Ora 21:30… Primele rezultate potrivit IRES: PSD – 45,8%,PNL – 20,8%, USR – 9,2%, UDMR – 6,7%, ALDE – 6,3%, PMP – 4,6%.
Ora 21:00… S-au închis secţiile de vot. Vasluiul are una dintre cele mai slabe prezenţe la vot. Într-un top al celor mai bune prezențe la urne la nivel național, județul nostru ocupă penultimul loc, cu 32,9 %. Din totalul de 314.905 vasluieni înscriși pe liste, au votat 125.085. Doar județul Maramureș are o prezență mai slabă, 31,62 %.
Ora 20:00… Prezența la vot, în județul Vaslui, este de aproximativ 32,5%. Asta înseamnă că 127.961 de vasluieni și-au exprimat dreptul la vot. In același timp, instituțiile Ministerului Afacerilor Interne, care au monitorizat modul în care a fost exprimat votul, nu au raportat incidente majore pe timpul zilei. In afară de faptul că două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au făcut criză de epilepsie în secția de votare și o tentativă de vot dublu în comuna Pungești, în urma căreia a fost întocmit un dosar penal, nu au raportate altfel de evenimente neplăcute.
Ora 19:00… Cu două ore înainte de închiderea urnelor de vot, la ora 19.00, Vasluiul este pe penultimul loc în țară ca număr de alegători care s-au prezentat la urne. Prezenţa înregistrată la nivel naţional, la ora 19.00, este de 36,97%, adică peste 6.745.000 de votanţi. Judeţele fruntaşe sunt: Olt (45,10%), Teleorman (44,44%) şi Dolj (42,31%). Cele mai slabe prezenţe au fost înregistrate în Maramureş (29,52%), Vaslui (31,59%) şi Timiş (32,21%). În Bucureşti, la ora 19.00, este înregistrată o prezenţă de 37,90%.
Ora 17:30… Un bãrbat în vârstã de 51 de ani din satul Idrici, comuna Rosiesti, a ajuns în aceastã searã la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui dupã ce a suferit o crizã de epilepsie în sectia de votare. A primit îngrijiri medicale, iar acum se află în afara oricărui pericol.
Ora 16:44… Cele mai mari procentaje cu prezența la vot în județul Vaslui aparțin localităților Valea Târgului (comuna Pușcași) – 83,33%, Zgura (comuna Oltenești) – 67,11% și Bumbăta (comuna vetrișoaia) – 65,81%.
Ora 16:00… Tinerii încep să iasă la vot. „Este prima oară când votez, dat fiind faptul că am doar 18 ani. Am făcut asta cu speranța că, în sfârșit, se va produce o schimbare în țara asta. Am mulți prieteni care au plecat să lucreze în străinătate, pentru că aici nu aveau unde. Trag nădejdea că vor începe să se miște lucrurile mai bine și la noi în țară”, ne-a declarat Alin, un tânăr din satul Floreni, orașul Murgeni.
Ora 15:20... Dintre cei 964 de deținuți din Penitenciarul Vaslui, doar 282 au avut drept de vot. Nu au votat toți, ci doar 212 deținuți cu domiciliu pe raza județului Vaslui. Pentru a-și exercita dreptul la vot, deținuții au avut parte de urna mobilă trimisă de trei secții de votare din apropierea unității, una din comuna Munteni de Jos și două de pe raza municipiului Vaslui. Procesul electoral a durat o perioadă scurtă de timp și, la această oră, toți deținuții aflați în Penitenciarul care au vrut să voteze, și-au exprimat acest drept.
La ora 15.00, la nivelul județului Vaslui, și-au exprimat dreptul la vot puțin peste 21,4% dintre vasluienii înscriși pe listele electorale. La nivelul municipiului, dacă secțiile de votare din incinta Casei de Cultură „Constantin Tănase” înregistrau cea mai bună prezență la vot, la polul opus se situau trei dintre secțiile de votare din incinta Școlii Gimnaziale „C-tin Parfene”. Astfel, dacă, pe listele electorale sunt înscriși, în cele trei secții, aproximativ 6.000 de persoane, procentul este următorul: secția de votare nr. 10 înregistra un procent de 4,21%din 1.821 de persoane înscrise pe listă. Secția nr. 11, cu cea mai mică prezență la vot din tot județul, are un procent de 0,61% dintr-un total de 2114 de votanți pe listă. Secția nr. 12, situată tot în incinta aceleași instituții de învățămât a înregistrat un procent de 5% prezență la vot, dintr-un total de 2.220 de persoane înscrise pe listă.
