce vizualizări, e mai simplu să creezi o minciună frumos ambalată. Asta nu mai e presă, e bârfă de mahala cu pretenții de investigație!
Și știți ce e cel mai trist? Că oamenii de nimic ajung să aibă putere prin astfel de articole. Oameni care n-au construit nimic în viața lor, dar care trăiesc din denigrarea celor care chiar muncesc. Dar ce să ceri de la cineva care și-a făcut o meserie din a împroșca cu noroi? Să fie obiectiv? Să fie corect? Nici vorbă.
Pentru că nu e despre dreptate, e despre senzațional. Halal presă!
Ziarul a procedat bine. A aflat o informație despre care se pare ca aveau habar și instituțiile statului și care a fost confirmata prin acel control. Au stat de vorba si cu patronul și cu directorul DSVSA, le-a prezentat punctul de vedere, ce voiai sa facă mai mult?
Scrii de parca noi suntem niște prosti și nu știm cum se fac controalele la noi în județ.
Jură că nu ai găsit nimic în neregulă la Ilvas. Pe bune. Eu cred ca cele două doamne nu au plecat cu mana goală. Ăsta a fost scopul. Ia verificați prin cele două piețe ce bonuri fiscale se dau cumpărătorilor. Cumperi brânză telemea și pe bon scrie mezeluri. Cumperi carne de porc 1,5 kg, iar pe bonul fiscal scrie altceva. Scrie așa:1kg ×38 lei= și 1kg× 18,5 = Ce dracu să mai înțelegi? Mai mult îți scrie pe bon carne tocată. Vânzătoarele alea de la Ilvas, sunt sănătoase sau nu. Aici de ce nu verificați?? Dar dacă trimiți cele două doamne în control, atunci nu mai trimite pe nimeni. Vă faceți aprovizionarea de sărbători.
Vânzătoarele executa, nu discuta🤫
Mihaita Ponea-nu te-a uns Dl Pargaru Florin? Noi stim ca daca nu ti se da, ii ataci! vezi de treaba ta, ca nu esti decat un marlan si spagar!