Trichineloza “atacã” din nou. Si asta din cauza consumului crescut de carne de porc din perioada sezonului rece. Astfel, riscurile la care ne expunem sunt mult mai mari. Consumul de carne infestatã cu Trichinella Spiralis poate avea urmãri de-a dreptul dramatice pentru om. Specialistii epidemiologi recomandã populatiei sã nu consume carne de porc neexaminatã trichineloscopic si sã evite achizitionarea acesteia din alte locuri decât magazine specializate. De asemenea, este necesarã o atentie mãritã la consumul de carne de porc insuficient prelucratã termic, deoarece procedeele de sãrare, afumare sau uscare a cãrnii nu distrug larvele. Majoritatea infectiilor sunt asimptomatice, însa existã si forme clinice de boalã cu evolutie severã care pot cauza moartea prin complicatiile pe care le produc. Manifestarea clinicã a bolii depinde de cantitatea de carne ingeratã, de masivitatea infestãrii ei si de rezistenta organismului. Sem-nele clinice de boalã sunt: tulburãri digestive (dureri abdominale, diaree, greturi, vãrsãturi), care apar la 1-2 zile dupa consumul de carne infestatã, febra, edeme palpebrale si faciale însotite de conjunctivitã, dureri musculare si adinamie. Factorii favorizanti ai îmbolnãvirii la om sunt reprezentati de consumul cãrnii de porc sau vânat neexaminatã trichineloscopic, unele obiceiuri culinare cum ar fi: prepararea termica “în sânge” sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastrama, cârnat uscat sau afumat, suncã. O altã cauzã ar fi achizitionarea de cãtre populatie a cãrnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate, precum si de tãierea clandestinã a animalelor.