Ora 14:30… Prezența la urnele de vot, în județul Vaslui, în aceste momente, este de peste 18,25%. Adică, aproximativ 72.000 de vasluieni și-au exercitat dreptul la vot. La nivelul municipiului Vaslui, secția de votare din incinta Casei de Cultură înregistrează, până la această oră, cea mai mare prezență la vot, cu aproape 30 de procente, iar cea mai mică prezență, la secția de votare din incinta Grădiniței nr. 5, cu puțin peste 5%. La Bârlad, pe primul loc se află secția de votare din incita Școlii Gimnaziale de Arte, cu o prezență de aproximativ 32%, iar cel mai mic procentaj este înregistrat la secția din interiorul Liceului Tehnologic „Petru Rareș”, cu puțin peste 12%. In mediul rural, cei mai mulți oameni veniți sa-și exprime dreptul la vot au fost înregistrați în secția de votare din localitatea Sipeni, cu peste 46% din cei înscriși pe liste. O prezenț scăzută a fost înregistrată la Vinderei, unde au votat puțin peste 14% din cei înscriși pe liste.
Ora 12:40… Prezenţa la vot în judeţul Vaslui, până la această oră, este 13,77%. Cel mai mare procentaj al prezenţei la vot este în municipiul Bârlad, acolo unde 17,19% dintre bârlădeni şi-au exercitat dreptul la vot. În Vaslui, procentul celor care au votat este de doar 10,41%, iar în Huşi – 15,68%.
Ora 11:00… Prezența la vot la aceasta ora în județul Vaslui a fost de 8,1 %, o prezență medie la nivel național. Dacă la primele ore ale dimineții, municipiul Vaslui era fruntaș ca prezență la urna de vot, odată cu trecerea timpului reședința de județ a fost devansată de localitățile rurale, semn că oamenii de la sate au început să iasă în număr mare la vot. In municipiul Vaslui, cele mai mari procente ca prezență la vot se înregistrează la Casa de Cultură a Sindicatelor (15,7 %) și Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” (13,2 %), în timp ce la Școala 3 „Constantin Parfene”, acolo unde foarte mulți moldoveni sunt trecuți pe liste, este cea mai scăzută prezență (0,5%). La Bârlad, cea mai ridicată prezență la vot se înregistrează la Școala Nr. 8 (17,8%) și Școala de Arte „N.N Tonitza” (17%). La Huși, prezența cea mai ridicată se înregistrează la Liceul Tehnologic „Ioan Corivan” (15,2 %)
Ora 10:20… Vremea bună a scos vasluienii în număr mare la vot dar, au apărut și primele nemulțumiri. Oamenii se plâng că se formează cozi mari în fața celor din secțiile de votare care verifică actele de identitate. „Merge cam greu în secție și stai destul demult la rând să-ți scaneze buletinul. E un lucru bun cu scanatul ăsta pentru că se evită astfel fraudele electorale. Singurul inconvenient este legat de timpul pe care-l pierzi la rând”, spune un vasluian.
Ora 10.00… Prezența la vot, în județul Vaslui era, la ora 10, de aproximativ 5%. Astfel, peste 19.208 de vasluieni și-au exercitat dreptul la vot. De asemenea, până la această oră, nu au fost înregistrate nereguli în ceea ce privește desfășurarea scutinului.
Alegeri parlamentare, la Vaslui: 394.220 de alegători vasluieni sunt așteptați la urne, duminică
La ora 7.00, duminică dimineața, s-au deschis toate cele 527 de secții de votare din județul Vaslui. Sunt înregistrate, conform datelor oficiale, peste 394.000 de persoane cu drept de vot, din care câteva zeci de mii sunt cetățeni din Republica Moldova, care au dobândit domiciliul și la Vaslui. Vorbind de cetățenii moldoveni, trebuie spus că secțiile de votare din Vaslui, în care sunt înregistrați mulți cetățeni basarabeni, „șomează”, nefiind înregistrate persoane care să fi votat, până la ora 8.00. De exemplu, la cele cinci secții din cadrul școlii „Constantin Parfene”, s-au înregistrat câte 5-10 voturi, acelea fiind voturi ale membrilor din comisia de votare și ale persoanelor însărcinate paza. In această zonă, sunt înregistrați mii de cetățeni moldoveni, în special la blocul 32, dar care nu se vor prezenta la vot, fiind plecați în străinătate. Oficial, până la ora 8.00, votaseră 7.268 de persoane, în procent de 1,84%. Pe parcursul zilei, „Vremea Nouă” vă va ține la curent cu desfășurarea procesului de vot, prezentând în timp real toate evenimentele.
Prefectura Vaslui a publicat un ghid al președinților secțiilor de votare
In cursul serii de sâmbătă, Prefectura Vaslui a publicat un ghid care să-i ajute pe cei 527 de președinți de secții de votare din județ. „VOTAREA începe la ora 7.00 și se încheie la ora 21.00. Alegătorii votează la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul ori reședința. În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiași circumscripții electorale, aceștia pot vota la orice secție de votare din cadrul circumscripției electorale unde își au domiciliul sau reședință. Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România, care în ziua votării se află în țară, își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare”, se arată în ghid.
Peste 1.400 de persoane au votat pe liste suplimentare, până la ora 8.00
La ora 9.00, pe listele suplimentare din județul Vaslui votaseră 1.384 de persoane, în timp ce procentul celor care au votat, în primele două ore, a ajuns la 2,47%, adică peste 10.000 de alegători în tot județul. Legea prevede că listele electorale suplimentare se completează de către președintele biroului electoral al secției de votare, cu următoarele categorii de alegători: persoanele care se prezintă la vot și fac dovada că au domiciliul sau reședința pe raza secției de votare, însă nu sunt înscrise în lista electorală permanentă a secției de votare respective; persoanele care în ziua votării se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde își au domiciliul sau reședința și care fac dovada că au domiciliul sau reședința pe raza circumscripției electorale (județul sau municipiul București) în care se află secția de votare respectivă; membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare și operatorii de calculator care fac dovada că au domiciliul sau reședința pe raza circumscripției electorale (județul sau municipiul București) în care se află secția de votare, însă nu sunt înscriși în lista electorală permanentă a secției de votare respective; persoanele însărcinate cu menținerea ordinii sau cu verificarea dispozitivului de menținere a ordinii care fac dovada că au domiciliul sau reședința pe raza circumscripției electorale (județul sau municipiul București) în care se află secția de votare, însă nu sunt înscriși în lista electorală permanentă a secției de votare respective; candidații, dacă aceștia candidează în circumscripția electorală respectivă și nu sunt înscriși în lista electorală permanentă a secției de votare.
Nu încercați să votați în mai multe secții: veți fi prinși imediat!
Sistemul de monitorizare al STS a fost creat în așa fel încât orice tentativă de vot multiplu să poată fi depistată în timp real, iar numărătoarea voturilor va fi filmată, duminică, de la ora 21.00, cu ajutorul a 19.047 de tablete, operatorii acestora urmând să fie contactați imediat ce a fost constatată o neregulă de către angajații call center-ului STS, anunță instituția. Tabletele sunt dotate cu două camere de filmat, una pentru scanarea cărților de identitate ale alegătorilor și alta pentru secția de votare. Filmările de la numărătoarea voturilor nu vor fi urmărite propriu-zis, ci pentru orice modificare a stării tabletei, precum întreruperea filmării, sistemul de monitorizare al STS va fi alertat prin intermediul aplicațiilor, care afișează în timp real chiar și starea bateriei fiecărei tablete. La predarea tabletei de către operator se va semna un proces-verbal conform căruia dispozitivul conține filmarea cu numărătoarea voturilor. Aplicația de monitorizare este făcută în așa fel încât operatorul să nu poată șterge fișierele.